“Εύθραυστη ακόμα η ανάκαμψη”

"Ο κόσμος εξέρχεται από την οικονομική κρίση, αλλά η ανάκαμψη εξακολουθεί να είναι εύθραυστη", σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΔΝΤ Στρος-Καν
- 16 Σεπτεμβρίου 2009 17:11
Ο κόσμος έχει αρχίσει ήδη να βγαίνει από την οικονομική κρίση, αλλά η ανάκαμψη της οικονομίας εξακολουθεί να είναι εύθραυστη, δηλώνει σήμερα ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος-Καν σε συνέντευξή του στο πολωνικό εβδομαδιαίο έντυπο Πολίτικα.
“Οι πιο πρόσφατοι δείκτες επιβεβαιώνουν μια σταθεροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας. Αρχίζει να βγαίνει από την κρίση. Ορισμένες χώρες μάλιστα ξαναπήραν το δρόμο της ανάπτυξης”, σημειώνει.
“Η Ασία είναι εκείνη που βρίσκεται πιο μπροστά στο δρόμο αυτόν, αλλά η κατάσταση βελτιώνεται επίσης στην Αμερική και στη δυτική Ευρώπη”, προσθέτει.
“Ωστόσο η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη. Η ζήτηση εξακολουθεί να είναι ελαττωμένη, οι οικονομικές εντάσεις έχουν αντίκτυπο στην κατανάλωση, το οποίο σημαίνει ότι υπάρχουν δυνατότητες παραγωγής που μένουν σε αχρηστία στην οικονομία και ότι η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται για κάποιο χρονικό διάστημα”, επισημαίνει ο Στρος-Καν, υποβαθμίζοντας ωστόσο τον κίνδυνο ενός δεύτερου κύματος κρίσης.
“Το χειρότερο κομμάτι της ύφεσης είναι ήδη πίσω μας, αλλά η ανάκαμψη θα είναι σταδιακή. Το σενάριό μας δεν προβλέπει μια δεύτερη ύφεση. Η παγκόσμια οικονομία θα αποκτήσει κι άλλη δύναμη έως το τέλος του φετινού έτους και το 2010”, κατέληξε.
(Πηγή: ΑΠΕ)