Χαρδούβελης: Δεν συζητείται κούρεμα από τους εταίρους

The first day of the 25th Annual The Greek Economy Conference with subject `The Greek Economy at a Turning Point`, Athens, on 1 Dec.. 2014 /   25    ,  '   `, , 1 , 2014
The first day of the 25th Annual The Greek Economy Conference with subject `The Greek Economy at a Turning Point`, Athens, on 1 Dec.. 2014 / 25 , ' `, , 1 , 2014 NIKOS LIBERTAS / SOOC

Η Αθήνα θέλει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, δηλώνει ο Γκ. Χαρδούβελης στην Handelsblatt

Η Αθήνα θέλει να συμμετάσχει σε (ενδεχόμενη) αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ, είναι ο τίτλος συνέντευξης που παραχωρεί ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, στη γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt». Ο κ. Χαρδούβελης υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα ήταν ο «ιδανικός αποδέκτης» για ένα τέτοιο πρόγραμμα.

"Είμαστε η χώρα με τον υψηλότερο αποπληθωρισμό, το μεγαλύτερο ποσοστό χρέους και με τα υψηλότερα εγχώρια επιτόκια", δηλώνει ο κ. Χαρδούβελης και προσθέτει ότι "θεωρητικά είμαστε, από την άποψη του αποπληθωρισμού και του στόχου της ΕΚΤ για σταθερότητα των τιμών, ο ιδανικός αποδέκτης του προγράμματος", ενώ τονίζει ότι τυχόν αποκλεισμός σε αυτό το χρονικό σημείο δεν θα ήταν σωστός.

Ο κ. Χαρδούβελης είπε επίσης ότι "κούρεμα δεν συζητείται από τους εταίρους.  Επειδή απαιτείται ομοφωνία, δεν βλέπω εφικτή την αποδοχή ενός τέτοιου αιτήματος προς την πλευρά των επίσημων δανειστών".

Αναφερόμενος στη συζήτηση περί πιθανής εξαίρεσης της Ελλάδας από το πρόγραμμα της ΕΚΤ, ο κ. Χαρδούβελης δηλώνει ότι η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να συνδέει τους νομισματικούς στόχους της με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Τονίζει ωστόσο ότι όποιος είναι ο πρωθυπουργός μετά τις εκλογές θα βρεθεί αντιμέτωπος με σημαντικούς περιορισμούς και θα πρέπει να δράσει άμεσα. Μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα διάσωσης των 240 δισεκατομμυρίων ευρώ «τρέχει» μόνο μέχρι τον Φεβρουάριο και η νέα κυβέρνηση, ανεξαρτήτως εάν επικεφαλής της θα είναι ο σημερινός πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς ή ο Αλ.Τσίπρας, θα πρέπει να ζητήσει μια παράταση, αναφέρεται. Ο υπουργός Οικονομικών επισημαίνει ότι για τον ίδιο θα ήταν ευπρόσδεκτη μια παράταση από την τρόικα, ενώ εκφράζει την πεποίθηση ότι θα υπάρχει νέα κυβέρνηση ως το τέλος του μήνα και αυτή θα αποφασίσει εάν θα ζητήσει παράταση.

Ερωτώμενος πάντως πόσο πιθανή θεωρεί μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη στα επόμενα δύο χρόνια, ο κ. Χαρδούβελης δηλώνει ότι η πιθανότητα για κάτι τέτοιο είναι πολύ μικρή, διότι, όπως λέει, «ο ελληνικός λαός δεν το θέλει», καθώς έχει συνδέσει με το ευρώ και το γεγονός ότι η χώρα ανήκει στη Δύση και αυτό έχει να κάνει όχι μόνο με την οικονομία, αλλά και με τον πολιτισμό και την πολιτική. «Τα οφέλη της ιδιότητας του μέλους της Ευρωζώνης υπερκαλύπτουν κατά πολύ το κόστος. Αυτό το έχει καταλάβει ο κόσμος. Και οι πολιτικοί έχουν την τάση να ακολουθούν τις επιθυμίες του κόσμου», δηλώνει και χαρακτηρίζει παράλογη την άποψη ότι η Ευρωζώνη θα μπορούσε πλέον να αντέξει ένα «Grexit», καθώς θα δημιουργούσε ένα προηγούμενο και στην επόμενη κρίση όλοι θα ρωτούσαν ποιος είναι ο επόμενος. «Ένας βασικός πυλώνας, πάνω στον οποίο έχει οικοδομηθεί η Ευρωζώνη, θα καταστρεφόταν», σημειώνει χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Χαρδούβελης αναφέρει ακόμη ότι θα ήταν σημαντικό η τρόικα να είναι κάπως ελαστική με τους στόχους του ελληνικού προϋπολογισμού για το 2015 και εξηγεί ότι, αν η διαπραγμάτευση με την τρόικα ολοκληρωθεί γρήγορα, ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3% είναι εφικτός, αλλά λόγω των εκλογών και της συνακόλουθης αβεβαιότητας, η οικονομία έχει σταματήσει να αναπτύσσεται.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ανάληψη τριών δισεκατομμυρίων από τις ελληνικές τράπεζες τον περασμένο Δεκέμβριο, ο κ. Χαρδούβελης κάνει λόγο για ανασφάλεια λόγω των εκλογών, αλλά επισημαίνει ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο. "Δεν έχει λάβει ακόμη τις διαστάσεις του 2012. Αλλά το παρακολουθούμε", δηλώνει.

πηγή φωτογραφίας: sooc

SHARE:

24Media Network