Διατηρείται η ρήτρα για μειωμένο αφορολόγητο από το 2019

Διατηρείται η ρήτρα για μειωμένο αφορολόγητο από το 2019
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αποχωρεί από το ξενοδοχείο μετά το τέλος της συνάντησης του με τους εκπροσώπους των δανειστών την Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017. Οι επαφές με το ελληνικό οικονομικό επιτελείο, συνεχίζονται ώστε να προετοιμάσουν τη συμφωνία η οποία θα τεθεί προς επικύρωση στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) Eurokinissi

Η βαριά αυτή ρήτρα που εντάχθηκε τόσο στην δεύτερη αναθεώρηση του μνημονίου με τον ΕΜΣ όσο και στο πρόγραμμα με το ΔΝΤ θα διατηρεί και μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης

Αν το ΔΝΤ κρίνει το καλοκαίρι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2018 τότε η μείωση του αφορολόγητου που έχει προγραμματιστεί για το 2020 θα εφαρμοστεί μαζί με την μείωση των συντάξεων το 2019.

Η βαριά αυτή ρήτρα που εντάχθηκε τόσο στην δεύτερη αναθεώρηση του μνημονίου με τον ΕΜΣ όσο και στο πρόγραμμα με το ΔΝΤ θα διατηρεί και μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο προσχέδιο της τεχνικής συμφωνίας που συμπληρώνεται με τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη θα επαναλαμβάνεται η δέσμευση για την πρόωρη εφαρμογή της μείωσης του αφορολόγητου.

Ωστόσο το ΔΝΤ έχει διευκρινίσει σε όλους τους τόνους ότι για το Ταμείο ο δημοσιονομικός στόχος για το 2018 είναι να πετύχει η Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ και όχι 3,5% του ΑΕΠ, που είναι ο στόχος του προγράμματος με τον ΕΜΣ. Τούτο την στιγμή που σήμερα οι δανειστές αναμένεται να εγκρίνουν οριστικά χωρίς πολλές αντιρρήσεις τον προϋπολογισμό του 2018 ο οποίος προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,8% του ΑΕΠ.

Στο κείμενο αυτό θα ενσωματώνονται και οι πρώτες αλλαγές για την ψηφιακή μετάβαση της ΑΑΔΕ. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για χρέη προς την εφορία η οποία γίνονται και σήμερα με την κλασική φυσική μορφή τους δηλαδή σε αίθουσες δικαστηρίου.

110 τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης

Στο ίδιο κείμενο θα υπάρξει και μια αλλαγή των όρων της τρίτης αξιολόγησης αφού από τα 95 που είχε υποχρέωση να υλοποιήσει τώρα θα πρέπει να υλοποιήσει 110 από τα συνολικά 113 που απομένουν μέχρι και το τέλος του προγράμματος

Η απόφαση αυτή ελήφθη με την συμφωνία των δύο πλευρών ώστε με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης να έχει ολοκληρωθεί στην ουσία και το τρίτο μνημόνιο ώστε να ξεκινήσει με καθαρό τραπέζι η συζήτηση για το χρέος και την επόμενη μέρα.

Παράλληλα βέβαια η νέα αυτή υποχρέωση δυσκολεύει κάπως την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης καθώς αν όπως αναμένεται έχουμε τεχνική συμφωνία μέχρι και την Δευτέρα η Κυβέρνηση θα έχει περισσότερα ανοιχτά θέματα για να κλείσει μέχρι και το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου που θα κλείσει οριστικά η τρίτη αξιολόγηση. Προς το παρόν φέρεται το ποσοστό ολοκλήρωσης παραμένει παγωμένο περίπου στο 30% και ο στόχος είναι να μείνουν όσο λιγότερα προαπαιτούμενα γίνεται για την αρχή της επόμενης χρονιάς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα