Έκλεισε η αξιολόγηση. Ανοίγει η συζήτηση για το χρέος

Έκλεισε η αξιολόγηση. Ανοίγει η συζήτηση για το χρέος
Greeces Finance Minister Euclid Tsakalotos meets the European Commissioner for Economic and Financial Affairs, Taxation and Customs Pierre Moscovici in Brussels, Belgium on Jan. 12, 2017. / 12 , 2017. Alexandros Michailidis / SOOC

Έπειτα από μια μαραθώνια διαπραγμάτευση που ξεπέρασε τις 12 ώρες, έχουμε συμφωνία σε όλα τα θέματα της β' αξιολόγησης. Τι δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος; Ποια τα μέτρα και ποια τα αντίμετρα που πρέπει να νομοθετηθούν; Ο δρόμος ως το Eurogroup στις 22 Μαΐου

Τεχνική συμφωνία μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των δανειστών σε όλα τα θέματα της δεύτερης αξιολόγησης είχαμε τελικά κατά τις 06.00 το πρωί της Τρίτης μετά από μια μαραθώνια διαπραγμάτευση διάρκειας 12 ωρών.

Η συμφωνία φέρνει μέτρα και αντίμετρα 3,8 δις ευρώ για την διετία 2019 -2020. Στα αρνητικά περιλαμβάνονται η περικοπή του αφορολόγητου και μειώσεις έως 18% σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Στα θετικά μια σειρά κοινωνικών μέτρων με στόχο την ανακούφιση των κοινωνικά ευάλωτων συμπολιτών μας.

«Έχουμε λευκό καπνό σε όλα τα θέματα και πλέον θα πρέπει να αρχίσουμε να εφαρμόσουμε ό,τι συμφωνήσαμε. Πλέον ξεκινούν οι συζητήσεις για το χρέος και τα πλεονάσματα» τόνισε λίγο πριν τις έξι το πρωί ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

«Όπως καταλαβαίνετε γίνανε αμοιβαίοι συμβιβασμοί, με μερικά πράγματα είμαστε ευχαριστημένοι, με μερικά πράγματα είμαστε λιγότερο ευχαριστημένοι» συνέχισε ο υπουργός.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι μετά από τις διαπραγματεύσεις γα τις αποκρατικοποιήσεις, πολλές επιχειρήσεις που ήταν στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, πέρασαν στο χαρτοφυλάκιο της Εταιρίας Δημοσίων συμμετοχών, όπου όπως είπε υπάρχει μια διαφορετική λογική αξιοποίησης.

Σε ό, τι αφορά την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, ο υπουργός ανέφερε ότι υιοθετήθηκε η ελληνική πρόταση για μια διεύρυνση στις τουριστικές περιοχές και στους τουριστικούς μήνες.

Το ύψος του αφορολόγητου διαμορφώνεται πλέον από τα 8636€ για άγαμους και συνταξιούχους, στα 5600€ και για οικογένειες μέχρι και τρία παιδιά, θα διαμορφώνεται στα 6700€, από 9500 ευρώ που είναι σήμερα.

«Στο πλαίσιο της συζήτησης για το χρέος, τα πλεονάσματα για μετά το 2018, είναι η άλλη όψη του νομίσματος. Και στα δύο κείμενα αυτά είναι σε παρενθέσεις γιατί αυτή η συζήτηση δεν γίνεται στο δικό μας επίπεδο (σ.σ.: σε επίπεδο τεχνικών αποστολών) αυτή η συζήτηση γίνεται στο επίπεδο του Eurogroup όπου είναι τα κράτη-μέλη και το ΔΝΤ» δηλώνει το οικονομικό επιτελείο.

Εργασιακά ασφαλιστικό

Η υπουργός εργασίας κ. Έφη Αχτσιόγλου τόνισε ότι για το εργασιακό αποφασίστηκε η νομοθέτηση από τώρα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της μετενέργειας, με έναρξη εφαρμογής από τον Σεπτέμβριο του 2018.

Η υπουργός τόνισε ότι δεν θα αυξηθεί το όριο των ομαδικών απολύσεων, ενώ ο έλεγχος θα περάσει από τον εκάστοτε υπουργό, στο ανώτατο συμβούλιο εργασίας.

Σε ό, τι αφορά το καυτό θέμα των μειώσεων στις συντάξεις, η υπουργός εργασίας είπε ότι τέθηκε ως πλαφόν μειώσεων 18% για τις κύριες και 18% για τις επικουρικές συντάξεις, με στόχο την επίτευξη εξοικονόμησης δαπανών 1% του ΑΕΠ ( 1,9 δις ευρώ).

Τα κοινωνικά αντίμετρα

Η κ. Αχτσιόλου αναφέρθηκε αναλυτικά και στα αντισταθμιστικά μέτρα με κοινωνικό χαρακτήρα που θα ληφθούν από το 2019 ταυτόχρονα με την περικοπές συντάξεων.

Στα κοινωνικά μέτρα που θα εφαρμοστούν το 2019 περιλαμβάνονται:

  •  Η αύξηση των στεγαστικών επιδομάτων σε συνδυασμό και με την καταβολή του ΚΕΑ.
  •  Την επιδότηση παρακολούθησης νηπιαγωγείων και βρεφονηπιακών σταθμών
  •  Την αύξηση του επιδόματος τέκνων.
  •  Την μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα
  •  Υψηλής απόδοσης δημόσιες επενδύσεις όπως:

–  Επενδύσεις για την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης της γεωργίας

–  Ενεργητικές πολιτικές για την αγορά εργασίας

Μάλιστα από ελληνικής πλευράς έχει γίνει η πρόταση για αύξηση κατά 350 – 450 εκ ευρώ από το 2019 των κονδυλίων που διατίθεται μέσω του ΠΔΕ για να προωθηθούν επενδύσεις.

Τα επόμενα βήματα

Η τεχνική συμφωνία σε επίπεδο θεσμών (Stuff level agreement) από την ελληνική πλευρά θα είναι προκαταρκτική, μέχρι να ληφθούν οι αποφάσεις για πλεονάσματα και χρέος.

Πλέον, τα πράγματα θα αρχίσουν να κυλούν πιο γρήγορα καθώς θα πρέπει τόσο τα μέτρα, ύψους 440 εκ ευρώ που θα κλείσουν την τρύπα του 2018, όσο και τα μέτρα των 3,85 δις ευρώ –  2% του ΑΕΠ – για την διετία 2019 -2020, αλλά και τα αντισταθμιστικά μέτρα των 3,85 δις ευρώ (2% του ΑΕΠ), να γίνουν νομοσχέδια που θα πρέπει να ψηφιστούν από την βουλή το αργότερο μέχρι και τις 13 Μαΐου.

Στη συνέχεια θα πρέπει τα νομοσχέδια να μεταφραστούν και να σταλούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να συνταχθεί η έκθεση συμμόρφωσης (Compliance report) η οποία με την σειρά της, θα περάσει από συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης και να εισαχθεί με σχετική εισήγηση στην συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Μαΐου.

Αν μέχρι τότε δεν έχουμε συμφωνία για το χρέος και τα πλεονάσματα μετά το 2018, θεωρείται βέβαιο ότι θα εγκριθεί προς την Ελλάδα αν όχι το σύνολο , τουλάχιστον μέρος της δόσης των 7 δισ. ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα