Χριστούγεννα: Το 1/3 του περυσινού τζίρου κατοχυρώνει το λιανεμπόριο

Διαβάζεται σε 3'
Χριστούγεννα: Το 1/3 του περυσινού τζίρου κατοχυρώνει το λιανεμπόριο
Εικόνα Eurokinissi

Αποκαρδιωτικές οι εκτιμήσεις για την πλέον εμπορική περίοδο του χρόνου. Ποιοι οι κερδισμένοι του 2020.

Με όλα τα μέσα – από το click away έως το ηλεκτρονικό shopping- το εγχώριο λιανεμπόριο επιχειρεί να αντιπαρέλθει την αρρυθμία του lockdown, τον περιορισμό της καταναλωτικής διάθεσης αλλά και του διαθέσιμου εισοδήματος.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις στην πλέον εμπορική περίοδο του χρόνου, η ανάκτηση τζίρου κινείται στο 1/3 του περυσινού αντίστοιχου διαστήματος, χωρίς ωστόσο, η μοιρασιά της πίτας να είναι ισόποση.

Ο Σταύρος Καφούνης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών (ΕΣΑ), έχει προβλέψει ότι ο εορταστικός τζίρος φέτος θα φτάσει περίπου στο 30% του περσινού ενώ ο πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής και προέδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, εκτίμησε ότι ο εορταστικός τζίρος φέτος θα κυμανθεί σε 1,5 δισ. ευρώ από 3,5 δισ. ευρώ πέρυσι. Οι απώλειες στην αγορά με βάση συγκλίνουσες εκτιμήσεις υπολογίζεται να κλείσουν στα επίπεδα του 35-40% του περσινού κύκλου εργασιών ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν πως η λειτουργία του click away επέτρεψε στις μικρές επιχειρήσεις να κάνουν από 5% έως 20% του περσινού ημερήσιου τζίρου τους.

Αντίθετα, για τις μεγάλες οργανωμένες επιχειρήσεις το recovery του τζίρου υπολογίζεται υψηλότερο, καθώς διέθεταν τόσο ικανό στόκ εμπορευμάτων, ισχυρά κανάλια παραγγελιών (τηλεφωνικών και Online) αλλά και ίδια μέσα εκτέλεσης, διανομής και παράδοσης προϊόντων, οπότε προτιμήθηκαν από τους καταναλωτές.

Οι κερδισμένοι

Να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αλλά και μετρήσεις εταιριών μελετών στους κερδισμένους πέρα από τα σούπερ μάρκετ που έχουν δει τους τζίρους τους να εκτοξεύονται και να παίρνουν περισσότερο από 1 δις. τζίρο περισσότερο σε σχέση με πέρυσι μόνο το πρώτο 10μηνο του έτους, είναι και οι μεγάλοι που είχαν επενδύσει σε ηλεκτρονικά κανάλια πωλήσεων σε προϊόντα νέας τεχνολογίας, φάρμακα και καλλυντικά.

Συγκεκριμένα, οι διασωθέντες της λιανικής τη φετινή χρονιά και κατά συνέπεια στην εορταστική αγορά, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, είναι η λιανική τροφίμων και φαρμακευτικών ειδών με αύξηση 4%, οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών με 10% και γενικότερα οι «online» πωλήσεις με επιπλέον αύξηση 15%. Οι πληγέντες είναι πάνω από 40 κλάδοι του λιανεμπορίου, με μεγάλους χαμένους τα καταστήματα πώλησης ρολογιών και κοσμημάτων με -47%, καλλυντικών με -37%, ένδυσης με -30%, υπόδησης με -29%, επίπλων και ειδών οικιακής χρήσης με -19%.

Στο μεταξύ με βάση πληροφορίες για κινήσεις πωλήσεων μέσω POS φαίνεται ότι ο Νοέμβριος χάνει από 400 έως 500 εκατ ευρώ σε σχέση με πέρυσι που κινήθηκε στα επίπεδα των 2,7 δισ ευρώ. Σε δωδεκάμηνη βάση το 2019 από τα POS πέρασαν συναλλαγές συνολικής αξίας 36 δις ευρώ ενώ από τον Ιανουάριο μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου του 2020 η αξία για το σύνολο της αγοράς περιορίστηκε σε 30 δις ευρώ. Φέτος διπλασιάστηκε ο αριθμός των συναλλαγών αλλά μειώθηκε η αξία τους λόγω των έκτακτων περιοριστικών μέτρων που εφαρμόστηκαν εξαιτίας της πανδημίας.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα