Αποταμίευση: Η αναζήτηση για αποδόσεις και η πρόταση για “ατομικό κουμπαρά”

Διαβάζεται σε 7'
Saving
Αποταμίευση (φωτογραφία αρχείου) iStock

Η θέσπιση ενός προσωπικού αποταμιευτικού λογαριασμού, κατά το πρότυπο των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης μπορεί να δώσει ώθηση στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά αλλά και στην αποταμίευση ανέφερε σε εκδήλωση την εβδομάδα που περασε ο CEO του Χρημστιστηρίου Γ. Κοντόπουλος.

Με δεδομένη την αναζήτηση από τους μικροαποταμιευτές και μη προσοδοφόρων αποδόσεων, την ώρα που τα τραπεζικά επιτόκια είναι σχεδόν μηδενικά, αλλά και η χρηματιστηριακή συγκυρία αρνητική, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Χρηματιστηρίου της Αθήνας Γιάννος Κοντόπουλος, σε ενημερωτική εκδήλωση, την Τρίτη στην αίθουσα “Ερμής” του ΧΑ, παρουσίασε τις σημαντικές υπεραξίες που δίνει σε βάθος χρόνου το “ταμπλό”, παραθέτοντας και στοιχεία για τις αποδόσεις που είχε το ΧΑ ακόμη και στα “πέτρινα” χρόνια της κρίσης.

Να σημειωθεί ότι παρά την αναταραχή στις διεθνείς αγορές και χαμηλών αποδόσεων, το ελληνικό χρηματιστήριο σημειώνει υψηλές επιδόσεις, με αύξηση 30% για τον Γενικό Δείκτη Τιμών στο 9μηνο και με συμμετοχή 56% των ξένων επενδυτών στη συναλλακτική δραστηριότητα, αν και καταγράφονται εκροές.

Εν πολλοίς στις επιδόσεις του ΧΑ αντανακλάται η υψηλή κερδοφορία των εισηγμένων εταιρειών και το ρεκόρ χρηματικών διανομών, που αναμένεται να ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ το 2023, από 2,4 δισ. ευρώ το 2022.

Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Κοντόπουλος, παρά τη πτώση 7,9% το Σεπτέμβριο, η απόδοση του Γενικού Δείκτη στο 9μηνο ανέρχεται σε +30,07% και κατατάσσει το Χρηματιστήριο Αθηνών στη 3η θέση παγκοσμίως.

Επίσης, όπως είπε, η αποτίμηση της αγοράς έχει αυξηθεί κατά €16,1δις το 2023 (στα €6,5δισεκ. είναι  οι απώλειες του Σεπτεμβρίου). Η πλειοψηφία, δε, των εταιρειών διαπραγματεύεται σε επίπεδα τιμών υψηλότερα απ’ ότι στο τέλος του 2009. Παράλληλα, η αγορά διατηρεί υψηλά επίπεδα ρευστότητας, με τη μέση ημερήσια αξία συναλλαγών να φτάνει το 2023 στα 103 εκ. ευρώ ενώ το σύνολο των διανεμόμενων ποσών των εισηγμένων πλησιάζει τα €3δις (στο 3,4% το Υield του ΧΑ). Όπως, είπε οι ξένοι επενδυτές παραμένουν πολύ ενεργοί συναλλακτικά (>50% η συμμετοχή τους) αλλά από το Μάρτιο είναι πωλητές με συνολικές εκροές €323εκ.

Ωστόσο, όπως τόνισε αυξάνεται το ενδιαφέρον των εγχώριων ιδιωτών επενδυτών (ο μέσος αριθμός συνολικά των ενεργών μερίδων ~25χιλ το 2023, +16%). Πρωταγωνιστές της ανόδου οι Τράπεζες (+43,3%) αλλά και μετοχές Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης με το δείκτη FTSE/ATHEX Mid Cap (+40,7%) να υπεραποδίδει σε σχέση με το FTSE/ATHEX Large Cap (+30,3%), με σημαντικότατη αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας (ΜΗΑΣ +115%).

Πάντως ο κ. Κοντόπουλος έκανε λόγο για “ρεκόρ χρηματικών διανομών” από τις εισηγμένες, σημειώνοντας ότι “βαρίδι” για την “ολική επιστροφή” των εγχώριων επενδυτών στη εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά είναι οι μνήμες του παρελθόντος. Ωστόσο, σημείωσε ότι εάν παγιωθεί μια θετική πορεία του δείκτη, τότε θα επιστρέψουν και οι Έλληνες επενδυτές. “Η αγορά μας πρέπει για κάποιο διάστημα να αποδώσει καλά για να τραβήξει τα βλέμματα των αποταμιευτων” τόνισε και συμπλήρωσε.

“Μπαίνει στο στόχαστρό τους το ΧΑ ως τρόπος αποταμίευσης” παρατηρώντας, ότι συνήθως οι Έλληνες ακολουθούν τους ξένους επενδυτές, που σπεύδουν έγκαιρα να καρπωθούν υπεραξίες. Πάντως ο κ. Κοντόπουλος σημείωσε ότι η θέσπιση ενός προσωπικού αποταμιευτικού λογαριασμού, κατά το πρότυπο των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης μπορεί να δώσει ώθηση στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.”Με τον ατομικό – προσωπικό αποταμιευτικος λογαριασμός δε θα μην επιμερίζεται σε τρίτους η ευθύνη για τις όποιες επενδύσεις. Δε θα αναπτύσσεται, δηλαδή, η άποψη ότι φταίει πάντα κάποιος άλλος, ο asset manager, ο τραπεζίτης, κλπ και έτσι θα  έχουμε τη σωστή αντιμετώπιση για το πώς θα βλέπουμε την αποταμίευση σε βάθος χρόνου” ανέφερε ο κ. Κοντόπουλος, σπεύδοντας, ωστόσο, να υπογραμμίσει ότι κάθε επένδυση ενέχει και ρίσκο.

Σημειώνεται επίσης ότι από την αρχή του έτους έχουν αντληθεί από την κεφαλαιαγορά 1,265 δισ. ευρώ: για την εισαγωγή στην Κύρια Αγορά της Austria Card, στην Εναλλακτική Αγορά των Med και Dotsoft, για το ομόλογο της Μυτιληναίος και για δύο αυξήσεις κεφαλαίου των Attica Bank και Ideal. Στις εταιρείες που βρίσκονται προ των πυλών του ΧΑ περιλαμβάνεται η Optima Bank ενώ πριν το τέλος του έτους εκτιμάται η εισαγωγή των ΑΕΕΑΠ Orilina και Trade Estates.

Βέβαια, όπως τόνισε ο κ. Κοντόπουλος σε ερώτηση του NEWS 24/7 η εισαγωγή στο ΧΑ εταιρειών από δυναμικούς κλάδους της εθνικής οικονομίας, όπως ο τουρισμός, θα δώσει ένα έναυσμα περαιτέρω για επενδύσεις στο ταμπλό από τους αποταμιευτές,  αλλά και και θα “απλώσει” σε κοινά, που δεν έχουν άμεση συνάφεια και κέρδος από τις υπεραξίες αυτών των κλάδων, τα οφέλη, για τα οποία τόσος λόγος γίνεται στα δημόσια fora.

Κινήσεις για προσέλκυση επενδυτών και αναβάθμιση

Σε σχέση με την αναβάθμιση του ΧΑ στις ανεπτυγμένες αγορές ως αποτέλεσμα της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, ο κ. Κοντόπουλος ανέφερε ότι πληρούνται ήδη τα ποιοτικά κριτήρια του οίκου FTSE. Επομένως γίνονται οι τεχνικές και ρυθμιστικές βελτιώσεις για να ικανοποιηθούν και τα ποσοτικά, ήτοι τουλάχιστον 5 εισηγμένες να πληρούν τα κριτήρια εισόδου σε FTSE Developed Large Cap Index ή FTSE Developed Mid Cap Index και η κεφαλαιοποίηση των εταιρειών στο δείκτη FTSE Developed All Cap δείκτη να υπερβαίνει τα 31,9 δισ. δολ.. Ανέφερε δε ότι το ΧΑ θα μπει στην watchlist για τις ανεπτυγμένες αγορές εντός του 2024.

Στο πλαίσιο των δράσεων της διοίκησης του ΧΑ για την αύξηση της αναγνωρισιμότητας του ελληνικού χρηματιστηρίου στους διεθνείς επενδυτές διοργανώνονται roadshows και επίκειται σχετική διοργάνωση 31 Οκτωβρίου για τις εταιρείες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Θα ακολουθήσει το Greek Investment Conference στο Λονδίνο, 27-28 Νοεμβρίου σε συνεργασία με τη Morgan Stanley και το Επενδυτικό Roadshow 2024 στη Νέα Υόρκη με την JP Morgan, 25 Ιανουαρίου 2024.

Αυστηρό μήνυμα στις εταιρείες

Στο μεταξύ, πιο αυστηρές ρυθμίσεις στον κανονισμό προανήγγειλε ο Γ.Κοντόπουλος με στόχο την ενίσχυση της αξιοπιστίας και της ανταγωνιστικότητας του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ) ενόψει και των εξελίξεων που δρομολογεί η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. “Πρέπει να σταματήσουν τα αστεία με τη διασπορά για τις νέες εισαγωγές αλλά και για τις υφιστάμενες εταιρείες”, σημείωσε ο CEO του ATHEX Group.

Πιο συγκεκριμένα, σε σχέση με τις αλλαγές στον κανονισμό λειτουργίας, ανακοίνωσε ότι θα ισχύσουν από τις αρχές του 2024, όπως και η νέα τιμολογιακή πολιτική του ΧΑ ενώ είναι σε εξέλιξη διαβουλεύσεις με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για αλλαγές και στην Εναλλακτική Αγορά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα προανήγγειλλε χθες ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΕΧΑΕ, Γιάννος Κοντόπουλος, θεσπίζεται κατώτατο όριο κεφαλαιοποίησης στα 40 εκατ. ευρώ για εισαγωγή μιας εταιρείας στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου, με τις μικρότερες να οδεύουν στην Εναλλακτική Αγορά. Επιπλέον, ενισχύεται ο θεσμός του Ειδικού Διαπραγματευτή και θεσπίζεται υποχρέωση τήρησης σε συνεχή βάση επαρκούς διασποράς για τις εισηγμένες εταιρείες και ειδικά για τις μεγάλες, άνω των 200 εκατ. ευρώ θα απαιτείται διασπορά άνω του 15%. Σήμερα ο κανονισμός έχει “κόφτη” σε διασπορά κάτω του 10% και μετοχολόγιο κάτω των 30 μετόχων. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν εταιρείες που δεν έχουν κίνητρα να αυξήσουν τη διασπορά τους ενώ πρόθεση της διοίκησης της ΕΧΑΕ είναι μια trading αγορά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα