Από ρεκόρ σε ρεκόρ

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο "έσπασε" η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές την Παρασκευή, καθώς η τιμή του αργού ξεπέρασε τα 139 δολάρια το βαρέλι
- 06 Ιουνίου 2008 14:40
Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο “έσπασε” η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές απόψε, καθώς η τιμή του αργού ξεπέρασε και τα 139 δολάρια το βαρέλι (και νωρίτερα τα 137 και 138 δολάρια), ενισχυμένη από το αδύναμο δολάριο και την αύξηση της ανεργίας στις ΗΠΑ.
Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού έκλεισε τελικά στα 138,54 δολάρια το βαρέλι (αυξημένη κατά 10,75 δολάρια) και ενώ -λίγο νωρίτερα- είχε σημειώσει την τιμή-ρεκόρ των 139,12 δολαρίων.
Εξάλλου, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ, παράδοσης Ιουλίου, είχε σημειώσει την τιμή ρεκόρ των 138,12 δολαρίων.
Το δολάριο υποχώρησε περισσότερο από 1% έναντι του ευρώ μετά τη δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν Κλόντ Τρισέ, με την οποία άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης των ευρωπαϊκών επιτοκίων τον επόμενο μήνα. Η εξασθένιση του δολαρίου -η οποία κάνει τα εμπορεύματα που διαπραγματεύονται σε δολάρια σχετικά φτηνά- συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό, το Μάιο, στην εκτόξευση της τιμής του “μαύρου χρυσού” πάνω από τα 135 δολάρια.
“Το χρήμα στις διεθνείς αγορές ρέει πάλι στο πετρέλαιο και τα εμπορεύματα”, σημειώνει ο αναλυτής της Petromatrix Ολιβιέ Ζακόμπ και επισημαίνει πως οι δηλώσεις του ισραηλινού υπουργού Μεταφορών κατά του Ιράν πρόσθεσαν δυναμική στην ανοδική πορεία των τιμών, καθώς, “όταν η αγορά κινείται με μεγάλη ταχύτητα, υπάρχει η τάση να διαβάζονται οι τίτλοι που ενισχύουν τις τιμές και όχι οι άλλοι”.
Ανάγκη επέμβασης
Ο ΟΠΕΚ είναι έτοιμος να επέμβει προκειμένου να ηρεμήσει τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου, για τις οποίες το καρτέλ επιμένει ότι δεν οφείλονται σε βασικά συστατικά των αγορών, αλλά δεν βλέπει καμία άμεση ανάγκη να αυξήσει την προσφορά, δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου της Νιγηρίας Οντέιν Ατζουμογκόμπια.
Ο Ατζουμογκόμπια δήλωσε πως το ασθενές δολάριο και οι φόβοι για ένα κενό της προσφοράς στο μέλλον ευθύνονται για τις υψηλές τιμές του πετρελαίου που φθάνουν σε επίπεδα ρεκόρ.
” Ο ΟΠΕΚ έχει πει πως παρακολουθεί και ελέγχει την αγορά και εάν υπάρξει οποιαδήποτε ανάγκη να επέμβει, ορισμένα μέλη του ΟΠΕΚ θα μπορέσουν να εγχύσουν λίγο περισσότερο πετρέλαιο στην αγορά“, είπε.
(Πηγή: ΑΠΕ)