Δέσμια των προβληματικών δομών της η Ελλάδα

Δέσμια των προβληματικών δομών της η Ελλάδα
Άσχημα νέα από την ετήσια έκθεση ανταγωνιστικότητας

Χώρα ουραγός στην ανταγωνιστικότητα και την εισροή ξένων κεφαλαίων η Ελλάδα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση ανταγωνιστικότητας για το 2006

Χώρα ουραγός στην ανταγωνιστικότητα και την εισροή ξένων κεφαλαίων η Ελλάδα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση  ανταγωνιστικότητας για το 2006, που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη.

Η έκθεση παρουσιάστηκε κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας (ΕΣΑΑ) από τον πρόεδρο της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Σπύρο Μακρυδάκη και τον Κωνσταντίνο Αϊβαλή, εκπρόσωπο της ΙCΑΡ, με τη συνεργασία της οποίας καταρτίστηκε.

Σύμφωνα με τη έκθεση, η ελλάδα υστερεί σε θέματα όπως οι ξένες επενδύσεις, η προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών, η πάταξη της διαφθοράς και η αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα. Η εικόνα της οικονομίας εξακολουθεί να παραμένει συγκριτικά μέτρια στους τομείς της διαφάνειας και της γραφειοκρατίας, ενώ ο επιχειρηματικός κόσμος αξιολογεί ως μέτρια την ποιότητα των υποδομών.  Η βαθμολογία της Ελλάδας στον τομέα της διαφάνειας- διαφθοράς το 2006 την τοποθετεί στην τελευταία θέση στην Ε.Ε. των “15”. Ανάμεσα στους “25” ξεπερνά μόνο την Πολωνία. Ευτυχώς δηλαδή που έγινε η διεύρυνση και έχουμε κάποιον να ξεπερνάμε.

Σε επίπεδο διεθνούς κατάταξης στο οικονομικό-επιχειρηματικό περιβάλλον οι περισσότεροι δείκτες εμφανίζουν την Ελλάδα ουραγό στην Ε.Ε. των “15”, ακόμη και των “25”: π.χ. είναι 17η μεταξύ των “25”, από άποψη αντιμονοπωλιακής πολιτικής, ενώ κατατάσσεται 23η στον δείκτη αποτελεσματικότητας του κράτους. Σε ό,τι αφορά τις άμεσες ξένες επενδύσεις, η έκθεση σημειώνει ότι ” η ασθενική εξέλιξη των εισροών παραπέμπει άμεσα στο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας- ελκυστικότητας της ελληνικής οικονομίας“.

Στην έκθεση κατατίθενται προτάσεις για τη βελτίωση της κατάστασης, όπως  το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, η απελευθέρωση των αγορών και η περαιτέρω μείωση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος, προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστική θέση της χώρας που παραμένει χαμηλή.
 


 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα