Ανάπτυξη 0,8% του ΑΕΠ με οδηγούς εξαγωγές και κατανάλωση

Ανάπτυξη 0,8% του ΑΕΠ με οδηγούς εξαγωγές και κατανάλωση
ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ-- --(ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI) EUROKINISSI

Σε ανάκαμψη βρίσκεται πλέον η ελληνική οικονομία παρουσιάζοντας για δεύτερο εξάμηνο ανάπτυξη 0,8% του ΑΕΠ έναντι 0,5% το πρώτο τρίμηνο του % χρόνου με ατμομηχανές τις εξαγωγές και την κατανάλωση. Μαξίμου: Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αποδεικνύουν ότι η ώρα έχει γυρίσει σελίδα

Αυξάνει ρυθμό η οικονομική μεγέθυνση της οικονομίας επιβεβαιώνοντας την τάση ανάκαμψης της οικονομίας που δείχνουν οι πρόδρομοι δείκτες (πωλήσεις λιανικής βιομηχανική παραγωγή) για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει ανάπτυξη 0,8% του ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο του 2017 σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2016 έναντι 0,4% του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του χρόνου.

Ατμομηχανή της ανάπτυξης για το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου σε σχέση εμ το ίδιο διάστημα του 2016 είναι οι εξαγωγές και η κατανάλωση ενώ οι επενδύσεις κατέγραψαν σημαντική μείωση . Με βάση τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής.

Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών για το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2016 καταγράφουν αύξηση 9,5% έναντι αύξησης 3,1% που σημείωσαν στην αντίστοιχη σύγκριση το πρώτο τρίμηνο του 2017

Αντίστοιχα οι εισαγωγές (που είναι δείκτης βελτίωσης σε χώρες με χαμηλή παραγωγικότητα) παρουσίασαν το δεύτερο τρίμηνο αύξηση 3,1% έναντι αύξηση 11,7% που είχαν το πρώτο τρίμηνο του χρόνου.

Η τελική καταναλωτική δαπάνη για το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου αυξήθηκα κατά 1,2% με την συνολική αύξηση να επιμερίζεται σε αύξηση της κατανάλωση των νοικοκυριών κατά 0,7% και των φορέων της Γενικής κυβέρνησης κατά 3,3% .

Αδύνατο σημείο για το ΑΕΠ ήταν για το δεύτερο τρίμηνο οι επενδύσεις οι οποίες έκαναν βουτιά σημειώνοντας μείωση κατά 17,1% σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2016 ενώ το πρώτο τρίμηνο κατέγραφαν αύξηση 19,7% .

Σε τριμηνιαία βάση το ΑΕΠ του δευτέρου τριμήνου παρουσίασε αύξηση σε σχέση με πρώτο τρίμηνο του χρόνου κατά 0,5% του ΑΕΠ ενώ η Στατιστική αρχή αναθεώρησε οριακά προς τα πάνω και τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου καταγράφοντας πλέον ανάπτυξη 0,5% του ΑΕΠ αντί 0,4% του ΑΕΠ που είχε ανακοινώσει αρχικά.

Ο στόχος του έτους

Σε ότι αφορά την επίτευξη ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης 1,8% του ΑΕΠ όπως προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018 -2021 οι ελπίδες στρέφονται στο δεύτερο εξάμηνο του χρόνου και τις επιδόσεις της τουριστικής βιομηχανίας. Με τα νεότερα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας για το πρώτο εξάμηνο του χρόνου διαμορφώνεται στο 0,65% . Για να επιτευχθεί ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης του 1,8% του ΑΕΠ θα πρέπει ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης για το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του χρόνου να διαμορφωθεί στο 3% του ΑΕΠ

Ο στόχος για το τρίτο τρίμηνο είναι σχετικά εύκολος για το τρίτο τρίμηνο του χρόνου αφού όλοι οι παράγοντες του τουρισμού και των μεταφορών ομολογούν ότι το 2017 είναι μια πολύ καλή χρονιά  ».

Από εκεί και πέρα για το τελευταίο τρίμηνο του χρόνου θα παίξει ρόλο και η πορεία της τρίτης αξιολόγησης αλλά και οι επενδύσεις που θα γίνου στην οικονομία και από δημόσιο τομέα αλλά και από τον ιδιωτικό.

Μαξίμου: Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αποδεικνύουν ότι η ώρα έχει γυρίσει σελίδα

“Η ανακοίνωση των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για το δεύτερο τρίμηνο του έτους αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα.

Η δυναμική ανάκαμψη ακόμη και την περίοδο που η δεύτερη αξιολόγηση δεν είχε ολοκληρωθεί είναι περισσότερο από εμφανής”, σημειώνει αναφέρει σε σχετικό του σχόλιο, το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

‘Τη στιγμή που η ΝΔ κινδυνολογούσε και προέβλεπε την επερχόμενη καταστροφή, η ελληνική οικονομία αναπτυσσόταν με ρυθμούς 0,5% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2017 και με 0,8% σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο του 2016.

Η τάση αυτή ενισχύθηκε μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, την επιτυχή έξοδο της χώρας στις αγορές χρήματος και τις αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Συνεχίζουμε την προσπάθεια για δίκαιη ανάπτυξη με προστασία της εργασίας και για την οικοδόμηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα