Από τον Φεβρουάριο οι νέες περικοπές στα εφάπαξ

Από τον Φεβρουάριο οι νέες περικοπές στα εφάπαξ
ΑΘΗΝΑ-ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ.(EUROKINISSI-ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Πότε θα καθοριστεί το τελικό ύψος των περικοπών στα εφάπαξ

Από τον Φεβρουάριο του 2015 και μετά, οι Τομείς Πρόνοιας θα καταβάλλουν εφάπαξ , με τις όποιες περικοπές αποφασιστούν βάσει της εφαρμογής του συντελεστή βιωσιμότητας, σύμφωνα με το dikaiologitika.gr.

Έως τα τέλη Ιανουαρίου, αναμένεται να καταβληθούν από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) τα ποσά που αντιστοιχούν στα περίπου 11.100 εφάπαξ που αφορούν συνταξιούχους, οι οποίοι υπέβαλλαν αίτηση έως την 31η Αυγούστου 2013. Οι συγκεκριμένοι δικαιούχοι είναι ίσως οι πιο «τυχεροί» καθώς προλαβαίνουν την τελευταία στιγμή να εισπράξουν το εφάπαξ που τους αναλογεί  χωρίς την επίδραση του συντελεστή βιωσιμότητας. Αντίθετα, όλοι οι υπόλοιποι θα επηρεαστούν από την εφαρμογή του νέου μαθηματικού τύπου, που υπολογίζεται ότι μπορεί να οδηγήσει σε περικοπές που θα κυμαίνονται από 20% έως και 50%, ανάλογα τον Τομέα Πρόνοιας. Πρόκειται για αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν από την 1η Σεπτεμβρίου 2013 και μετά και στην ουσία

Το τελικό ύψος των περικοπών στα εφάπαξ, θα καθοριστεί στις αρχές του επόμενου έτους, καθώς εξαρτάται από τον αριθμό των δικαιούχων, αλλά και από τα έσοδα που εισπράχθηκαν από το κάθε ταμείο, χωριστά.

Σε κάθε περίπτωση πάντως τα εφάπαξ που θα καταβληθούν στις αρχές του νέου έτους, θα είναι απαλλαγμένα από αυτές τις περικοπές, καθώς αφορούν την περίοδο πριν από την έναρξη εφαρμογής της νέας διαδικασίας, με την επιβολή του συντελεστή βιωσιμότητας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι, για όλες αυτές τις περιπτώσεις συνταξιούχων του Δημοσίου, να έχουν λάβει τη σύνταξή τους κανονικά έως το τέλος Φεβρουαρίου 2014. Τα ποσά που θα καταβληθούν  κυμαίνονται ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας και την εκπαίδευση των δικαιούχων, από 18.715 ευρώ (25 έτη Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης ΥΕ), μέχρι 54.128 ευρώ (35 χρόνια Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης ΠΕ).

Διαβάστε περισσότερα στα dikaiologitika.gr:

Προγραμματισμένη μείωση των συντάξεων σε 1 εκατ. συνταξιούχους

Στις εφορίες χιλιάδες φορολογούμενοι για «νέες» φορολογικές δηλώσεις
 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα