ΑΑΔΕ: Βαριά πρόστιμα αντί “λουκέτων” – Ποιοι κλάδοι γλιτώνουν το “σφράγισμα”

ΑΑΔΕ: Βαριά πρόστιμα αντί “λουκέτων” – Ποιοι κλάδοι γλιτώνουν το “σφράγισμα”
ΔΟΥ Παγκρατίου (φωτογραφία αρχείου) Eurokinissi

Η ανάγκη προστασίας των ευπαθών ομάδων ή κατοίκων απομακρυσμένων περιοχών, η διατήρηση της κοινωνικής και εθνικής συνοχής “βάζει” σε περιπτώσεις φορολογικών παραβάσεων “φρένο” σε "λουκέτα”.

Μια σειρά από επιχειρήσεις, όπως γραφεία τελετών, υποθηκοφυλακεία, συμβολαιογραφεία, φαρμακεία σε απομονωμένες περιοχές όπου οι κάτοικοι μάλιστα είναι λιγοστοί, οίκοι ευγηρίας, κλινικές, παιδικοί σταθμοί, με βάση υφιστάμενη εγκύκλιο του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, αντιμετωπίζουν, σε περίπτωση, μη έκδοσης πάνω από 10 αποδείξεων αξίας 500 ευρώ και άνω, το “φάσμα” του προστίμου, ύψους 1.000 έως και 5.000 ευρώ, αλλά όχι του “λουκέτου”.

Ο λόγος για το ότι παραμένουν ανοικτά και συνεχίζουν να λειτουργούν εάν διαπιστωθεί παραβατική συμπεριφορά, αντί για το “λουκέτο” 48 ωρών είναι η ανάγκη προστασίας του ευπαθών ομάδων ή κατοίκων απομακρυσμένων περιοχών, η διατήρηση της κοινωνικής κι εθνικής συνοχής. Είναι προφανές ότι ένα “λουκέτο” σε μια σειρά από επιχειρήσεις, συγκεκριμένα, από 15 κλάδους, προξενεί σοβαρή “παράπλευρη” απώλεια και βέβαια “δοκιμάζει” τις αντοχές πολιτών.

Να σημειωθεί ότι εάν οι εν λόγω επιχειρήσεις, κατά τη διάρκεια νέου ελέγχου, εντοπιστούν να επαναλαμβάνουν την ίδια παράβαση και δεν “κόβουν” αποδείξεις, υποτροπή, αντιμετωπίζουν αυξημένα πρόστιμα, από 2.500 έως 5.000 ευρώ.

Ποιοι είναι οι 15 επαγγελματικοί κλάδοι

Αναλυτικά, οι επαγγελματικοί κλάδοι στους οποίους επιβαλλονται πρόστιμα αντί για αναστολή λειτουργίας σε περίπτωση μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης αποδείξεων είναι:

  1. Ιατροί και οδοντίατροι όλων των ειδικοτήτων και εταιρείες που παρέχουν ιατρικές και οδοντιατρικές υπηρεσίες.

  2. Φυσικοθεραπευτές και ασκούντες παραϊατρικά επαγγέλματα και εταιρείες που παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες.

  3. Κλινικές ή θεραπευτήρια.

  4. Οίκοι ευγηρίας.

  5. Λοιπά καταλύματα για άτομα που χρήζουν νοσοκομειακής φροντίδας ή κοινωνικής μέριμνας.

  6. Εκπαιδευτήρια, σχολές, φροντιστήρια, εργαστήρια ελευθέρων σπουδών, παιδικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί και κάθε άλλης φύσης δραστηριότητες με χαρακτήρα διδακτικό ή επαγγελματικής κατάρτισης.

  7. Ξενοδοχεία, ξενώνες, επιπλωμένα δωμάτια διαμερίσματα κατοικίες.

  8. Οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις (camping).

  9. Δικηγόροι εργατολόγοι και εταιρείες δικηγόρων.

  10. Λογιστές, φοροτεχνικοί και εταιρείες που παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες.

  11. Επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, μοτοποδηλάτων, σκαφών και αεροσκαφών.

  12. Γραφεία τελετών

  13. Επιχειρήσεις εκμετάλλευσης τουριστικών λεωφορείων.

  14. Άμισθοι υποθηκοφύλακες, συμβολαιογράφοι και συμβολαιογραφικές εταιρείες.

  15. Φαρμακεία ανεξαρτήτως νομικής μορφής που εδρεύουν σε δήμους ή σε κοινότητες δήμων ή σε κοινότητες δημοτικών ενοτήτων δήμων, με πληθυσμό μέχρι και 5.000 κατοίκους, σύμφωνα με τις οικείες υπουργικές αποφάσεις περί ορισμού Πρωτοβάθμιων και Δευτεροβάθμιων ΟΤΑ της χώρας.

Κύρωση και σε άλλες περιπτώσεις

Αντί της αναστολής λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης, επιβάλλεται η ειδική χρηματική κύρωση και σε περιπτώσεις που αφορούν σε:

  • οικονομικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται σε χώρο διάφορο της σταθερής ή μόνιμης εγκατάστασης του υπόχρεου ή ασκούνται με κάθε είδους τροχοφόρα, πλωτά ή λοιπά μέσα, μεταφορικά ή μη, ή άλλα εν γένει μέσα άσκησης δραστηριότητας,

  • καθώς και οικονομικές δραστηριότητες που ασκούνται σε κατοικία,

  • οικονομικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται σε υπαίθριες ή μη εκθέσεις, αγορές, εμποροπανηγύρεις και λαϊκές αγορές,

  • περιπτώσεις που στην επαγγελματική εγκατάσταση στην οποία διενεργείται ο έλεγχος ασκούνται κατά την ημερομηνία της διαπίστωσης παράλληλα δραστηριότητες τρίτων, με εξαίρεση περιπτώσεις για τις οποίες η αναστολή λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης του ελεγχόμενου μπορεί να λάβει χώρα κατά τρόπο που να μην παρακωλύεται η άσκηση της δραστηριότητας των τρίτων.

Σημειώνεται ότι η αναστολή λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης επιβάλλεται εφόσον διαπιστώνεται η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση παραστατικών πώλησης, κατά τα οριζόμενα, κατά τη διενέργεια μερικού επιτόπιου ελέγχου διαπίστωσης της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, για φορολογουμένους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα