Διετής ύφεση για την Ελλάδα

Διετής ύφεση για την Ελλάδα

Διετή ύφεση της ελληνικής οικονομίας, φέτος και του χρόνου, αναμένει το ΔΝΤ. Παπούτσι εκτοξεύθηκε κατά του προέδρου του Ντ. Στρος-Καν(Vid)

Διετή ύφεση της ελληνικής οικονομίας, φέτος και του χρόνου, αναμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με το ελληνικό ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 0,8% το 2009 και κατά 0,1% το 2010, σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη τριμηνιαία έκθεση “Προοπτικές της Παγκόσμιας Οικονομίας”, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

 Το 2007 και 2008 η ελληνική οικονομία “έτρεξε” με ρυθμό 4% και 2,9% αντιστοίχως.

Παράλληλα, οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό κάνουν λόγο για διαμόρφωσή του στο 1,1% το 2009 και στο 1,7% το 2010. Αντιστοίχως, είχε διαμορφωθεί στο 3% και 4,2% το 2007 και 2008.

Εκτιμάται, σύμφωνα με την έκθεση, ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα διαμορφωθεί υψηλότερα από τις κυβερνητικές προβλέψεις και θα αγγίξει το 6,4% του ΑΕΠ το 2009 για να εκτιναχθεί στο 7,1% του ΑΕΠ το 2010.

Το ΔΝΤ προβλέπει, τέλος, ότι το ποσοστό ανεργίας θα αναρριχηθεί, φέτος, στο 9,5% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού για να αγγίξει του χρόνου στο 10,5%. Το 2007, είχε διαμορφωθεί στο 8,3% και είχε υποχωρήσει στο 7,6% το 2008.

“Ανάπτυξη για το 2010, αλλά..”

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία κατά το 2010, τοποθετώντας στο 3,1% την ανάπτυξη, αλλά προειδοποιώντας ότι η ανάκαμψη θα είναι αργή και ότι η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Στις τελευταίες προβλέψεις του το ΔΝΤ είναι τοποθετήσει στο 2,5% την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας για το 2010.

Επειτα από μια υποχώρηση του ΑΕΠ κατά το 2009 (-1,1%, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ), τη μεγαλύτερη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, “η παγκόσμια οικονομία γνωρίζει και πάλι ανάπτυξη, και οι οικονομικές συνθήκες έχουν σαφώς βελτιωθεί, αναφέρεται στην έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου υπό τον τίτλο “Παγκόσμιες Οικονομικές Προβλέψεις”.

Η ανάκαμψη προέρχεται από τις επιδόσεις των ασιατικών οικονομιών, από μια σταθεροποίηση σε κάποιες περιπτώσεις, καθώς και μια διστακτική ανάκαμψη σε άλλες, αναφέρεται στην έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα εν όψει των γενικών συνελεύσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Κωνσταντινούπολη.

Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες θα γνωρίσουν μια πολύ ισχυρότερη ανάπτυξη (5,1%) σε σύγκριση με τις ανεπτυγμένες χώρες (1,3%). Στην ασιατική οικονομία η ανάπτυξη θα φθάσει το 7,3%, έναντι 1,5% για την αμερικανική οικονομία, 1,7% για την ιαπωνική οικονομία και 0,3% για την οικονομία της ζώνης του ευρώ.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι η ανάκαμψη θα είναι αργή, διότι τα χρηματοπιστωτικά συστήματα παραμένουν τραυματισμένα, ότι η υποστήριξη του δημόσιου τομέα πρέπει προοδευτικά να τερματισθεί και τα νοικοκυριά τα οποία είδαν την αξία των περιουσιακών τους στοιχείων να καταρρέει θα συνεχίσουν την ανασυγκρότηση των οικονομιών τους.

Η έκθεση προβλέπει ότι η βελτίωση των προοπτικών στην αγορά εργασίας θα καθυστερήσει, καθώς η ανεργία συνεχίζει να αυξάνεται και αναμένεται “να κορυφωθεί πλήττοντας πάνω από το 10% του ενεργού πληθυσμού στις ανεπτυγμένες οικονομίες”.

Ανάπτυξη 1,5% της αμερικανικής οικονομίας

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ανάπτυξη κατά 1,5% της αμερικανικής οικονομίας κατά το 2010 και εκτιμά ότι το ποσοστό ανεργίας δεν θα φθάσει στο ανώτατο επίπεδό του παρά στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Η ανάπτυξη θα είναι χαμηλή και θα φθάσει το 1,5% επί του συνόλου του 2010, αναφέρεται στην έκθεση του ΔΝΤ με τίτλο “Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές”, η οποία αναθεωρεί προς τα πάνω την πρόβλεψη του περασμένου Ιουλίου, η οποία τοποθετούσε την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας για το 2010 στο 0,8%.

Το ΔΝΤ προβλέπει ότι το τρέχον έτος θα είναι δυσκολότερο για την αμερικανική οικονομία, με ύφεση 2,7% έναντι 2,6% που ήταν η τελευταία πρόβλεψη.

Οπως και η αμερικανική κυβέρνηση, το ΔΝΤ θεωρεί ότι η χειρότερη οικονομική ύφεση που γνώρισαν οι ΗΠΑ τελείωσε τον Αύγουστο. Ομως είναι περισσότερο απαισιόδοξο από τον Λευκό Οίκο στις εκτιμήσεις του για την απασχόληση. Σύμφωνα με την έκθεση, η ανεργία θα φθάσει στο υψηλότερο επίπεδό της, στο 10%, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2010, ενώ η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί ότι η ανεργία θα αρχίζει να μειώνεται “στα μέσα του 2010”.

Το ΔΝΤ ανησυχεί επίσης από το γεγονός ότι η υπερχρέωση των νοικοκυριών, σε συνδυασμό με την αύξηση της ανεργίας θα έχουν μεγαλύτερες συνέπειες των προβλεπομένων επί της κατανάλωσης, κινητήριας δύναμης της αμερικανικής οικονομίας.

Παπούτσι κατά του Ντομινίκ Στρος-Καν

Ενας φοιτητής εκσφενδόνισε ένα παπούτσι κατά του γενικού διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε φοιτητές του πανεπιστημίου Bilgi στην Κωνσταντινούπολη.

Το αθλητικό παπούτσι δεν βρήκε τον στόχο του και το προσωπικό ασφαλείας μετέφερε τον δράστη έξω από το αμφιθέατρο του πανεπιστημίου.

Ο φοιτητής κατέβηκε τρέχοντας τα έδρανα φωνάζοντας “ΔΝΤ, έξω από την Τουρκία” προς τον Ντομινίκ Στρος-Καν που ολοκλήρωνε εκείνη την ώρα την παρέμβασή του .

Στη συνέχεια πέταξε ένα άσπρο αθλητικό παπούτσι κατά του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ, ο οποίος παρέμεινε ήρεμος και χαμογελαστός.

Ο φοιτητής συνοδευόταν από μια ομάδα συμφοιτητών του που προσπάθησαν να ξεδιπλώσουν ένα πανώ φωνάζοντας συνθήματα με τα οποία κατήγγελλαν “συμπαιγνία” ανάμεσα στο ΔΝΤ και το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Ο κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαπραγματεύεται εδώ και έναν χρόνο νέο δάνειο με το ΔΝΤ, το οποίο πρόκειται να αντικαταστήσει προηγούμενο δάνειο που χορηγήθηκε το 2005 και το οποίο επέτρεψε στην Τουρκία να αποφύγει την οικονομική κατάρρευση κατά την κρίση του 2001.

Σύμφωνα με τον πρύτανη του ιδιωτικού πανεπιστημίου Bilgi, τον Χαλίλ Γκιουβέν, πρόκειται για μια φυσιολογική διαμαρτυρία , προερχόμενη από έναν φοιτητή δημόσιου πανεπιστημίου.

Ο Ντομινίκ Στρος-Καν βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για τις ετήσιες γενικές συνελεύσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα