ΕΛΣΤΑΤ: Στο 1,3% η ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του 2019

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 1,3% η ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του 2019

Ο στόχος για ρυθμό ανάπτυξης 2,2% του ΑΕΠ το 2019, που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών, είναι δύσκολος να επιταχυνθεί εκτός και αν σημειωθεί σημαντική επιτάχυνση τους επόμενους μήνες.

 Κατά 1,3% του ΑΕΠ αναπτύχθηκε η ελληνική οικονομία το πρώτο τρίμηνο του χρόνου με οδηγό τις επενδύσεις και τις εξαγωγές σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου καθιστούν δύσκολη την επίτευξη ρυθμού ανάπτυξης 2,2% του ΑΕΠ που έχει θέσει για το 2019 το υπουργείο Οικονομικών αν δεν υπάρξει σημαντική επιτάχυνση τα επόμενα τρία τρίμηνα.

Η ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου βασίστηκε στην σημαντική αύξηση των επενδύσεων αφού η αύξηση των εξαγωγών υπεραστισταθμίστηκε από τις εισαγωγές ενώ η τελική κατανάλωση ήταν αρνητική σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2018 .

Ειδικότερα , σε ετήσια βάση με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 7,9% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2018.

Αύξηση κατά 4,0% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2018 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών με οδηγό κυρίως τον τουρισμό . Τούτο με δεδομένο ότι οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 0,7% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 8,7%.

Ωστόσο, ανησυχητική αύξηση κατά 9,5% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2018 παρουσίασαν και οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 9,9% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 5,5%. Η μεγάλη αύξηση εισαγωγών επηρεάζει αρνητικά το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και το εξωτερικό χρέος της χώρας . Από την άλλη βέβαια η αύξηση των εισαγωγών είναι φυσικό επόμενο του πλήγματος της παραγωγικότητας και της αποβιομηχάνισης της χώρας κατά την πολυετή οικονομική κρίση

Ανησυχητικό δείγμα για το ΑΕΠ είναι και η οριακή έστω μείωση της τελικής καταναλωτικής δαπάνης της οικονομίας των νοικοκυριών η οποία προήλθε κυρίως από την μείωση των δαπανών του δημοσίου κατά 4,1% λόγω και της μείωσης του ΠΔΕ . Αντίθετα θετική ήταν η αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών κατά 0,8%

Σε τριμηνιαία βάση δηλαδή το πρώτο τρίμηνο του 2019 σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2018 το ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 0,2% κυρίως λόγω των επενδύσεων

Ειδικότερα οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 8,1 % σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2018.

Μείωση κατά 2,1% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2018 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 2,5% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 2,2%.

Αντίθετα αύξηση κατά 5,0% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2018 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 5,4% ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,6%.

Τέλος μείωση κατά 0,1% σημείωσε και η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2018.

Στα στοιχεία της η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε οριακά προς τα κάτω και την ανάπτυξη του 4ου τριμήνου του 2018 από το 1,6% του ΑΕΠ στο 1,5% του ΑΕΠ .

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα