Αρνητικό κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια

Πιέσεις ασκούνται σήμερα στις τιμές των μετοχών στην Ευρώπη, ενώ και τα χρηματιστήρια στην Ασία έκλεισαν με απώλειες
- 14 Απριλίου 2008 14:19
Πιέσεις ασκούνται σήμερα στις τιμές των μετοχών στην Ευρώπη, μετά την ανακοίνωση κατώτερων των αναμενόμενων οικονομικών αποτελεσμάτων τριμήνου από τη Philips. Η Ασία έκλεισε με απώλειες και πτωτικά κινείται ο δείκτης συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης στις ΗΠΑ, καθώς η Goldman Sachs χαρακτήρισε “φρικτή” την εταιρική κερδοφορία στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη και οι υπουργοί Οικονομικών της G7 είπαν ότι έχουν επιδεινωθεί οι προοπτικές της οικονομίας.
Το δολάριο ανέκαμψε προσωρινά έναντι του ευρώ, μετά τις ανησυχίες που εξέφρασε η G7 ότι οι “απότομες διακυμάνσεις” στις αγορές συναλλάγματος ενδέχεται να πλήξουν την παγκόσμια οικονομία. Υποχώρησε κάτω από τα 110 δολάρια η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού, λόγω εκτιμήσεων για μείωση της ζήτησης για ενέργεια.
Στην Ευρώπη, η τιμή της μετοχής της Philips κατέγραψε πτώση έως και 3,1% μετά την ανακοίνωση μείωσης κατά 28% των κερδών στον πυρήνα των δραστηριοτήτων της. Πτωτικά κινούνται οι μετοχές των τραπεζών. Δημοσιεύματα στον ελβετικό Τύπο υποστηρίζουν ότι, αυτή την εβδομάδα, ο όμιλος Credit Suisse θα γνωστοποιήσει νέες, σημαντικές απομειώσεις αξιών.
Στη χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE σημείωνε, το μεσημέρι, απώλειες 0,41% και στη χρηματιστηριακή αγορά του Παρισιού, ο δείκτης CAC 40 απώλειες 0,10%. Στη χρηματιστηριακή αγορά της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Dax κατέγραφε πτώση 0,72% και στη χρηματιστηριακή αγορά της Ζυρίχης, ο δείκτης SMI πτώση 1,20%.
Στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών έχει τεθεί η έναρξη, αυτή την εβδομάδα, ανακοινώσεων οικονομικών αποτελεσμάτων τριμήνου από τις αμερικανικές τράπεζες, καθώς και η δημοσιοποίηση, σήμερα, της έκθεσης του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου για τις λιανικές πωλήσεις το Μάρτιο.
“Φρικτές” ήταν οι πρώτες ανακοινώσεις εταιρικής κερδοφορίας στις ΗΠΑ και είναι “προάγγελος του τι πρόκειται να ακολουθήσει”, τονίζει ο Ντέιβιντ Κόστιν, υπεύθυνος για τη χάραξη επενδυτικής στρατηγικής της Goldman Sachs στις ΗΠΑ.
Η G7 άλλαξε την ανακοίνωσή της για τα νομίσματα για πρώτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, δεσμευόμενη να “παρακολουθήσει εκ του σύνεγγυς τις αγορές και να συνεργαστεί αναλόγως”.
Στην αγορά συναλλάγματος του Λονδίνου, το ευρώ ισοδυναμούσε, το μεσημέρι, με 1,5790 δολάρια – νωρίτερα είχε εξασθενήσει έως και στα 1,5669 δολάρια – έναντι 1,5808 δολαρίων αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στη Ν. Υόρκη.
Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Απριλίου του αμερικανικού ελαφρού αργού έχανε το μεσημέρι 28 σεντς στο βαρέλι σε σχέση με το “κλείσιμο” της περασμένης Παρασκευής, με την τιμή του να υποχωρεί στα 109,86 δολάρια. Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Μαΐου του αργού τύπου μπρεντ υποχωρούσε, το μεσημέρι, στα 107,99 δολάρια, χάνοντας 52 σεντς στο βαρέλι.
Το περασμένο Σάββατο, ο επικεφαλής αναλυτής του ΟΠΕΚ για τις αγορές πετρελαίου Μοχάμαντ Αλιπούρ-Τζεντί είπε σε επιτροπή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι έχει, κατά τα φαινόμενα, χαλαρώσει η παγκόσμια ζήτηση και ότι οι υψηλές τιμές του πετρελαίου τους τελευταίους μήνες οφείλονται περισσότερο στις εξελίξεις στις χρηματοοικονομικές αγορές παρά σε αύξηση της ζήτησης.
(Πηγή: ΑΠΕ)