Έκδοση 7ετούς ομολόγου από τον ΟΔΔΗΧ

Έκδοση 7ετούς ομολόγου από τον ΟΔΔΗΧ
Χρηματιστήριο Αθηνών Eurokinissi

Ποιος ο διπλός στόχος της έκδοσης ομολόγου από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους εν μέσω κρίσης κορονοϊού.

Την διαδικασία για την έκδοση επταετούς ομολόγου λήξης το 2027, ξεκίνησε την Τρίτη (14/04) ο ΟΔΔΗΧ (Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους) κάνοντας μια κίνηση που φαινομενικά κινείται κόντρα στο ρεύμα και την κρίση που έχει δημιουργήσει ο κορονοϊός.

Στην ανακοίνωση που έκανε στο χρηματιστήριο ο Οργανισμός ορίζει ως αναδόχους ανάδοχους την Citigroup, την Commerzbank, την Credit Suisse, την Morgan Stanley, την Nomura και την Societe Generale.

Η έκδοση εν μέσω κρίσης έχει διπλό στόχο:

– Να αυξήσει την εσωτερική αυτοπεποίθηση. Να αποδείξει δηλαδή ότι η ελληνική οικονομία δεν έχει “παγώσει” τελείως από την λαίλαπα του κορονοϊού αλλά και να δώσει την ευκαιρία η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί τις εξαιρέσεις που έχει προσφέρει η ΕΚΤ.

– Να αγοραστεί μεγαλύτερο ποσό από την έκδοση από τις ελληνικές εμπορικές τράπεζες μετά την άρση των περιορισμών στις οποίες συναίνεσε και η Κεντρική Τράπεζα του Ευρώ και σε δεύτερο χρόνο να ενταχθεί και επί της ουσίας η Ελλάδα στο QE με την ΕΚΤ να αγοράζει ένα μέρος της έκδοσης η οποία δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 2,5 – 3 δισ. ευρώ. Παράλληλα βέβαια επιπλέον ρευστότητα, αν έρθει και σε επιτόκιο στο 1,6 – 1,7% όπως αναμένεται θα βοηθήσει να μείνει απείραχτο και το δημοσιονομικό «μαξιλάρι» των 16,5 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχει θέμα κρατικοποίησης ιδιωτικών, όπως πχ οι τράπεζες ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας ο οποίος επανέλαβε ότι το τραπεζικό σύστημα είναι σταθερό και δεν υπάρχει καμία εκροή καταθέσεων .

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα