15ο Διεθνές Συνέδριο Globelics: Η Αθήνα γίνεται το κέντρο της καινοτομίας

15ο Διεθνές Συνέδριο Globelics: Η Αθήνα γίνεται το κέντρο της καινοτομίας

Ένα επιστημονικό γεγονός διεθνούς απήχησης, με τη συμμετοχή πρωτοπόρων στον χώρο των οικονομικών, στις 11-13 Οκτωβρίου στο εθνικό κέντρο φυσικών επιστημών "Δημόκριτος"

Ένα επιστημονικό γεγονός διεθνούς απήχησης, με τη συμμετοχή συνέδρων που παγκοσμίως θεωρούνται πρωτοπόροι στο χώρο των οικονομικών και ευρύτερα των σπουδών της καινοτομίας, πραγματοποιείται στην Αθήνα, στις 11-13 Οκτωβρίου 2017, στο Συνεδριακό Κέντρο του Εθνικού Κέντρου Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», με οργανωτή το Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας (ΕΒΕΟ) της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ και πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής τον Καθηγητή Γιάννη Καλογήρου.

Το Globelics (Global Network for Economics of Learning, Innovation, and Competence Building Systems) είναι ένα παγκόσμιο ερευνητικό δίκτυο, όπου συναντώνται ερευνητές από τις πέντε ηπείρους, τις ανεπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες χώρες, αναζητώντας τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η καινοτομία, η γνώση και η οικοδόμηση δεξιοτήτων και ικανοτήτων, στην οικονομική και βιώσιμη ανάπτυξη.

Για την οργάνωση του Athens Globelics Conference, το ΕΒΕΟ/ ΕΜΠ συνεργάζεται με τη Γραμματεία του Globelics – το Ινστιτούτο Οικονομικών του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Rio de Janeiro Βραζιλίας (επικεφαλής Καθηγητής José Cassiolato) – καθώς και με το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ (με υπεύθυνο για το Συνέδριο τον Κοσμήτορα καθηγητή Νεκτάριο Κοζύρη).

Το συνέδριο οργανώνεται με την υποστήριξη της SIDA (Swedish International Development Cooperation Agency) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Research and Innovation), υπό την αιγίδα της Τράπεζας της Ελλάδος και του Δήμου Αθηναίων, καθώς και με την υποστήριξη σημαντικών βιομηχανικών επιχειρήσεων, ιδρυμάτων και οργανισμών που δραστηριοποιούνται στον ελληνικό και τον ευρωπαϊκό χώρο (βλ πρόγραμμα Συνεδρίου).

Χαρακτηριστικά του δικτύου Globelics

Το 15ο Διεθνές Συνέδριο του Globelics

Είναι η πρώτη φορά που το συνέδριο του Globelics γίνεται στην Ευρώπη και η επιλογή της Ελλάδας γι αυτή την Ευρωπαϊκή πρώτη είναι εξαιρετικά σημαντική και με πολλαπλούς συμβολισμούς. Φέτος είναι η επέτειος των 100 χρόνων από την ίδρυση της Σχολής Χημικών Μηχανικών και της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ και των 180 χρόνων από την ίδρυση του ΕΜΠ.

Στο επίκεντρο της προσπάθειας της Οργανωτικής Επιτροπής βρίσκεται ο διττός στόχος: α) η μεγιστοποίηση της δυνατότητας επίδρασης του Συνεδρίου στον ελληνικό χώρο και β) η μεγιστοποίηση της δυνατότητας επίδρασης του Συνεδρίου στη διεθνή επιστημονική κοινότητα.

Κεντρικό θέμα του Συνεδρίου είναι: «Η καινοτομία και η ανάπτυξη ικανοτήτων στο πλαίσιο της χρηματιστικοποίησης (financialisation) και της άνισης ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας: Σε αναζήτηση νέων ρόλων για το κράτος, τον παραγωγικό τομέα της οικονομίας και τους κοινωνικούς φορείς». Αυτό σηματοδοτεί και τον κεντρικό στόχο του συνεδρίου που δεν είναι άλλος από την αναζήτηση του ρόλου και της συμβολής που μπορεί να έχουν το κράτος, οι τοπικές αρχές, τα ακαδημαϊκά ιδρύματα, οι παραγωγικοί, πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς, στη διαμόρφωση της καινοτομίας και της ανάπτυξης ικανοτήτων, προκειμένου να διαμορφώσουν τις συνθήκες για μια βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, στη μεγάλη εικόνα της παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας.

Στο Συνέδριο θα συμμετάσχουν περίπου 400 άτομα, Πανεπιστημιακοί/Ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων και Start-ups,εκπρόσωποι των χορηγών και υποστηρικτών κ.ά. Οι προσκεκλημένοι ομιλητές και οι εισηγητές προέρχονται περίπου: 70 από την Ευρώπη, 65 από Λατινική Αμερική, 10 από τις ΗΠΑ/Καναδά, 55 από την Ασία και 35 από την Αφρική.

Το πρόγραμμα

Το επιστημονικό μέρος του Συνεδρίου περιλαμβάνει τις ακόλουθες δραστηριότητες:

* Πραγματοποίηση 7 κεντρικών ομιλιών από τους:

Bengt-Åke Lundvall (Aalborg University), «Η μανθάνουσα οικονομία και τα οικονομικά της ελπίδας»,

Richard Nelson (Columbia University), «Η οργάνωση και η διακυβέρνηση της οικονομικής δραστηριότητας»,

William Lazonick (University of Massachusetts Lowell), ¨Καινοτόμα επιχείρηση και διατηρήσιμη ευημερία».

Νίκο Χριστοδουλάκη (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, «Ξαναχτίζοντας την ελληνική οικονομία: πρόοδος, γρίφοι και η ανάγκη μιας νέας πολιτικής.

Κώστα Φωτάκη, Υπουργού Έρευνας και Καινοτομία, Καθηγητή Πανεπιστημίου Κρήτης, «Η πολιτική Έρευνας και Καινοτομίας»

Elisabeth Lipiatou, European Commission, DG Communications Networks, Content and Technology & DG Research and Innovation, «Οι νεοφυείς επιχειρήσεις και η επιστημονική δραστηριότητα κινητοποιούν την καινοτομία για την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Maria Joao Rodrigues (Member of the European Parliament, S&D Group Vice-President in charge of Economic and Social Policies, Professor, University of Lisbon and ULB)

* Παρουσίαση 200 επιστημονικών εργασιών από διακεκριμένους και νέους ερευνητές. Μέσα σε αυτές εντάσσονται 19 επιστημονικές ανακοινώσεις από πανεπιστημιακούς/ερευνητές ελληνικών Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και Ερευνητικών Κέντρων

* Διεξαγωγή 10 ειδικών θεματικών συζητήσεων με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών από τον διεθνή και τον ελληνικό χώρο με το ακόλουθο περιεχόμενο: α) χρηματοπιστωτικές αγορές, τεχνολογική καινοτομία και προσανατολισμός των επιχειρήσεων, β) ανάπτυξη δεικτών για την Επιστήμη, την Τεχνολογία και την Καινοτομία αναγκαίων για μιαν οικονομική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς (inclusive development), γ) στρατηγική εξόδου από την κρίση και τη στασιμότητα με οδηγό την καινοτομία, δ) Καινοτομία, ανισότητα και δημοκρατία, ε) η επιστροφή της βιομηχανικής πολιτικής: διδάγματα που αντλήθηκαν, νέες δυνατότητες και μερικές επανεμφανιζόμενες τάσεις, στ) διάλογος για το πλαίσιο προώθησης της καινοτομίας, της αμοιβαίας μάθησης και της συνεργασίας μεταξύ των διεθνών οργανισμών-δωρητών (Donor Agencies), ζ) ο ρόλος της καινοτομίας στη δημιουργική ανασυγκρότηση των αφρικανο-ευρωπαϊκών σχέσεων για αμοιβαίο όφελος, η) η «αναπτυξιακή παγίδα» για τις χώρες μεσαίου εισοδήματος και η ανάγκη για τεχνολογική αναβάθμιση, θ) η επιχειρηματικότητα εντάσεως γνώσης, ι) ο μετασχηματισμός της καινοτομίας και πως οι ιδέες του μετασχηματισμού επιδρούν στον τρόπο θεώρησης των συστημάτων καινοτομίας.

* Παρουσίαση 14 βιβλίων.

* Δύο παράλληλες δράσεις: Α. Το Industry Event & Β. Start-up Event

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν δύο σημαντικές δράσεις (Industry and Start-up Events), με στόχο την ανάδειξη του καινοτομικού έργου, των καλών πρακτικών, των δυνατοτήτων και της προοπτικής του ελληνικού ερευνητικού, παραγωγικού κι επιχειρηματικού συστήματος.

Ειδικότερα, επιδιώκεται να αναδειχθεί η σημασία της συνεργασίας ανάμεσα στη βιομηχανία και τα Πολυτεχνεία, τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη δρομολόγηση μιας νέας αναπτυξιακής τροχιάς υψηλότερης ποιότητας -που θα βελτιώσει τη διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και τη βελτίωση της θέσης της στον διεθνή καταμερισμό εργασίας.

Η λήξη των εργασιών του συνεδρίου, σηματοδοτεί την έναρξη ενός – ανοικτού στο κοινό – event για την καινοτόμο επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, το οποίο θα φιλοξενηθεί στη βιβλιοθήκη του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» την Παρασκευή 13/10/2017 στις 18:30. Στόχος του Globelics Startup Event είναι η κινητοποίηση του ευρύτερου Ελληνικού οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων και η προσέλκυση συμμετεχόντων, που ενδιαφέρονται για όσα θέματα σχετίζονται με την επιχειρηματική δραστηριοποίηση, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.

Αντικείμενο της συζήτησης – που θα πραγματοποιηθεί υπό τη μορφή στρογγυλής τράπεζας – θα αποτελεί, το πως μπορεί να αναπτυχθεί το οικοσύστημα της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας εντάσεως γνώσης, να δημιουργηθούν οι σχετικοί μηχανισμοί και να διατεθούν τα μέσα που είναι απαραίτητα για τη διάδοση και την ενίσχυση καινοτόμων επιχειρηματικών σχημάτων. Η συζήτηση θα περιλαμβάνει τρεις θεματικούς άξονες: α) την υφιστάμενη κατάσταση των νεοφυών επιχειρήσεων, β) τα σχήματα και τους μηχανισμούς υποστήριξης των νεοφυών επιχειρηματικών σχημάτων και γ) τις νέες δυνατότητες χρηματοδότησης και εξωστρέφειας.

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν νέοι επιχειρηματίες, επιτελικά στελέχη οργανισμών από τον διεθνή χώρο που στηρίζουν επιχειρηματικά σχήματα, μέλη της ακαδημαϊκή κοινότητας, καθώς και εκπρόσωποι από φορείς χρηματοδότησης νεοφυών επιχειρήσεων.

Το Επίσημο Δείπνο (Gala Dinner)

Την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί το Επίσημο Δείπνο του Συνεδρίου στο “Ecali Club” με την υποστήριξη του Ιδρύματος Λάτση. Στο Δείπνο θα πραγματοποιήσει ομιλία ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ως ο Δήμαρχος της φιλοξενούσας πόλης, σύμφωνα με την παράδοση των Συνεδρίων του Δικτύου Globelics.

Ξεναγήσεις

Επίσης, στο πλαίσιο του Συνεδρίου έχουν προγραμματιστεί ξεναγήσεις των συνέδρων στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο Μουσείο της Ακρόπολης, στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας (με τη συνεργασία των αρμόδιων φορέων και του προγράμματος εθελοντών My Athens του Δήμου Αθηναίων).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα