Θέλουν να κρίνουν χωρίς να κρίνονται

default image

Moody's, Standard and Poor's και Fitch ενώνουν τις δυνάμεις τους και προειδοποιούν με διακοπή των αξιολογήσεων. Το σχέδιο της ΕΕ για νομική ευθύνη σε περίπτωση λάθους και τα συνεχή χτυπήματα τους στις αδύναμες οικονομίες. Ψήφος εμπιστοσύνης από ΔΝΤ στην Ελλάδα

Με διακοπή των αξιολογήσεων για τις χώρες υψηλού πιστωτικού κινδύνου απειλούν οι οίκοι αξιολόγησης την ΕΕ σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Ο λόγος είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο θα φέρουν νομική ευθύνη για τυχόν σφάλματα στις αξιολογήσεις τους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα,  οι τρεις μεγαλύτεροι οίκοι, ο Standard and Poor’s, ο Moody’s και ο Fitch, αγωνίζονται κατά του συγκεκριμένου μέτρου, καθώς ανησυχούν ότι θα μπορούσε να τους εκθέσει σε απαιτήσεις χιλιάδων επενδυτών.

Υποστηρίζουν ότι το μέτρο αυτό μπορεί να τους αναγκάσει να σταματήσουν να δημοσιεύουν αξιολογήσεις γενικά για ορισμένες χώρες.

Ουσιαστικά η ρύθμιση αυτή, δεν θα τους επιτρέψει να παίζουν το παιχνίδι τους, αφού είναι πλέον ξεκάθαρο ότι επηρεάζουν αρνητικά τις αγορές.

Oι οίκοι αξιολόγησης, έχουν βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα τους τελευταίους μήνες, καθώς έχουν βάλει στο στόχαστρο τους αδύναμους κρίκους της ευρωζώνης με πρώτη φυσικά την Ελλάδα.

Ακόμα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αναγνώρισε τον αρνητικό τους ρόλο και σε έκθεσή του αναφέρει ότι με τις αξιολογήσεις τους έβλαψαν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της  Ευρωζώνης.

Την Τρίτη η Standard and Poor’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του πρωθυπουργού, αλλά και την αποδοκιμασία της ΕΕ.

Ακολούθησαν προειδοποιήσεις από τους Οίκους Moody’s και Fitch με τα Spread να τραβούν και πάλι την ανηφόρα και το χρηματιστήριο να βυθίζεται.

Στήριξη από το ΔΝΤ στην Ελλάδα

Παρά τις αρνητικές αξιολογήσεις το ΔΝΤ έδωσε την Πέμπτη για ακόμα μια φορά ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα.

Η αξιωματούχος του ΔΝΤ Κάρολάιν Άτκινσον σημείωσε, ότι η Αθήνα είναι αποφασισμένη να φέρει την οικονομία σε μια κατάσταση που θα της επιτρέψει να αποπληρώσει το χρέος της πλήρως, ενώ αναφέρθηκε στους δύο πυλώνες, στους οποίους στηρίζεται το ελληνικό πρόγραμμα εξυγίανσης της οικονομίας.

“Οι δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας που αποσκοπούν στην ανάκαμψη της οικονομίας και τη δημιουργία ανάπτυξης. Οι δυο αυτές πτυχές θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να αποπληρώσει το χρέος της και να επιστρέψει στις αγορές”, τόνισε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα