Alpha Bank: Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για το στρατηγικό σχέδιο μείωσης των κόκκινων δανείων

Υποκατάστημα της Alpha Bank
Υποκατάστημα της Alpha Bank EUROKINISSI

Κατατέθηκαν χθες το απόγευμα οι μη δεσμευτικές προσφορές για το χαρτοφυλάκιο Galaxy και την απόκτηση της Νέας Cepal. Στελέχη της Τράπεζας εμφανίζονται πολύ ικανοποιημένα από τον αριθμό και την ποιότητα των προσφορών

Απόλυτη ικανοποίηση επικρατεί στις τάξεις της διοίκησης της Alpha Bank για την έκβαση του διαγωνισμού πώλησης ως του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της «νέας» Cepal και της τιτλοποίησης Galaxy, μετά τις μη δεσμευτικές προσφορές, που κατατέθηκαν χθες το απόγευμα (σ.σ. 17:00 ώρα Ελλάδος).

Στελέχη της Τράπεζας εμφανίζονται πολύ ικανοποιημένα από τον αριθμό και την ποιότητα των προσφορών, κάνοντας λόγο για «ευχάριστο πονοκέφαλο».

Το πολύ θετικό μήνυμα από τη διαδικασία είναι ότι η ποιότητα των επενδυτών είναι τέτοια που προκαλεί αισιοδοξία ότι η Cepal θα μεταβιβαστεί σε ισχυρό σχήμα, δημιουργώντας συνθήκες ανάπτυξης, ασφάλειας και ικανοποίησης καιστους εργαζομένους της νέας εταιρίας.

Πληροφορίες των τελευταίων ημερών ήθελαν την συμμετοχή στην διαδικασία πό τουλάχιστον πέντε επενδυτές, μεταξύ των οποίων τα «φαβορί», PIMCO και Bain.

Κύκλοι της διοίκησης τονίζουν ότι η Alpha Bank δρομολογεί το στρατηγικό της σχέδιο για την αντιμετώπιση της κληρονομιάς των κόκκινων δανείων που άφησε η οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας με ταχείς ρυθμούς. Ο ρυθμός προόδου είναι τέτοιος που επιτρέπει την επίτευξη του στόχου ολοκλήρωσης τoυ Project Galaxy εντός του 2020, παρά τις καθυστερήσεις που προκάλεσε η κρίση του κορωνοϊού.

Η Alpha Bank πέτυχε αφενός την ολοκλήρωση της πώλησης του χαρτοφυλακίου Neptune, αφετέρου δε έκανε αποφασιστικά βήματα για την υλοποίηση του Project Galaxy, για το οποίο έλαβε, το βράδυ της Παρασκευής, τις μη δεσμευτικές προσφορές κορυφαίων επενδυτικών σχημάτων.

Galaxy

Ο μεθοδικός σχεδιασμός και οι αποφασιστικές κινήσεις της Alpha Bank αρχίζουν πλέον να γίνονται ορατές και προς την αγορά.

Μετά την πολύ επιτυχημένη συναλλαγή Neptune, την δρομολόγηση απόκτησης του 100% της Cepal και την τοποθέτηση της νέας διοικητικής ομάδας, η διαδικασία τιτλοποίησης του Galaxy και πώλησης της Cepal είναι επίσης σε πολύ προχωρημένο σημείο.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινώσει η Διοικητική Ομάδα της Alpha Bank, τόσο η διαδικασία του carve-out και συγκρότησης της Νέας Cepal όσο και η λήψη των δεσμευτικών προσφορών για το προς τιτλοποίηση χαρτοφυλάκιο σχεδιάζεται να ολοκληρωθούν στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2020.

Cepal

Όπως είναι γνωστό, η Alpha Bank έχει ήδη δρομολογήσει τις διαδικασίες για την απόκτηση του 100% της Cepal, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία ενοποίησης των διευθύνσεων διαχείρισης ΜΕΑ της Alpha Bank με την υφιστάμενη δραστηριότητα της Cepal.

Στο πλαίσιο του Project Galaxy, η Alpha Bank θα διαθέσει στη συνέχεια προς πώληση σε διεθνείς επενδυτές έως το 100% των μετοχών της Cepal με στόχο να δημιουργηθεί η ισχυρότερη, με όρους χαρτοφυλακίου υπό διαχείριση και προοπτικών, ανεξάρτητη εταιρία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην ελληνική αγορά. Ταυτοχρόνως, η Cepal θα συνεχίσει να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες διαχείρισης στους πελάτες της και να διευρύνει τις δραστηριότητές της.

Ήδη, από την 1η Ιουλίου τη θέση του CEO της Cepal ανέλαβε ο κ. Θεόδωρος Αθανασόπουλος, Εντεταλμένος Γενικός Διευθυντής Καθυστερήσεων Επιχειρήσεων της Alpha Bank, στη θέση του ιδρυτή της εταιρείας κ. R. Langstaff. Παράλληλα, έχει συγκροτηθεί ειδική ομάδα έργου (Carve-Out Committee) με τη συμμετοχή στελεχών της Alpha Bank και της Cepal, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα σημαντικά πλεονεκτήματα που διαθέτουν και οι δύο οργανισμοί θα συνδυαστούν με τον καλύτερο και πλέον παραγωγικό τρόπο.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ενοποίησης, τους προσεχείς μήνες, Εκτελεστικός Πρόεδρος της Νέας Cepal αναλαμβάνει ο κ. Αρτέμιος Θεοδωρίδης, Γενικός Διευθυντής Καθυστερήσεων και Διαχείρισης Διαθεσίμων της Τράπεζας.

Η δυνατότητα αγοράς του 100% της εταιρείας αποτελεί πρόσθετο πλεονέκτημα καθώς ο αγοραστής μπορεί να δημιουργήσει την ισχυρότερη με όρους χαρτοφυλακίου και προοπτικών ανεξάρτητη εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων στην εγχώρια αγορά. Υπενθυμίζεται ότι στις περιπτώσεις των Intrum Hellas και doValue Greece οι Πειραιώς και Eurobank, αντίστοιχα, διατήρησαν το 20%, με δικαίωμα πώλησης σε βάθος μερικών ετών.

Πλήρης εγγύηση με Neptune

Η Alpha Bank κατάφερε να κλείσει μια πολύ επιτυχημένη συμφωνία για το χαρτοφυλάκιο Neptune δείχνοντας ευελιξία κατά τη διάρκεια της έξαρσης του κορωνοιού και αξιοποιώντας την βαθιά της εμπειρία σε σύνθετες συναλλαγές.

Συγκεκριμένα, προέβη στη σύναψη δεσμευτικής συμφωνίας με την εταιρία Poseidon Financial Investor DAC, η οποία χρηματοδοτείται από επενδυτικά κεφάλαια υπό τη διαχείριση εταιριών συνδεδεμένων με τη Fortress Investment Group LLC, για την πώληση χαρτοφυλακίου Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων Ελληνικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων εξασφαλισμένων κυρίως με ακίνητα περιουσιακά στοιχεία (το «Χαρτοφυλάκιο Neptune»), συνολικής λογιστικής αξίας ύψους Ευρώ 1,1 δισ., με ημερομηνία αναφοράς την 30.6.2019.

Το συνολικό τίμημα για το Χαρτοφυλάκιο Neptune ανέρχεται σε Ευρώ 268 εκατ., δηλαδή 24% περίπου επί της συνολικής λογιστικής αξίας, δυνάμενο να αυξηθεί περαιτέρω μέσω μεταβλητού τιμήματος (earnout) κατά Ευρώ 70 εκατ. ή σε ποσοστό έως 30% επί της λογιστικής αξίας.

Σε σχέση με πρόσφατες αντίστοιχες συναλλαγές, η Alpha Bank κινήθηκε στρατηγικά επιλέγοντας να διασφαλίσει με τον βέλτιστο τρόπο τα συμφέροντά της. Προς τούτο, εξασφάλισε τη λήψη εγγυητικής επιστολής τράπεζας του εξωτερικού (NatWest) με investment grade πιστοληπτική διαβάθμιση για την κάλυψη των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συμφωνία. Παράλληλα, πέραν του ότι αποδέχθηκε μέρος του τιμήματος (έως 20%) να είναι μεταβλητό, προκειμένου να επωφεληθεί από τυχόν υπεραξίες που θα προκύψουν από τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου, διασφάλισε και ότι η μεταβατική διαχείριση του χαρτοφυλακίου θα γίνει από την Cepal, με σκοπό τη μεγιστοποίηση των προσόδων.

SHARE:

24Media Network