Bloomberg: Τα τρία σενάρια μετά το ‘άκυρο’ του Eurogroup

Bloomberg: Τα τρία σενάρια μετά το ‘άκυρο’ του Eurogroup

Τρία σενάρια φέρνει στο προσκήνιο το Bloomberg μετά το νέο θρίλερ που προκύπτει στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν άναψε τελικά το “πράσινο φως” για να συγκληθεί το  Eurogroup τη Μεγάλη Πέμπτη, κάτι που αυξάνει την πίεση και παρατείνει το θρίλερ των διαπραγματεύσεων για μετά το Πάσχα.

Όπως ανέφερε και το ρεπορτάζ του news 247, ο Ντάισελμπλουμ δεν πείστηκε για την αποτελεσματικότητα της ελληνικής πρότασης περί θεσμοθέτησης ενός μόνιμου μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών, σε περίπτωση αποκλίσεων.

To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει στη νομοθέτηση συγκεκριμένων προληπτικών μέτρων για το πακέτο των 3,6 δισ. ευρώ, κάτι που δεν διαπραγματεύεται το Μαξίμου, όπως επιβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομικών της χώρας.

Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι η ελληνική πλευρά δεν θα δεχθεί να περιληφθούν συγκεκριμένα μέτρα στο πακέτο των “προληπτικών” παρεμβάσεων ύψους 3,6 δισ. ευρώ επισημαίνοντας πως “αυτήν την πρόταση την έχουμε απορρίψει”, παραδεχόμενος πάντως πως το ΔΝΤ ενδέχεται να επιμείνει στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων.

“Η ελληνική πρόταση για τη δημιουργία μηχανισμού εξισορρόπησης αντί για τη θέσπιση προληπτικών μέτρων είναι αξιόπιστη και αντικατοπτρίζει τη βεβαιότητα της ελληνικής πλευράς, ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους” ανέφεραν άλλωστε κυβερνητικές πηγές. Όπως, ειδικότερα, επισημαίνουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, “εδώ και τρεις μήνες το ΔΝΤ έχει υιοθετήσει τακτική συνεχούς κωλυσιεργίας, τακτική που επιβεβαιώθηκε και από τις διαρροές των Wikileaks”.

Υπογραμμίζουν επίσης, και την επιμονή του Β. Σόιμπλε για την παραμονή του Ταμείου στο πρόγραμμα για λόγους εσωτερικής πολιτικής σκοπιμότητας.

Όσον αφορά την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για τη δημιουργία μηχανισμού εξισορρόπησης, αντί για τη θέσπιση προληπτικών μέτρων, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η άρνηση του ΔΝΤ να αποδεχθεί την πρόταση αυτή, φανερώνει ότι μέριμνα του Ταμείου δεν είναι η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων από την Ελλάδα, αλλά η εφαρμογή ενός άλλου προγράμματος, ενός προγράμματος διαφορετικού, από αυτό που συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούλιο, εμπλουτισμένο μάλιστα, με πρόσθετα μέτρα κατά τα 2/3.

Η εικόνα που μεταφέρουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, είναι πως οι υπόλοιποι θεσμοί συμφωνούν με τις ελληνικές θέσεις. Για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων άλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.

Και όσο το “θρίλερ” εντείνεται, νέα σενάρια έρχονται στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, τρία είναι τα πλέον πιθανά:

Α. Το “πικρό χάπι”

“Δεν θα είναι η πρώτη φορά που ο Τσίπρας θα συνθηκολογήσει”, αναφέρει το Bloomberg. “Αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος και εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη πέρυσι, αποδέχθηκε τις απαιτήσεις των δανειστών φέρνοντας ένα νέο μνημόνιο, κάτι που ήταν κόντρα στις πρότεινες δεσμεύσεις του. Τώρα οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στη ΝΔ ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα μειώνονται. Έτσι, ο Τσίπρας ίσως αποφασίσει πως δεν έχει άλλη επιλογή από το να ακολουθήσει πάλι τον ίδιο δρόμο. Ενδεχομένως, θα προσπαθήσει να “πουλήσει” αυτή του την απόφαση στους βουλευτές του και στους ψηφοφόρους, αναφέροντας πως η συνθηκολόγηση είναι αναγκαία για την αναδιάρθρωση χρέους που οι πιστωτές έχουν αφήσει ως ανοικτό ενδεχόμενο από το 2012″.

Β. Προώρες εκλογές

“Η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας ή η αδυναμία του κυβερνητικού επιτελείου να πείσει τους βουλευτές σχετικά με τα οφέλη αυτής, θα μπορούσε να αναγκάσει τον Τσίπρα να διαλύσει τη Βουλή και να έχουμε νέες εκλογές”, γράφει το Bloomberg.

“Το χαρτί αυτό το έπαιξε πέρυσι όταν έχασε την υποστήριξη της σκληρής αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ και ίσως φέτος θελήσει να επαναλάβει το τρικ”, αναφέρει το πρακτορείο, “ωστόσο φέτος είναι δύσκολη η επανάληψή του, λόγω των δημοσκοπήσεων που φέρνουν την αντιπολιτευόμενη ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη στην πρώτη θέση”.

“Το αποτέλεσμα των νέων εκλογών μπορεί να φέρει την ΝΔ στην κυβέρνηση σε συνεργασία με άλλα φιλοευρωπαϊκά κόμματα, ή να προκαλέσει οικουμενική κυβέρνηση”.

Και προσθέτει το Bloomberg: “Το διακύβευμα εδώ είναι πως μια νέα πολιτική αστάθεια μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. Μία ενδεχόμενη νίκη Τσίπρα με ατζέντα κατά των νέων μέτρων είναι επίσης πιθανή. Οποιοδήποτε από τα παραπάνω ενδεχόμενα, θα ανακινούσε πάλι συζητήσεις για χρεωκοπία της χώρας ή για έξοδο από την ευρωζώνη”.

Γ. Δημοψήφισμα

“Ο Τσίπρας θα μπορούσε να ισχυριστεί πως οι δανειστές απαιτούν περισσότερα από όσα συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης και πως χρειάζεται μία νέα λαϊκή εντολή για την εφαρμογή των μέτρων”, υπογραμμίζει το Bloomberg. “Ό,τι υποστήριξε και ενόψει του περσινού δημοψηφίσματος”.

Το δημοσίευμα επικαλείται πρόσφατη δημοσκόπηση της Κάπα Research , από την οποία προέκυπτε ότι οι Έλληνες θα ψήφιζαν κατά των νέων μέτρων, θέτοντας σε κίνδυνο τη συμμετοχή της χώρας στην ευρωζώνη.

“Τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα θα μπορούσαν να ζητήσουν από τους πολίτες να απέχουν από την ψηφοφορία, αποδυναμώνοντας το αποτέλεσμα και τελικά τη θέση του ίδιου του Αλ. Τσίπρα”, καταλήγει το πρακτορείο.

Η αντιπρόταση της ελληνικής μεριάς

Η πρόταση προς τους θεσμούς για να ξεπεραστεί το εμπόδιο της προληπτικής επιβολής πρόσθετων μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ που κατέθεσε η κυβέρνηση, προβλέπει ότι θα κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική διάταξη που θα αναφέρει ότι την άνοιξη του 2017 και την άνοιξη του 2018, με τη δημοσίευση των τελικών στοιχείων για την πορεία του πρωτογενούς πλεονάσματος του προηγούμενου έτους από την Ελληνική Στατιστική Αρχή αλλά και την Eurostat, o υπουργός Οικονομικών θα προχωρεί σε αυτόματη περικοπή των δημοσίων δαπανών σε περίπτωση αποκλίσεων έναντι των στόχων.

Η ελληνική κυβέρνηση διευκρινίζει πως “έχει ξεκαθαρίσει ότι η νομοθέτηση υπό αίρεση είναι αντίθετη με το ελληνικό Σύνταγμα και με το διεθνές νομικό σύστημα. Οι νόμοι που ψηφίζονται στο ελληνικό κοινοβούλιο έχουν άμεση εφαρμογή και η ισχύς τους παύει μόνο με άλλον νόμο. Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει ολοκληρωμένη επιχειρηματολογία, με την οποία τεκμηριώνεται ότι η νομοθέτηση προληπτικών μέτρων είναι αρνητική για το οικονομικό κλίμα καθώς προεξοφλεί την αποτυχία του προγράμματος και αποτρέπει τις επενδύσεις”, όπως ανακοίνωσε χθες το Μαξίμου.

Το Μαξίμου, αντιπροτείνει “την θεσμοθέτηση ενός μόνιμου μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών, που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους. Ο μηχανισμός αυτός καλύπτει πλήρως τις τέσσερις προϋποθέσεις που έθεσε το Eurogroup”, δηλαδή: να υπάρξει η δυνατότητα κάλυψης ενδεχόμενων αποκλίσεων από τους στόχους, με τρόπο που θα είναι α) αυτόματος, β) αξιόπιστος, γ) αντικειμενικός και δ) θεσμοθετημένος.

Υπενθυμίζεται πως το ΔΝΤ, αμφισβητεί τα επίσημα στοιχεία της Eurostat θεωρώντας πως τα μέτρα δεν επαρκούν για να γίνει εφικτός ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% στο 2018.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα