Εγγύηση εφαρμογής η προνομοθέτηση των μέτρων

Εγγύηση εφαρμογής η προνομοθέτηση των μέτρων

Γα την ανάγκη ύπαρξης δεσμεύσεων για τα μέτρα που θα εφαρμοστούν από το 2019 και από την αντιπολίτευση μίλησε το βράδυ της Τρίτης ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. "Η ΝΔ δεν θα ψηφίσει τα μέτρα" διαμηνύει η αξιωματική αντιπολίτευση, τι της καταλογίζει η κυβέρνηση

Την ανάγκη για την ύπαρξη δεσμεύσεων και από την αντιπολίτευση για τα μέτρα που θα εφαρμοστούν από το 2019 επεσήμανε και ο Γερμανός υπουργός οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε μετά το Γάλλο ομόλογο του, Μισέλ Σαπέν, ο οποίος όμως διαψεύστηκε άμεσα από κύκλους του Ταμείου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την ενημέρωση που έκανε σε Γερμανούς δημοσιογράφους μετά το σημερινό EcoFin θεώρησε αυτονόητο την συναίνεση και αποδοχή των μέτρων που συζητούνται αυτές τις ημέρες στις Βρυξέλλες εκτός από την σημερινή Κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση.

Σημείωσε, ότι με δεδομένο ότι τα πρόσθετα μέτρα για το 2019 υπερβαίνουν την παρούσα κοινοβουλευτική θητεία, θα πρέπει οι αποφάσεις που θα ληφθούν να νομοθετηθούν έτσι ώστε να μην επηρεαστούν από την αλλαγή της Κυβέρνησης, είπε ο κ. Σόιμπλε.

Τόνισε μάλιστα, ότι κάτι τέτοιο έχει γίνει στο παρελθόν και μάλιστα με επιτυχία και στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες που βρέθηκαν σε προγράμματα σταθεροποίησης.

Κύκλοι που παρακολουθούν τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη από το μεσημέρι στις Βρυξέλλες απέδιδαν την διάψευση του ταμείου στα λεγόμενα του Γάλλου υπουργού οικονομικών κ. Μισέλ Σαπέν στο Τύπο και όχι στην ουσία.

Διαψεύσθηκε η ψήφιση των μέτρων

Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ διέψευσε το γεγονός, ότι ζήτησε τα μέτρα να ψηφιστούν από την αντιπολίτευση στην ελληνική βουλή που θα αποτελούσε ευθεία παρέμβαση στην εσωτερική πολιτική σκηνή κάτι που δεν προβλέπεται έτσι κι αλλιώς από το ρόλο του Ταμείου.

Ουδέποτε όμως οι άνθρωποι του ταμείου αρνήθηκαν ότι ζητούν – όσο αυτό είναι εφικτό – την διακομματική συναίνεση στα προγράμματα σταθεροποίησης τα οποία συνάπτουν με τα κράτη μέλη τους.

Ειδικά για την Ελλάδα εκτός από τις τεχνικές διαφορές σε μεγέθη και προβλέψεις είναι ένα από τα βασικά ζητούμενα του Ταμείου τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο και –τώρα – το τρίτο μνημόνιο. Μόνο που από τα μέσα του 2016 έχει αλλάξει φιλοσοφία και από τις διαδοχικές εκκλήσεις για πολιτική συναίνεση στην εφαρμογή των μέτρων, πέρασε στην απαίτηση για προνομοθέτηση τους.

Στο άρθρο του που δημοσιεύτηκε στις 12 Δεκεμβρίου ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Πολ Τόμσεν, αφού ανέλυε την αναγκαιότητα μέτρων όπως η περικοπή των συντάξεων και η μείωση του αφορολόγητου, τόνιζε ότι αποτελεί ένδειξη αξιοπιστίας και πολιτικής αποφασιστικότητας η προνομοθέτησή τους.

Εκ των προτέρων νομοθέτηση

«Για λόγους αξιοπιστίας, είναι επίσης απαραίτητο, να νομοθετηθούν εκ των προτέρων τα μέτρα που απαιτούνται, για να σπρώξουν το πλεόνασμα πάνω από το 1,5% του ΑΕΠ, για να μην υπάρξει καμία αμφιβολία για την πολιτική αποφασιστικότητα της Ελλάδας, να ξεπεράσει την αντίσταση των κατεστημένων συμφερόντων που έχουν εμποδίσει την εφαρμογή του προγράμματος στο παρελθόν», όπως τόνιζε χαρακτηριστικά.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, στην έκθεση – αποτίμηση για την διακοπή του δευτέρου προγράμματος με την Ελλάδα που παρουσιάστηκε μαζί με αυτή της ολοκλήρωσης του άρθρου IV του Ταμείου για την Ελλάδα, το ΔΝΤ εξηγούσε εκ των προτέρων την στάση που θα κρατούσε στις διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν σε ένα από τα συμπεράσματα τονίζονταν ότι:

«Όταν η πολιτική βάση για τις μεταρρυθμίσεις είναι εύθραυστη και δεν υπάρχει ισχυρή κυριότητα του προγράμματος, οι προσδοκίες αλλά και η σχεδίαση του προγράμματος πρέπει να είναι πιο συντηρητικές από την αρχή. Το προσωπικό του ΔΝΤ πρέπει να αντιτάσσεται σε πιέσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους για πιο θετικές προβλέψεις».

Με δεδομένο λοιπόν ότι τα μέτρα που συζητούνται τώρα αφορούν την – όποια – επόμενη Ελληνική Κυβέρνηση, το Ταμείο θεωρεί ως ένα από τα προαπαιτούμενα για την σύναψη και πολύ περισσότερο για την επιτυχία ενός προγράμματος την πολιτική συναίνεση στα μέτρα που θα περιλαμβάνει.

Η νομοθέτηση μέτρων ύψους 3,6 δις ευρώ τώρα για μετά από δύο χρόνια δεσμεύει εκ των προτέρων όχι μόνο την σημερινή, αλλά και την επόμενη Κυβέρνηση στην εφαρμογή τους.

“Η ΝΔ έχει πάρει θέση για τα μέτρα. Δεν θα τα ψηφίσει”

Πηγές της Πειραιώς σχετικά με όσα φέρεται να έχει πει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας μετά από συνεδρίαση του Ecofin, τονίζουν τα εξής:

«H Νέα Δημοκρατία έχει πάρει θέση στο προσκήνιο για τα μέτρα. Δεν θα τα ψηφίσει. Τώρα η κυβέρνηση πρέπει να πάρει θέση γι’ αυτά που γίνονται στο παρασκήνιο. Και να εξηγήσει γιατί αναζητεί στήριξη από το εξωτερικό για να ψηφιστούν τα μέτρα που, λόγω της ανικανότητας και της ιδεοληψίας του κ. Τσίπρα, ζητούνται από την χώρα. Ίσως ο κ. Τσίπρας δεν αισθάνεται τόσο άνετα με την κυβερνητική του πλειοψηφία. Τον διαβεβαιώνουμε ότι δεν πρόκειται να τον διευκολύνουμε».

Η απάντηση του Μαξίμου

“Ο κ. Μητσοτάκης μέχρι πριν λίγο καιρό έλεγε «τόσα και άλλα τόσα» για να κλείσει η αξιολόγηση, παίρνοντας το μέρος των πιο ακραίων από τους δανειστές με στόχο την πολιτική αποσταθεροποίηση στη χώρα. Τώρα που δεν του βγαίνει, υιοθετεί συνομωσιολογικά σενάρια και κάνει τζάμπα μαγκιές” σημειώνει από την πλευρά της η κυβέρνηση, προσθέτοντας με νόημα: “Η κυβέρνηση διαθέτει την απαιτούμενη από το Σύνταγμα κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης. Και επί του ελληνικού Συντάγματος δεν δικαιούνται να έχουν λόγο οι δανειστές. Αποκλειστικός αρμόδιος για να κρίνει την υποκριτική και εθελόδουλη στάση του κ. Μητσοτάκη είναι ο ελληνικός λαός”.

(Φωτογραφία: AP Images/Francois Mori)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα