Attica Bank: Κλείδωσε η ΑΜΚ και η επόμενη μέρα

Attica Bank: Κλείδωσε η ΑΜΚ και η επόμενη μέρα
Attica Bank KONSTANTINOS TSAKALIDIS / SOOC

Η οριστική συμφωνία μεταξύ των μετόχων είναι πλέον γεγονός και σηματοδοτεί τη δέσμευση τους για την εξυγίανση και την δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα της χώρας. Το χρονοδιάγραμμά της ΑΜΚ και η «μάχη» για την διαχείριση των κόκκινων δάνειων.

Αίσιο τέλος θα έχει – όπως όλα δείχνουν – το σίριαλ της κεφαλαιακής ενίσχυσης της Attica Bank καθώς, μετά και την παρέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδος, συμφωνήθηκαν τελικά τόσο οι όροι συμμετοχής της Thrivest στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου όσο και το πλαίσιο συγχώνευσης με την Παγκρήτια Τράπεζα και την δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα στη χώρα.

Η οριστική συμφωνία μεταξύ των μετόχων είναι πλέονγεγονός και πλέον το μόνο που απομένει είναι η νομική συμφωνία η οποία θα ενταχθεί στο ενημερωτικό δελτίο της τράπεζας πριν την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Η συμφωνία προβλέπει ότι η Thrivest και η Παγκρήτια Τράπεζα θα μπουν στην ΑΜΚ με 64 εκατ. ευρώ, το ΤΧΣ με 329 εκατ. ευρώ και το ΤΜΕΔΕ με 40 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μια συμφωνία η οποία ουσιαστικά σηματοδοτεί τη δέσμευση των μετόχων για την εξυγίανση και την ακόλουθη δημιουργία του 5ου υγιούς τραπεζικού πυλώνα της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων πλευρών στην υπόθεση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Attica Βank. Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν ΤτΕ, ΤΧΣ, ΤΜΕΔΕ, Τράπεζα Αττικής και Thrivest, οριστικοποιήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι όροι συμμετοχής της Thrivest ως ιδιώτη επενδυτή στην επικείμενη ΑΜΚ της τράπεζας, καθώς και το πλαίσιο συγχώνευσής της, σε μεταγενέστερο στάδιο, με την Παγκρήτια Τράπεζα.

Η ανακοίνωση της Attica Bank

Η Attica Bank, σε συνέχεια των από 18-01-2023, 26-01-2023, 03-02-2023 και 22-03-2023 ανακοινώσεων της, καθώς και των εταιρικών ανακοινώσεων της που αφορούν την εγκριθείσα και υπό υλοποίηση αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της (η «Αύξηση») και το εγκεκριμένο Ενημερωτικό Δελτίο που διέπει την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των νέων κοινών μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, γνωστοποιεί προς το επενδυτικό κοινό, κατόπιν και σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ότι περιήλθε στη Διοίκηση της πληροφόρηση περί κατ’ αρχήν συμφωνίας των υφισταμένων βασικών μετόχων της Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) – Ταμείου Μηχανικών Εργοληπτών Δημόσιων Έργων (ΤΜΕΔΕ) και της εταιρείας Thrivest Holding Ltd επί των εμπορικών όρων για συμμετοχή τους στην Αύξηση με κάλυψη ποσών έως € 329 εκατ. για το ΤΧΣ, έως 40 εκατ. για το ΤΜΕΔΕ, και έως 64 εκατ. για την εταιρεία Thrivest Holding Ltd, και με σκοπό την πλήρη κάλυψη της Αύξησης.

Η συμφωνία αυτή αναμένεται να αποτυπωθεί σε τελικά δεσμευτικά νομικά κείμενα που με τη σύναψη τους και τη γνωστοποίηση τους στην Τράπεζα θα αποτελέσουν μέρος του Ενημερωτικού Δελτίου της Αύξησης.

Το Χρονοδιάγραμμα

Υπενθυμίζεται ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, ύψους έως 473,3 εκατ. ευρώ, ξεκίνησε στις 30 Μαρτίου. Ημερομηνία λήξης της περιόδου διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων προτίμησης έχει οριστεί η 19.04.2023 και ημερομηνία λήξης της περιόδου άσκησης δικαιωμάτων προτίμησης η 24.04.2023.

Στις 25 Απριλίου θα γίνουν η κατανομή και διάθεση αδιάθετων Νέων Κοινών Μετοχών, στις 26/4 η ανακοίνωση για την κάλυψη της ΑΜΚ, στις 27/4 αναμένεται η έγκριση του Χ.Α. για την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των Νέων Κοινών Μετοχών και στις 28 Απριλίου η έναρξη της διαπραγμάτευσής τους.

Σημειώνεται ότι η μετοχική σύνθεση της Attica Bank, μετά το reverse split του 2023 και πριν την Αύξηση Κεφαλαίου, έχει ως εξής: ΤΧΣ: 6.930.481 μετοχές, ποσοστό 69,51%, ΤΜΕΔΕ: 2.005.279 μετοχές, ποσοστό 20,11%, e-ΕΦΚΑ: 837.390 μετοχές, ποσοστό 8,40%, Λοιποί μέτοχοι με ποσοστό μικρότερο του 5%: 198.040 μετοχές, ποσοστό 1,99%.

Μάχη με τον χρόνο

Την ίδια στιγμή η διοίκηση της Attica Bank συνεχίζει τη μάχη με τον χρόνο για να αντιμετωπίσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ύψους 2,6 δισ. ευρώ που έχει στα βιβλία της. Η στρατηγική της περιλαμβάνει «τη σταδιακή αποεπένδυση από τίτλους των τιτλοποιήσεων ή και πωλήσεις χαρτοφυλακίων. Και ειδικότερα, στο παρόν στάδιο -όπως έχει αναφέρει η διοίκηση της Attica-, από τους τίτλους των τιτλοποιήσεων Astir 1 και Metexelixis».

Τις επόμενες μέρες αναμένονται οι προσφορές για το χαρτοφυλάκιο Astir 1, ύψους 320 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει επιχειρηματικά δάνεια με εξασφαλίσεις, η πώληση του οποίου θα είναι και σαφές μήνυμα προς την αγορά, ότι προχωρά το σχέδιο για την εξυγίανση της τράπεζας και την μείωση των NPEs. Και παράλληλα έχει δρομολογηθεί η διαδικασία πώλησης για το χαρτοφυλάκιο Metexelixis ύψους 700 εκατ. ευρώ.

Η διαχείριση των προβληματικών ανοιγμάτων αποτελεί κομβικό σημείο της εξυγίανσης της τράπεζας, και για το λόγο αυτό ποσό έως 300 εκατ. ευρώ από την σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου θα διοχετευθεί προκειμένου να μειωθεί οριστικά το ιστορικά υψηλό απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα