Attica Bank: Εγκρίνεται σήμερα το σχέδιο εξυγίανσης

Attica Bank: Εγκρίνεται σήμερα το σχέδιο εξυγίανσης
Attica Bank Shutterstock

Η Γενική Συνέλευση θα εγκρίνει αρχικά τη μετατροπή του αναβαλλόμενου φόρου και κατόπιν την ιδιωτικοποίησή της Attica Bank μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που θα καλυφθεί από στρατηγικό επενδυτή.

Στη σκιά του σχεδίου εξυγίανσης που έχει εκπονήσει το ελληνικό δημόσιο και περιλαμβάνει την ενεργοποίηση του αναβαλλόμενου φόρου και εν συνεχεία την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με την καταβολή μετρητών, πραγματοποιείται σήμερα το μεσημέρι η κρίσιμη Γενική Συνέλευση της Attica Bank.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Attica Bank Θ. Πανταλάκης θα αναλύσει στους μετόχους τον στρατηγικό σχεδιασμό για την επόμενη μέρα της τράπεζας, κομβικό σημείο του οποίου θα η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ. Μέχρι τότε ωστόσο μένει να αποσαφηνιστουν μια σειρά από τεχνικές λεπτομέρειες, μέσω της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου με την οποία θα γίνει η ενεργοποίηση του νόμου για την αναβαλλόμενη φορολογία.

Η επιστροφή της τράπεζας στον ιδιωτικό τομέα θεωρείται «μονόδρομος» για την εξυγίανση της τράπεζας ενώ ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, σημείωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της Attica Bank θα μπορούσε να ξεκινήσει ακόμα και μέσα στον Ιούλιο.

Γιατί κρατικοποιείται η τράπεζα

Η «περιπέτεια» αυτή της Attica Bank ξεκίνησε από τα τέλη Απριλίου που ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα για τη χρήση του 2020, που έκλεισε με ζημίες ύψους 306,4 εκατ ευρώ λόγω των σωρευτικών προβλέψεων ύψους 286 εκατ. ευρώ. Οι ζημιές αυτές θα διογκωθούν με περαιτέρω πλήγμα στα κεφάλαια (έχουν ήδη μειωθεί στα 206,68 εκατ. ευρώ), μετά τον επιδιωκόμενο μηδενισμό των κόκκινων δανείων. Πρόκειται για στόχο που εξήγγειλε η Διοίκηση της Attica Bank όταν παρουσίασε τον Απρίλιο ένα τριετές σχέδιο εξυγίανσης που «στηρίζεται στον μηδενισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ανοιγμάτων, τη συμμετοχή στον “ΗΡΑΚΛΗΣ ΙΙ” και την βελτίωση της ποιότητας των εποπτικών κεφαλαίων μέσω της ενεργοποίησης του αρ.27Α του Ν. 4172/2013».

Ως αποτέλεσμα της ζημιογόνας χρήσης η διοίκηση ανακοίνωσε ότι προχωρά σε ενεργοποίηση των διατάξεων για τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (DTC). Ο νόμος σε περίπτωση ζημιών προβλέπει πως οι τράπεζες θα πρέπει να συμψηφίσουν τον αναβαλλόμενο φόρο με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου υπέρ του ελληνικού δημοσίου.

Η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου θα περιγράφει τη μέθοδο και τους όρους της ενεργοποίησης του DTC εξέλιξη που θα έχει σημαντική επίπτωση στους υφισταμένους μετόχους καθώς το ποσοστό συμμετοχής τους από 100% σήμερα θα μειωθεί σε περίπου 50% – 60% με τις υπόλοιπες μετοχές να περνούν έμμεσα, μέσω της έκδοσης warrants, στο Δημόσιο ως αντιστάθμισμα στην ενεργοποίηση του DTC. Πάντως σύμφωνα με το σχέδιο οι υφιστάμενοι μέτοχοι θα έχουν το δικαίωμα να επαναγοράσουν τα warrants από το Δημόσιο. Η τιμή άσκησης των δικαιωμάτων αναμένεται να προσδιοριστεί και εκτιμάται ότι θα είναι με όρους αγοράς.

Η διαδικασία

Αναλυτικά η Attica Bank δεν μπορεί να προχωρήσει σε εταιρικό μετασχηματισμό και ως εκ τούτου ο αναβαλλόμενος φόρος μετατρέπεται «σε οριστικές, εκκαθαρισμένες και άμεσα εισπράξιμες απαιτήσεις έναντι του Ελληνικού Δημοσίου» και σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου θα προχωρήσει στην έκδοση warrants -δικαιώματα προτίμησης.

Τα δικαιώματα αυτά περνάνε στο Δημόσιο και καταβάλλει το αντίστοιχο ποσό σε μετρητά. Στη συνέχεια το δημόσιο θα προσφέρει αρχικά τα warrants στους υφιστάμενους μετόχους – σε ποσοστό ίσο με το ποσοστό που συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας -, όσα μείνουν προσφέρονται σε εν δυνάμει επενδυτές, και ότι απομείνει θα πάει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, και σύμφωνα πάντα με το νόμο θα καταλήξει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σημειώνεται ότι η ενεργοποίηση του DTC θα είναι ουδέτερη κεφαλαιακά για την τράπεζα. Ουσιαστικά θα αντικατασταθεί το κομμάτι του αναβαλλόμενου φόρου με κρατικά κεφάλαια βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα των εποπτικών κεφαλαίων της Attica Bank, αλλά η καθαρή θέση θα παραμείνει αμετάβλητη.

Η επόμενη μέρα

Βασικός άξονας του business plan που θα παρουσιάσει σήμερα η διοίκηση της Attica Bank είναι ο υπερδιπλασιασμός του χαρτοφυλακίου δανείων καθώς στο τέλος Μαρτίου το χαρτοφυλάκιο δανείων της τράπεζας, μετά από προβλέψεις, ανερχόταν σε 1,6 δισ. ευρώ .

Για την υλοποίηση του σχεδιασμού θα πρέπει τα εποπτικά κεφάλαια της τράπεζας να αυξηθούν κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ, με νέα κεφάλαια, τα οποία θα αντληθούν από αύξηση ή αυξήσεις κεφαλαίου σε περίπτωση που η τράπεζα επιλέξει την σταδιακή άντληση των κεφαλαίων. Στόχος είναι μέσω της ΑΜΚ να πραγματοποιηθεί η ιδιωτικοποίηση της τράπεζας καθώς σήμερα το 46,32% βρίσκεται στον έλεγχο του ΤΜΕΔΕ, του ταμείου των μηχανικών ενώ ο ΕΦΚΑ ελέγχει το 32,34%.

Τα θέματα της Γενικής Συνέλευσης

Στην αυριανή γενική συνέλευση της Attica Bank, οι μέτοχοι θα κληθούν, μεταξύ άλλων, να εγκρίνουν:

-Μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά ποσό μέχρι 85 εκατ. ευρώ, με μείωση της ονομαστικής αξίας του συνόλου των μετοχών της, με σκοπό το σχηματισμό ειδικού αποθεματικού (του άρθρου 31 παρ.2 του ν.4548/2018)και τροποποίηση του άρθρου 5 του Καταστατικού της Τράπεζας που αφορά στο Μετοχικό Κεφάλαιο

-Ενεργοποίηση των διατάξεων του άρθρου 27Α του Ν.4172/2013 («DTC»), σχηματισμό ειδικού αποθεματικού, δωρεάν έκδοση παραστατικών τίτλων δικαιωμάτων κτήσεως κοινών μετοχών υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση του ειδικού αποθεματικού και αντίστοιχη τροποποίηση του άρθρου 5 του καταστατικού που αφορά στο Μετοχικό Κεφάλαιο και εξουσιοδότηση του Διοικητικού Συμβουλίου να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες

-Παροχή εξουσίας προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας για λήψη απόφασης αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου αυτής, δυνάμει του άρθρου 24 παρ. 1(β) του ν. 4548/2018 και τροποποίηση του άρθρου 5 του Καταστατικού της Τράπεζας που αφορά στο Μετοχικό Κεφάλαιο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα