Ανοιχτά θέματα με τον προϋπολογισμό του 2017

Ανοιχτά θέματα με τον προϋπολογισμό του 2017
ΑΘΗΝΑ-Η ΤΡΟΙΚΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ// ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Η ΝΤΕΛΙΑ ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ.(Eurokinissi-ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) Eurokinissi

Πληροφορίες θέλουν τους εκπροσώπους των δανειστών να αμφισβητούν την «βιωσιμότητα» της καλής πορείας των εσόδων που καταγράφεται το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου

Ανοιχτά θέματα σχετικά με την απόδοση των μέτρων του 2016 και του 2017 αλλά και τις πηγές χρηματοδότησης τους Κοινωνικού Εισοδήματος αλληλεγγύης απασχόλησαν την συνάντηση που ολοκληρώθηκε πριν λίγη ώρα του υπουργού οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού οικονομικών κ. Γιώργου Χουλιαράκη με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Το πρώτο θέμα που συζητήθηκε είναι το κατά πόσο η αλλαγή βάση με την αναθεώρησης του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2015 από το 0,7% του ΑΕΠ στο 0,2% του ΑΕΠ επηρεάζει το κλείσιμο του 2016 και την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 0,5% του ΑΕΠ για το τέλος του χρόνου.

Αξιωματούχοι του ΥΠΟΙΚ τόνιζαν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 είναι απολύτως διασφαλισμένος αφού τα έσοδα βρίσκονται σε πολύ καλή πορεία και υπεραντισταθμίζουν την αρνητική επίδραση της αναθεώρησης του πρωτογενούς πλεονάσματος του προηγούμενου χρόνου. Ωστόσο υπάρχουν ακόμη ρίσκα για αποκλίσεις όπως για παράδειγμα οι μειώσεις στις αμυντικές δαπάνες ύψους 400 εκ ευρώ που θα έπρεπε να περικοπούν οι αμυντικές δαπάνες για το 2016 κάτι που δεν έγινε ποτέ. Τόνιζαν επίσης ότι το ΔΝΤ συνεχίζει να αμφισβητεί όπως αμφισβητούσε από την αρχή το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των μέτρων του περασμένου Μαΐου.

Σε ότι αφορά το 2017 το οικονομικό επιτελείο και ειδικότερα θα πρέπει να πείσει ότι με τον επαναϋπολογισμό της βάσης για το 2016 θα μπορέσει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 1.8% του ΑΕΠ.

Σε ότι αφορά την χρηματοδότηση του Κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης (ΚΕΑ) το οικονομικό επιτελείο υπολογίζει ότι έχει εξασφαλίσει από τώρα ένα μαξιλάρι περίπου 440 εκ ευρώ . Από αυτά τα 140-150 εκ ευρώ θα προέλθουν από την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1,8% του ΑΕΠ αντί 1,75% του προβλέπει το πρόγραμμα ( άρα θα έχει ένα μαξιλάρι περίπου 150 εκ ευρώ) ενώ έχει προγραμματιστεί και ένα πρόσθετο κονδύλι 300 εκ ευρώ για υγεία παιδεία και κοινωνική πρόνοια που μπορεί τελικά να διατεθεί τελικά για την καθολική εφαρμογή του ΚΕΑ.

Πάντως μένουν ακόμη πολλές τεχνικές λεπτομέρειες που μένουν να διευκρινιστούν αλλά και να περιγραφεί με ακρίβεια από πού θα εξοικονομηθεί τα επιπλέον 500 – 600 εκ ευρώ που χρειάζονται για να χρηματοδοτηθεί το ΚΕΑ.

Στην συνάντηση συμμετείχε και η αναπληρώτρια υπουργός κοινωνικής προστασίας κ. Θεανώ Φωτίου η οποία είναι υπεύθυνη για την οριστικοποίηση και εφαρμογή του ΚΕΑ όπως έχει μετονομαστεί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Οι ίδιες πηγές ξεκαθάριζαν ότι δεν έχει τεθεί ακόμη κανένα αίτημα για νέα μέτρα αφού ακόμη συζητούνται ακόμη τα μεγέθη. Επίσης επαναλάμβαναν μονότονα ότι δεν υπάρχει θέμα να ανοίξει ξανά το θέμα της επανεξέτασης του αφορολόγητου στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.    

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα