Έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το επταετές ομόλογο

Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου 123RF.COM

Στα 5,9 δισ. ευρώ οι έφτασαν προσφορές, στο 2,02% το επιτόκιο και αντλήθηκαν κεφάλαια 2 δισ. ευρώ. Ολες οι σχετικές λεπτομέρειες.

Έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το επταετές ομόλογο που δημοπράτησε την Τετάρτη ο ΟΔΔΗΧ έχοντας συγκεντρώσει προσφορές ύψους 5,9 δις ευρώ με το μέσο σταθμικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 2,05%.

Ο ΟΔΔΗΧ θα αντλήσει ποσό 2 δισ. ευρώ από την έκδοση ενώ θα είναι η πρώτη έκδοση ελληνικού ομολόγου που θα μπορεί να αγοραστεί από στην δευτερογενή αγορά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μετά την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Επίσης έντονη ήταν η αγοραστική δραστηριότητα και των ελληνικών τραπεζών οι οποίες για πρώτη φορά δεν είχαν περιορισμούς στο πόσα ομόλογα θα μπορούν να διακρατήσουν αλλά και το γεγονός ότι θα μπορούν να χρησιμοποιούν πλεόν τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου για το δανεισμό τους από την ΕΚΤ αλλά και την διατραπεζική.

Τα δύο δις που άντλησε το ελληνικό δημόσιο με δεδομένο ότι δεν υπάρχει κάποια άμεση χρηματοδοτική ανάγκη θα προστεθούν στα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου ώστε να μην χρειαστεί η Ελλάδα να χρησιμοποιήσει την χρηματοδότηση μέσω προληπτικής πιστωτικής γραμμής που προσφέρει ο ESM με βάση τις αποφάσεις του τελευταίου Eurogroup.

Η έκβαση της έκδοσης δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ούτε επιτυχημένη ούτε αποτυχημένη με δεδομένα τα ειδικά χαρακτηριστικά της και την χρονική συγκυρία στην οποία γίνεται δηλαδή την αρνητική συγκυρία που έχει δημιουργήσει η υγειονομική κρίση του κορονοϊού σε όλη την Ευρώπη . Χωρίς να μπορούν να συγκριθεί με ίσους όρους η προηγούμενη έκδοση 7ετούς ομολόγου τον καλοκαίρι του 2019 διαμόρφωσε ένα μεσοσταθμικό επιτόκιο της τάξης του 1,9% .

Να σημειωθεί ότι την Τρίτη το Ελληνικό Δημόσιο ανακοίνωσε ότι διόρισε τις Citi, Commerzbank, Credit Suisse, Morgan Stanley, Nomura και Société Générale ως αναδόχους για την έκδοση, που λήγει τον Απρίλιο του 2027.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ομόλογα
SHARE:

24Media Network