ΔΝΤ: Σε “κρίσιμο” σταυροδρόμι η “οικονομία πολέμου” της Ρωσίας

Διαβάζεται σε 2'
ΔΝΤ: Σε “κρίσιμο” σταυροδρόμι η “οικονομία πολέμου” της Ρωσίας
Russian Defense Ministry Press Service via AP Russian Defense Ministry Press Service via AP)

Η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε ότι η πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ της Ρωσίας κατά 2,6% το τρέχον έτος αποτελεί ένδειξη ότι το ρωσικό κράτος επενδύει στην “οικονομία πολέμου”.

Η «οικονομία πολέμου» της Ρωσίας βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις λόγω της εκροής ανθρώπινου δυναμικού και των ελλείψεων σε προϊόντα τεχνολογίας, παρότι επί του παρόντος οι αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες του Κρεμλίνου ενισχύουν τον ρυθμό ανάπτυξης, εκτίμησε χθες, Δευτέρα (13/2)  η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Η ρωσική οικονομία παρουσίασε ισχυρή ανάκαμψη μετά την ύφεση του 2022, όπως έδειξαν τα ετήσια στοιχεία που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο η ανάπτυξη αυτή έχει βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στις κρατικές δαπάνες για την παραγωγή όπλων και πυρομαχικών, οι οποίες υποκρύπτουν τα προβλήματα που υπονομεύουν τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Ρώσων πολιτών, αναφέρει το Reuters.

Μιλώντας στο CNBC, η  κ, Γκεοργκίεβα τόνισε ότι η πρόβλεψη του ΔΝΤ για αύξηση του ΑΕΠ της Ρωσίας κατά 2,6% το τρέχον έτος αποτελεί ένδειξη ότι το ρωσικό κράτος, το οποίο δημιούργησε μεγάλα “μαξιλάρια” ασφαλείας χάρη στην πολυετή δημοσιονομική πειθαρχία του, επενδύει στην “οικονομία πολέμου”. Όπως εξήγησε, στη Ρωσία σήμερα, η παραγωγή στρατιωτικών εξοπλισμών αυξάνεται, ενώ η κατανάλωση μειώνεται. “Έτσι ήταν λίγο πολύ και η Σοβιετική Ένωση – υψηλό επίπεδο παραγωγής, χαμηλό επίπεδο κατανάλωσης”, πρόσθεσε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Σημειώνεται ότι η ρωσική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 3,6% το 2023, μετά τη συρρίκνωση κατά 1,2% που καταγράφηκε το 2022, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα