ΕΛΣΤΑΤ

Ειδήσεις, επίσημες στατιστικές και έρευνες από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Γυναίκα με μάσκα μπροστά από κατάστημα ρούχων

ΕΣΑ: Η πραγματικότητα για τις αυξήσεις στο λιανεμπόριο

Παρόλη την αύξηση του κόστους ενέργειας, μεταφορικών και πρώτων υλών, φαίνεται ότι το λιανεμπόριο απορρόφησε το μεγαλύτερο ποσοστό των αυξήσεων και δεν μεταφέρθηκε το κόστος στον καταναλωτή, αναφέρει ο ΕΣΑ.

Σούπερ Μάρκετ

Πληθωρισμός: Έρχεται δίμηνο "φωτιά" - Αγώνας επιβίωσης για πολίτες κι επιχειρήσεις

Τέλος δε διαφαίνεται άμεσα στο ανοδικό σπιράλ ακρίβειας με τους πολίτες να είναι στα όρια των αντοχών τους. Είναι ενδεικτικό ότι με βάση το ΙΕΛΚΑ το 61% των πολιτών έχει μειώσει τις αγορές σε τρόφιμα και είδη παντοπωλείου.

Σούπερ Μάρκετ

Διψήφια άνοδος στον όγκο των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο της χώρας

Ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών (κύκλος εργασιών σε τρέχουσες τιμές) παρουσίασε αύξηση 16,8% τον Φεβρουάριο 2022 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2021, ενώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2022 σημείωσε αύξηση 3,1%.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

Σταϊκούρας: Θα συνεχίσουμε με λελογισμένο τρόπο τη στήριξη νοικοκυριών κι επιχειρήσεων

Την ικανοποίησή του για τα τελευταία στοιχεία για το έλλειμμα και το διαθέσιμο εισόδημα που επιτρέπουν στην κυβέρνηση να συνεχίσει τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Χρήστος Σταϊκούρας

Μικρότερο από τις αρχικές προβλέψεις το έλλειμμα- Ανοίγει δρόμο για πιο ήπιο δημοσιονομικό μάζεμα

Το μικρότερο έλλειμμα, που καταγράφει για το 2021 η ΕΛΤΑΤ δίνει δυνατότητες για μια πιο ήπια δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά και ευχέρεια για μια σειρά έξτρα μέτρα στο φόντο της ακρίβειας και την κατάστασης στην ενεργειακή αγορά.

Ο Αλέξης Χαρίτσης

Χαρίτσης: "Η πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί σε κοινωνική καταστροφή"

Ο βουλευτής Μεσσηνίας και τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε στην ανάγκη για ριζοσπαστισμό ώστε να αντιμετωπιστούν τα αδιέξοδα που βλέπει μπροστά της η ελληνική κοινωνία.

Η ακρίβεια στην ενέργεια "γονατίζει" τους καταναλωτές

"Διπλό" χτύπημα στα εισοδήματα από τον πληθωρισμό

Την Παρασκευή αναμένεται να ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ τα νέα στοιχεια για το πώς κινήθηκε ο πληθωρισμός τον Μάρτιο, με τις εκτιμήσεις να παραπέμπουν σε νέα ρεκόρ, που ουσιαστικά οδηγούν σε νέα μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών.

Κατάστημα εστίασης

ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκαν μισθοί, ημερομίσθια και ώρες εργασίας το δ' τρίμηνο του 2021 - Οι κερδισμένοι

Ο δείκτης απασχολούμενων ατόμων αυξήθηκε σε: Επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες (7,1%), Παροχή νερού, επεξεργασία λυμάτων, διαχείριση αποβλήτων και δραστηριότητες εξυγίανσης (5,7%) και Μεταποίηση (0,8%).

Ακρίβεια: "Βόμβα διασποράς" για νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Το "ευρωπαϊκό μήνυμα" και το SOS της αγοράς

Ακρίβεια: "Βόμβα διασποράς" για νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Το "ευρωπαϊκό μήνυμα" και το SOS της αγοράς

Το ένα μετά το άλλο μπαίνουν στο μακροσκελές δελτίο της ακρίβειας διάφορα βασικά είδη για την καθημερινότητα των πολιτών, που αναμένουν τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, γνωρίζοντας ότι και αυτές δε θα είναι αρκετές για να λειτουργήσουν ως ανάχωμα στη λαίλαπα των ανατιμήσεων.

Άδειο καρότσι του σούπερ μάρκετ

Ακρίβεια: Σε απόγνωση οι πολίτες - "Άσφαιρα" τα μέτρα

Τα νέα μέτρα κατά της ακρίβειας, κινδυνεύουν να αποβούν άκαρπα λόγω του ρυθμού του πληθωρισμού, των εγγενών αδυναμιών της οικονομίας αλλά και της περαιτέρω τροφοδότησης του πληθωριστικού κύκλου. Σε απόγνωση τα νοικοκυριά.

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Ξενογιαννακοπούλου: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με αντικοινωνική δημιουργική λογιστική αποκρύπτει τους μακροχρόνια ανέργους

Με δήλωσή της η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτή Β1’ Βόρειας Αθήνας, σχολίασετις ανακοινώσεις του Υπουργού Εργασίας κ. Κ.Χατζηδάκη για τις αλλαγές σε παροχές και επιδόματα ανεργίας.

Άνθρωπος με μάσκα σε φούρνο

Ακρίβεια: Σε κατάσταση "πολιορκίας" το οικογενειακό πορτοφόλι

Στα ύψη ο πληθωρισμός, ειδικά σε αγαθά που αφορούν τα λαϊκά στρώματα, όπως το ψωμί. Διπλά αρνητικός για τα νοικοκυριά, καθώς πέρα από το να μειώνει το πραγματικό τους εισόδημα εξαερώνει μισθούς και διαθέσιμα.

Σούπερ Μάρκετ

Το σοκ των ανατιμήσεων και η απειλή του στασιμοπληθωρισμού - Κίνδυνοι για επισιτιστική κρίση

Την Πέμπτη 10/3, αναμένεται η ΕΛΣΤΑΤ να δώσει το στίγμα της πορείας του πληθωρισμού για τον Φεβρουάριο, όπου εκτιμάται ότι θα καταγράφεται άλμα από από το 6,2% που ήταν τον Ιανουάριο.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης

Παπαδημούλης: Η "καταπληκτική ποιότητα ζωής" του Μητσοτάκη αφορά τους λίγους και ισχυρούς

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης γράφει για την "απογείωση" του πληθωρισμού, την αναγκαία μείωση του ΕΦΚ στα ενεργειακά προϊόντα και την εισοδηματική ανισότητα στην Ελλάδα.

Μαγαζιά στην Ερμού

Στα 54,15 δισ. ευρώ ο κύκλος εργασιών στο λιανικό εμπόριο της χώρας πέρυσι

Το δ’ τρίμηνο πέρυσι, ο τζίρος στις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου ανήλθε σε 15,12 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 18,4% σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2020, όπου είχε διαμορφωθεί σε 12,77 δισ. ευρώ και αύξηση 3,4% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο 2021, όπου είχε διαμορφωθεί σε 14,62 δισ. ευρώ.

Πολίτες στο κέντρο της Αθήνας

Παραμένει στα ύψη η ανεργία των νέων - Οι προκλήσεις για το 2022 στην αγορά εργασίας

Διπλάσια ποσοστά σε σχέση με τον μέσο όρο καταγράφει η ανεργία των νέων δείγμα ότι η ένταξη στην αγορά εργασίας συνεχίζει να αποτελεί ένα από τα μεγάλα προβλήματα για οικονομία και κοινωνία.

Γυναίκα βλέπει τις τιμές σε προϊόντα του σούπερ μάρκετ

Ανατιμήσεις: "Κούρεμα" στα εισοδήματα από το νέο ρεκόρ στον πληθωρισμό

Ρεκόρ 25ετίας κατέγραψε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο με την άνοδο των τιμών σε βασικά είδη και βέβαια την ενέργεια να επιφέρουν βαριές απώλειες στις τσέπες των πολιτών, την ώρα που οι προοπτικές αποκλιμάκωσης δεν φαίνονται άμεσα.