Alpha Bank: Στην τελική ευθεία για την ΑΜΚ των 800 εκατ. ευρώ

Alpha Bank: Στην τελική ευθεία για την ΑΜΚ των 800 εκατ. ευρώ
Alpha Bank EUROKINISSI

Με την πλήρη στήριξη των μετόχων η τράπεζα προχωρά στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως του ποσού των 800 εκατ. ευρώ. Ξεκαθαρίζουν μέχρι την Παρασκευή όλα τα κρίσιμα σημεία. Μόνο ερωτηματικό η τιμή της ΑΜΚ.

Ξεκαθαρίζει σταδιακά το τοπίο αναφορικά με την επικείμενη Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της Alpha Bank έως του ποσού των 800 εκατ. ευρώ καθώς αποσαφηνίζονται μια σειρά τα κρίσιμα στοιχεία αφήνοντας πλέον αναπάντητο μόνο το ερωτηματικό της τιμής της αύξησης.

Αρχικά χθες κλείδωσε η ημερομηνία βάσει της οποίας όσοι μέτοχοι διαθέτουν μετοχές της Alpha Services and Holdings μπορούν να κατοχυρώσουν δικαίωμα εγγραφής στην αύξηση. Με ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών η τράπεζα ενημέρωσε ότι υπό την προϋπόθεση της έγκρισης του Ενημερωτικού Δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας, ως ημερομηνία καταγραφής (record date) των υφιστάμενων μετόχων, προκειμένου αυτοί να τύχουν της κατά προτεραιότητα διανομής των νέων μετοχών μέσω της ΑΜΚ, ορίζεται η 28η Ιουνίου 2021.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι κατά προτεραιότητα κατανομή μέχρι του ποσοστού που κατέχουν θα έχουν οι υφιστάμενοι μέτοχοι που θα έχουν εκκαθαρίσει τις συναλλαγές τους μέχρι την παραπάνω ημερομηνία, δηλαδή την 28η Ιουνίου. Οι μέτοχοι θα πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τους και τους χρόνους που χρειάζεται το Χ.Α. για την εκκαθάριση των συναλλαγών (συνήθως Τ+2) δηλαδή την δεύτερη ημέρα μετά την συναλλαγή. Εκτιμάται, συνεπώς, πως απολύτως κατοχυρωμένες είναι οι συναλλαγές που θα έχουν πραγματοποιηθεί έως και την Πέμπτη, 24 Ιουνίου.

Πλήρη στήριξη των μετόχων

Το δεύτερο ζήτημα που αποσαφηνίζεται σταδιακά είναι η πλήρη, όπως συγκλίνουν όλες οι πληροφορίες, στήριξη των μετόχων, μεταξύ των οποίων και του βασικού της μετόχου της Τζον Πόλσον. Ο Τζον Πόλσον ελέγχει ποσοστό 6,42% στην Alpha Bank και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες θα ασκήσει τελικά πλήρως τα δικαιώματά του, στοχεύοντας στη διατήρηση της αξίας της επένδυσής του στην τράπεζα.

Καλά ενημερωμένες πηγές τονίζουν ότι το προ ημερών «όχι» του μεγαλοεπενδυτή στην ΑΜΚ της Alpha Bank, θα εξελιχθεί σε «ναι» όταν έρθει η ώρα του βιβλίου προσφορών, καθώς με την πρόσφατη αποχή από τη γενική συνέλευση των μετόχων, ο Τζον Πόλσον απέφυγε να καταψηφίσει την αύξηση κεφαλαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις επαφές που πραγματοποιούν η Τράπεζα και οι ανάδοχοι ενόψει της ΑΜΚ, διαπιστώνεται ισχυρό ενδιαφέρον από υφιστάμενους μετόχους οι οποίοι θέλουν να αυξήσουν το ποσοστό τους, καθώς και από επενδυτές που δεν έχουν συμμετοχή στην Τράπεζα και θέλουν να αποκτήσουν από τα αδιάθετα. Επίδοξοι νέοι επενδυτές στην Alpha Bank έχουν τοποθετηθεί ήδη στη μετοχή μετά τις 24 Μαΐου, όταν η διοίκηση της Τράπεζας ανακοίνωσε την σχεδιαζόμενη ΑΜΚ.

Την στήριξή τους στην προγραμματισμένη ΑΜΚ της Τράπεζας, που εξυπηρετεί τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της διοίκησης της Alpha Bank, έχουν δώσει ισχυροί θεσμικοί επενδυτές που είναι και βασικοί μέτοχοι της τράπεζας. Μεταξύ αυτών το Vanguard Group που διαθέτει ποσοστό 3,50%, η Norges Bank Investment Management με 3,20%, η Capital Research and Management Company με 3,19%, η BlackRock με 2,94%, η Amundi Asset Management με 2,07%, το Pension Mutual Fund Management Company με 2,06%, η Somerset Capital Management με 1,77% και η Schroder που πρόσφατα αύξησε το ποσοστό της πάνω από 5%.

Συνεδριάζει αύριο το ΤΧΣ

Την ίδια στιγμή συνεδριάζει αύριο το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ώστε να αποφασίσει για την συμμετοχή στην αύξηση και κατά το πιθανότερο θα συμμετάσχει πλήρως με το 10,95% που κατέχει επενδύοντας 88 εκατ ευρώ. Το Ταμείο προσανατολίζεται στην πλήρη άσκηση των δικαιωμάτων του σε μια προσπάθεια να διατηρήσει επίσης την αξία της επένδυσής τους, χωρίς ωστόσο να λείπουν και οι φωνές εκείνες που προκρίνουν τη μείωση του ποσοστού του, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η πολιτική αποεπένδυσης του Ταμείου από τις τράπεζες.

Εγκρίνεται και το ενημερωτικό

Επόμενος στόχος της διοίκησης της τράπεζας είναι μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 25 Ιουνίου να εγκριθεί το Ενημερωτικό Δελτίο. Αμέσως μετά, την επόμενη εβδομάδα, εκτιμάται ότι θα ανοίξει και το βιβλίο προσφορών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με τους υφιστάμενους μετόχους να έχουν απόλυτη προτεραιότητα στις εγγραφές.

Υπενθυμίζεται ότι οι νέες μετοχές που θα εκδοθούν, ονομαστικής 0,30 ευρώ η κάθε μία, θα διατεθούν μέσω συνδυασμένης προσφοράς (ιδιωτική τοποθέτηση με τη διαδικασία διεθνούς βιβλίου προσφορών στο εξωτερικό, δημόσια προσφορά στην Ελλάδα), με όλους τους υφιστάμενους μετόχους (σ.σ. κατά την ημερομηνία καταγραφής) να διαθέτουν προτιμησιακή μεταχείριση, κατά την κατανομή. Η τιμή διάθεσης δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη της ονομαστικής (0,30 ευρώ ανά μετοχή).

Συγκεκριμένα οι νέες μετοχές θα διατεθούν:

α. στην Ελλάδα, σε επενδυτές λιανικής και σε ειδικούς επενδυτές στο πλαίσιο δημόσιας προσφοράς και

β. εκτός Ελλάδας, σε ειδικούς, θεσμικούς και άλλους επιλέξιμους επενδυτές, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης με τη διαδικασία διεθνούς βιβλίου προσφορών.

Η δημόσια προσφορά και η ιδιωτική τοποθέτηση θα διενεργηθούν παράλληλα και αναμένεται να διαρκέσουν έως 3 ημέρες.

Η ολοκλήρωση της ΑΜΚ και η εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των νέων μετοχών αναμένεται στα μέσα Ιουλίου.

Ερωτηματικό η τιμή της Αύξησης

Το κρισιμότερο ίσως στοιχείο που αναμένει απάντηση η αγορά είναι η τιμή της αύξησης και πιο συγκεκριμένα εάν θα είναι μικρότερη ή μεγαλύτερη του 1 ευρώ Η μικρή αναστάτωση που επικράτησε στις ξένες αγορές την προηγούμενη εβδομάδα κρατά, όπως είναι φυσικό, σε εγρήγορση την διοίκηση της τράπεζας και τους μετόχους της καθώς δεν είναι και η καλύτερη χρονική συγκυρία να συμπίπτει η αύξηση κεφαλαίου με μια διορθωτική κίνηση των αγορών. Ωστόσο η αποκατάσταση του κλίματος στις διεθνείς αγορές δείχνει να λειτουργεί υπέρ των σχεδίων της διοίκησης η οποία αναμένεται να ανακοινώσει το εύρος της τιμής διάθεσης (ή τη μοναδιαία τιμή) των νέων μετοχών, όπως και τον αριθμό που θα εκδοθούν.

Η μετοχή της τράπεζας έκλεισε χθες στο 1,11 ευρώ και η κεφαλαιοποίησή της διαμορφώνεται λίγο πάνω από τα 1,7 δισ. ευρώ. Η τιμή διάθεσης θα είναι αποτέλεσμα της δυναμικής της αγοράς, όπως αυτή θα διαμορφώνεται πριν ανοίξει το βιβλίο προσφορών.

Το βιβλίο προσφορών θα είναι ανοικτό για τρεις ημέρες και πιο συγκεκριμένα από την Τετάρτη 30 Ιουνίου έως και την Παρασκευή 2 Ιουλίου 2021.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, το διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας θα εγκρίνει την τιμή της ΑΜΚ και την κατανομή των νέων μετοχών στους παλαιούς και νέους μετόχους, ενώ οι νέες μετοχές αναμένεται να τεθούν προς διαπραγμάτευση στις 14 ή 15 Ιουλίου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα