Αλλαγές στο φορονομοσχέδιο

Βελτιώσεις που αφορούν κυρίως στο αφορολόγητο των νέων επαγγελματιών και των ατόμων με αναπηρία κατέθεσε ο υπουργός Οικονομίας
- 11 Σεπτεμβρίου 2008 07:59
Βελτιώσεις που αφορούν κυρίως στο αφορολόγητο των νέων επαγγελματιών και των ατόμων με αναπηρία κατέθεσε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης κατά τη συζήτηση των άρθρων του νομοσχεδίου “Ενίσχυση της διαφάνειας του Κρατικού Προϋπολογισμού, έλεγχος των δημοσίων δαπανών, μέτρα φορολογικής δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις” στο β΄ τμήμα διακοπών της Βουλής.
Το φορονομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής με 51 ψήφους υπέρ και 49 κατά, κατόπιν αιτήματος του ΠΑΣΟΚ για διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.
Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι μετά τη συνάντηση, που είχε νωρίτερα με την ΟΝΝΕΔ και πολλούς άλλους εκπροσώπους νέων επαγγελματιών, διαγράφει από το άρθρο 14 (για το αφορολόγητο των νέων επαγγελματιών) τις λέξεις που λένε “και αποκτούν εισόδημα από παροχή υπηρεσιών σε ένα εργοδότη ή δύο διαδοχικούς εργοδότες κατά τη διάρκεια του ιδίου έτους”, προκειμένου να δώσει τη δυνατότητα σε ελεύθερους επαγγελματίες, όπως νέους επιστήμονες, που ασκούν πραγματικά ελεύθερο επάγγελμα, να έχουν και αυτοί το αφορολόγητο για τα πρώτα χρόνια έναρξης της επαγγελματικής τους δραστηριότητας. Κατά συνέπεια, είπε ο κ. Αλογοσκούφης, για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, δηλαδή εμπόρους, ισχύει η τριετία ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, όπως προβλέπεται στο άρθρο. Σημείωσε επίσης ότι εκεί που υπάρχει το όριο ηλικίας είναι μόνο για τους ελευθέρους επαγγελματίες πια, και διευρύνεται η δυνατότητα και αυτών που δεν αποκτούν εισόδημα από παροχή υπηρεσιών σε έναν ή διαδοχικούς εργοδότες, δηλαδή και σε αυτούς που ασκούν πραγματικά ελευθέριο επάγγελμα.
Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών περιέλαβε επίσης στο άρθρο 14 τη διατήρηση του αφορολόγητου και για εκείνους που παρουσιάζουν αναπηρία με 67% και πάνω και αποκτούν εισοδήματα ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή από ατομική εμπορική επιχείρηση.
Η αντιπαράθεση του υπουργού Οικονομίας, Γ. Αλογοκούφη με την πολιτική εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας, Λ. Κατσέλη, χαρακτήρισε τη δεύτερη μέρα συζήτησης στη Βουλή.
Ο κ. Αλογοσκούφης επέκρινε τη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ ότι προτείνει έκτακτη εισφορά για την αντιμετώπιση της διεθνούς κρίσης. Για διαστρέβλωση ειρωνικής αναφοράς της έκανε λόγο, από την πλευρά της, η κ. Κατσέλη.
“Το ΠΑΣΟΚ βολοδέρνει μεταξύ του οπισθοδρομικού κρατισμού της πολιτικής εκπροσώπου του για την Οικονομία και του ανεύθυνου λαϊκισμού του εκπροσώπου Τύπου του”, είπε ο κ. Αλογοσκούφης και πρόσθεσε: “Η μία θέλει να μας γυρίσει στο τέλμα της δεκαετίας του 1980, να απεμπολήσουμε τις ευρωπαϊκές μας υποχρεώσεις και να υιοθετήσουμε τριτοκοσμικές, δήθεν αναπτυξιακές πολιτικές, όπως η έκτακτη εισφορά που πρότεινε χθες, ο δε άλλος λαϊκίζει ασύστολα, χωρίς προτάσεις, χωρίς ειρμό, χωρίς συνοχή, αδειάζει την πολιτική εκπρόσωπο, όταν προτείνει κλείσιμο επιχειρήσεων, αλλά δεν προτείνει τίποτα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας, ενώ επικαλείται ένα πρόγραμμα-φάντασμα που θα λύσει όλα τα προβλήματα χωρίς να θίξει κανέναν. Πώς θα τα λύσει; Με την έκτακτη εισφορά, που πρότεινε χθες το ΠΑΣΟΚ, με την περαιτέρω αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και της φορολογίας που περιλαμβάνει το πρόγραμμά του; Αυτές είναι οι λύσεις;”
Όπως είπε ο υπουργός, “η σημερινή κυβέρνηση ανέλαβε από την πρώτη στιγμή τις ευθύνες της και αναλαμβάνει και τις συνέπειες όλων των επιλογών της”. Σημείωσε, δε, ότι ασφαλώς θα υπάρξουν επιπτώσεις σε μια περίοδο παρατεταμένης διεθνούς κρίσης, οι οποίες είναι οι “μικρότερες δυνατές” και τόνισε, μάλιστα, ότι “όχι μόνο απαιτείται η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, αλλά ακόμα μεγαλύτερη ένταση μεταρρυθμίσεων για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα του σήμερα, του αύριο, και να αφήσουμε πίσω το χθες, όπου θέλουν να μας γυρίσουν οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ”.
Ζητώντας το λόγο επί προσωπικού, η κ. Κατσέλη μίλησε περί διαστρέβλωσης των αναφορών της, από τον υπουργό. “Έχει χάσει και την αίσθηση τι είναι ειρωνεία. Ήταν απολύτως ειρωνική σε σας (η αναφορά) και δεν είχε καμία σχέση με πρόταση ΠΑΣΟΚ, η οποία είναι “ξεκάθαρη” διευκρίνισε η κ. Κατσέλη, περιλαμβάνοντας σε αυτή, τη μείωση του φορολογικού βάρους στα μεσαία και μικρά εισοδήματα, τη μη διακριτική μεταχείριση φορολογουμένων κοκ.
“Τέρμα πια η διαστρέβλωση και η ανέξοδη κριτική. Κοιτάξτε τις προτάσεις μας. Έχετε φτάσει σε σημείο που δεν πάει άλλο. Αλλάξτε την πολιτική σας. Κι επειδή εσείς δεν μπορείτε, θα το κάνει το ΠΑΣΟΚ με τη νέα διακυβέρνηση”, είπε η κ. Κατσέλη.
Νωρίτερα, η βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, που μίλησε για “πολιτικό χαρακίρι” της κυβέρνησης λόγω της “δημοσιονομικής κατάρρευσης” σημείωσε ότι ο ετήσιος στόχος που είχε στον Προϋπολογισμό ήταν περίπου 56 δισεκατομμύρια και έχει πιάσει το πρώτο εξάμηνο 23 δισεκατομμύρια (ποσοστό κάλυψης 41%): “Πρέπει δηλαδή να μαζέψετε μέχρι το τέλος του χρόνου 33 δισεκατομμύρια και μ’ αυτές τις ρυθμίσεις πιστεύετε ότι θα πάρετε περίπου 5 δισεκατομμύρια. Και ερωτώ απλά: Γιατί δεν βάζατε μία έκτακτη εισφορά σε όλους; Θα ήταν και πιο έντιμο και πιο δίκαιο”.
Στο μεταξύ, ο βουλευτής Αργολίδας της ΝΔ Ι. Μανώλης έθεσε θέμα “ηθικής τάξεως” για την τροποποίηση που αφορά στη “γενιά των 700 ευρώ”. Σύμφωνα με τον κ. Μανώλη η αρχική δέσμευση Αλογοσκούφη για υπαγωγή των ελευθέρων επαγγελματιών που εργάζονται ως μισθωτοί σε έναν εργοδότη στο αφορολόγητο των 10.500 ευρώ, άλλαξε σε μια “απαράδεκτη” ρύθμιση που βάζει “ρατσιστικό” ηλικιακό όριο στα 30 έτη. “Η γενιά των 700 ευρώ δεν είναι μόνο οι νέοι των 20-25 ετών αλλά και οι απολυθέντες 40-45 ετών που τους λείπουν ένσημα και πληρώνονται με δελτία παροχής υπηρεσιών, βάζοντας από την τσέπη τους για το ΤΕΒΕ”, είπε ο κ. Μανώλης. “Εάν θέλετε ως υπουργείο, να είστε αναξιόπιστοι σε σχέση με αυτά που είπατε στους βουλευτές της ΝΔ και στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, εμάς κανείς δεν μπορεί να μας βγάλει αναξιόπιστους. Πρώτος να βγω να στηρίξω το πρόγραμμα της ΝΔ, αλλά σε κανένα σημείο του δεν λέει ότι οι των 700 ευρώ πρέπει να φορολογούνται. Οφείλετε, έστω και την τελευταία στιγμή να το αλλάξετε” συνέχισε ο κ. Μανώλης και πρόσθεσε: “Κι αν νομίζετε ότι επειδή υπάρχει η κομματική συνείδηση να ψηφίζουμε τα σοβαρά νομοσχέδια, ναι, αλλά υπάρχει ένα ηθικό ζήτημα δεν μπορεί να κρυβόμαστε πίσω από την υποχρεωτική ψήφο. Πρέπει να καταλάβετε ότι υπάρχει ηθικό ζήτημα. Δεσμευτήκατε, το είπατε, το καταλάβατε, δεν μπορεί να το παίρνετε πίσω”.
Απαντώντας στον κ. Μανώλη ο παριστάμενος υφυπουργός Οικονομικών Α. Μπέζας είπε ότι η κυβέρνηση δεν είναι σε καμιά περίπτωση αναξιόπιστη σε σχέση με αυτά που ισχυριστήκαμε από την αρχή: “Είπαμε ότι δεν είναι στην πρόθεσή μας να επιβαρυνθούν υπέρμετρα οι νέοι άνθρωποι που ξεκινούν τη δουλειά τους, στα πρώτα χρόνια της δραστηριότητάς τους”. Όπως διευκρίνισε, με το αφορολόγητο που εξακολουθεί να υπάρχει για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες και εμπόρους τα τρία πρώτα χρόνια της δραστηριότητάς τους, και με το πλέον αφορολόγητο για νέους έως 30 ετών, εξακολουθεί η δέσμευσή μας ότι “δεν θα επιβαρυνθούν επιπρόσθετα οι νέοι άνθρωποι στο ξεκίνημα της ζωής τους”.
Επισήμανε επίσης ότι “το πρόβλημα των εργασιακών σχέσεων δεν λύνεται με τη φορολογική νομοθεσία. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος υπάρχει σχετική νομοθεσία που προβλέπει ότι είναι μη σύννομες εκείνες οι συμβάσεις έργου που υποκρύπτουν εξαρτημένη εργασία”.
(Πηγή: ΑΠΕ)