Δημήτρης Καλλιώρας: Το μεταπολιτευτικό αναπτυξιακό μοντέλο της Ελλάδας απέτυχε

Δημήτρης Καλλιώρας: Το μεταπολιτευτικό αναπτυξιακό μοντέλο της Ελλάδας απέτυχε

Η παρέμβαση του Δημήτρη Καλλιώρα στο συνέδριο με θέμα «Αναζητώντας τον Άλλο Δρόμο: Στρατηγικές Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας» που διοργανώνεται από τον Όμιλο ΜΕΤΑΒΑΣΗ για τη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ, και το Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή.

Το συνέδριο με θέμα «Αναζητώντας τον Άλλο Δρόμο: Στρατηγικές Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας» διοργανώνεται από τον Όμιλο ΜΕΤΑΒΑΣΗ για τη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ, και το Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή.

Πραγματοποιείται στον χώρο του Eteron (Λεωκορίου 38-40, Ψυρρή) μέχρι την Κυριακή 29 Ιανουαρίου.

Παρακάτω σημεία της παρέμβασης του του Δημήτρη Καλλιώρα, αναπληρωτή Καθηγητή Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

«Η χωρική επιλεκτικότητα της οικονομικής κρίσης καθιστά στρατηγική επιλογή την άσκηση περιφερειακής πολιτικής»

– Το προ κρίσης (μεταπολιτευτικό) αναπτυξιακό μοντέλο της Ελλάδας απέτυχε.

– Η οικονομική κρίση κατέδειξε τις αδυναμίες του ευρωπαϊκού αρχιτεκτονήματος.

– Η νεοφιλελεύθερης έμπνευσης (εμμονής) «θεραπεία» η οποία επιβλήθηκε στην Ελλάδα επέφερε ασύμμετρες χωρικές επιπτώσεις.

– 2008-2015: Ιδιότυπη σύγκλιση (από πάνω προς τα κάτω: οι πλουσιότεροι, σε όρους δηλωθέντος εισοδήματος, Δήμοι υπέστησαν τις μεγαλύτερες απώλειες) σε έντονα υφεσιακό περιβάλλον.

– Επιτακτική ανάγκη η αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ 2021-2027 και του Ταμείου Ανάκαμψης με στόχο την ανάταξη του παραγωγικού ιστού.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα