ΕΚΑΣ: 35 ευρώ για όλους με 'ψαλίδι' 70 %

Στιγμιότυπο από την συνέντευξη που εδωσαν συνταξιουχικές οργανώσεις έξω από το Υπουργείο εργασίας,για την αυριανή τους πανελλαδική κινητοποίηση,Τετάρτη 14 ιουνίου 2017 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Στιγμιότυπο από την συνέντευξη που εδωσαν συνταξιουχικές οργανώσεις έξω από το Υπουργείο εργασίας,για την αυριανή τους πανελλαδική κινητοποίηση,Τετάρτη 14 ιουνίου 2017 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

Θα το λάβουν 247.000 συνταξιούχοι. Εντός της εβδομάδας αναμένεται η κοινή υπουργική με τα νέα εισοδηματικά κριτήρια- Ποιες κλίμακες καταργούνται

«Ψαλίδι» 70% θα υποστεί το ΕΚΑΣ που θα λάβουν 245.000 δικαιούχοι καθώς από τα 115 ευρώ που ήταν το ανώτατο ποσό για το 2017, θα πέσει στα 35 ευρώ το μήνα για όλους ανεξαιρέτως τους δικαιούχους του. Επισημαίνεται ότι στον κρατικό προϋπολογισμό του νέου έτους, για το ΕΚΑΣ προβλέπεται να διατεθούν μόλις 82 εκατ. ευρώ, δηλαδή θα υπάρχει μία μεγάλη μείωση της σχετικής δαπάνης κατά 238 εκατ. ευρώ για το ΕΚΑΣ του 2018 σε σχέση με την δαπάνη του 2017. Έτσι οι συνταξιούχοι οι οποίοι θα λάβουν στις 21 Δεκεμβρίου τις συντάξεις του Ιανουαρίου του 2018 θα δουν το επίδομα που ελάμβαναν δραματικά μειωμένο σε σύγκριση με αυτό που μπήκε στους λογαριασμούς τους όταν πήραν τη σύνταξη του Δεκεμβρίου.

Η κοινή υπουργική με τα νέα εισοδηματικά κριτήρια αναμένεται να εκδοθεί πιθανότατα και εντός της εβδομάδας και προβλέπει ως προϋπόθεση οι δικαιούχοι-συνταξιούχοι να έχουν συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις (κύριες, επικουρικές), ή και άλλα επιδόματα, συνολικό ποσό το οποίο δεν θα υπερβαίνει τις 7.022 ευρώ. Το ποσό αφορά εισοδήματα που αποκτήθηκαν το έτος 2016 και δηλώθηκαν με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2017. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις δικαιούχοι είναι όσοι έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους, ενώ για όσους λαμβάνουν αναπηρική σύνταξη με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, καθώς και για τα τέκνα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους δεν απαιτείται η συμπλήρωση ορίου ηλικίας. Επισημαίνεται ότι για τον προσδιορισμό του εισοδήματος των 7.022 ευρώ δεν λαμβάνονται υπόψη τα ποσά που αντιστοιχούν στη σύνταξη αναπήρων, θυμάτων πολεμικής περιόδου, καθώς και στα προνοιακά βοηθήματα.

Οι κλίμακες που καταργούνται

Επισημαίνεται ότι σε εφαρμογή του τρίτου μνημονίου σταδιακά το ΕΚΑΣ μέσα στο 2019 θα καταργηθεί οριστικά από όλους τους δικαιούχους που το λαμβάνουν. Έτσι τα εισοδηματικά κριτήρια με τα αντίστοιχα ποσά που ακολουθούν είναι αυτά που καταργούνται και δεν θα ισχύσουν στο εξής. Αναλυτικά οι τελευταίες κλίμακες του ΕΚΑΣ με τα αντίστοιχα εισοδηματικά κριτήρια ήταν οι εξής:

- Για συνολικά ποσά εισοδήματος από συντάξεις (κύριες και επικουρικές) μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα ή βοηθήματα και μέχρι επτά χιλιάδες διακόσια δεκαέξι (7.216.00) ευρώ καταβάλλεται επίδομα ποσού εκατόν δέκα πέντε (115) ευρώ μηνιαίως.

- Από επτά χιλιάδες διακόσια δεκαέξι ευρώ και ένα λεπτό (7.216,01) ευρώ και μέχρι του ποσού των επτά χιλιάδων πεντακοσίων δεκαοκτώ (7.518,00) ποσό ογδόντα έξι ευρώ και είκοσι πέντε λεπτών (86,25).

- Από επτά χιλιάδες πεντακόσια δέκα οκτώ ευρώ και ένα λεπτό (7.518,01) και μέχρι του ποσού των επτά χιλιάδων επτακοσίων είκοσι (7.720,00) ευρώ, ποσό πενήντα επτά ευρώ και πενήντα λεπτών (57,50).

- Από επτά χιλιάδες επτακόσια είκοσι ευρώ και ένα λεπτό (7.720,01) και μέχρι του ποσού των επτά χιλιάδων εννιακοσίων εβδομήντα δύο (7.972,00) ευρώ, ποσό είκοσι οκτώ ευρώ και εβδομήντα πέντε λεπτών (28,75).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Συντάξεις
SHARE:

24Media Network