Παρόλη την αύξηση του κόστους ενέργειας, μεταφορικών και πρώτων υλών, φαίνεται ότι το λιανεμπόριο απορρόφησε το μεγαλύτερο ποσοστό των αυξήσεων και δεν μεταφέρθηκε το κόστος στον καταναλωτή, αναφέρει ο ΕΣΑ.
Τέλος δε διαφαίνεται άμεσα στο ανοδικό σπιράλ ακρίβειας με τους πολίτες να είναι στα όρια των αντοχών τους. Είναι ενδεικτικό ότι με βάση το ΙΕΛΚΑ το 61% των πολιτών έχει μειώσει τις αγορές σε τρόφιμα και είδη παντοπωλείου.
Από το Μάη και μετά ξεκινά το βαρύ “καλεντάρι” πληρωμών που σε συνδυασμό με το συνεχιζόμενο ράλι ακρίβειας οδηγεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε αδιέξοδο.
Ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών (κύκλος εργασιών σε τρέχουσες τιμές) παρουσίασε αύξηση 16,8% τον Φεβρουάριο 2022 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2021, ενώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2022 σημείωσε αύξηση 3,1%.
Την ικανοποίησή του για τα τελευταία στοιχεία για το έλλειμμα και το διαθέσιμο εισόδημα που επιτρέπουν στην κυβέρνηση να συνεχίσει τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Το μικρότερο έλλειμμα, που καταγράφει για το 2021 η ΕΛΤΑΤ δίνει δυνατότητες για μια πιο ήπια δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά και ευχέρεια για μια σειρά έξτρα μέτρα στο φόντο της ακρίβειας και την κατάστασης στην ενεργειακή αγορά.
Η πρώην διοικήτρια του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη αποδομεί σημείο προς σημείο το νομοσχέδιο Χατζηδάκη το οποίο αντιμετωπίζει τους ανέργους ως καταχραστές και τεμπέληδες.
Ο βουλευτής Μεσσηνίας και τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε στην ανάγκη για ριζοσπαστισμό ώστε να αντιμετωπιστούν τα αδιέξοδα που βλέπει μπροστά της η ελληνική κοινωνία.
Η συνολική αξία των εισαγωγών - αφίξεων, ανήλθε στο ποσό των 6.774,2 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο 2022 έναντι 4.058,4 εκατ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του 2021, παρουσιάζοντας αύξηση 66,9%.
Την Παρασκευή αναμένεται να ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ τα νέα στοιχεια για το πώς κινήθηκε ο πληθωρισμός τον Μάρτιο, με τις εκτιμήσεις να παραπέμπουν σε νέα ρεκόρ, που ουσιαστικά οδηγούν σε νέα μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών.
Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης τιμών υλικών κατασκευής νέων κτηρίων κατοικιών παρουσίασε αύξηση 9% τον Φεβρουάριο 2022 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2021.
Στο 13,2% η ανεργία στη χώρα το δ' τρίμηνο της περασμένης χρονιάς. Ηλικιακά, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφονται στις ομάδες 15- 19 ετών και 20- 24 ετών.
Το α’ δίμηνο κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 32.565 αυτοκίνητα (καινούργια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού) έναντι 29.447 την αντίστοιχη περίοδο του 2021, παρουσιάζοντας αύξηση 10,6%.
Κατά μεγάλες ομάδες ηλικιών, στις ηλικίες 15- 24 ετών η ανεργία ανήλθε σε 32,6% από 45,2% τον Ιανουάριο πέρυσι και στις ηλικίες 25- 74 ετών σε 11,9% από 14,6%.
Το ένα μετά το άλλο μπαίνουν στο μακροσκελές δελτίο της ακρίβειας διάφορα βασικά είδη για την καθημερινότητα των πολιτών, που αναμένουν τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, γνωρίζοντας ότι και αυτές δε θα είναι αρκετές για να λειτουργήσουν ως ανάχωμα στη λαίλαπα των ανατιμήσεων.
Τα νέα μέτρα κατά της ακρίβειας, κινδυνεύουν να αποβούν άκαρπα λόγω του ρυθμού του πληθωρισμού, των εγγενών αδυναμιών της οικονομίας αλλά και της περαιτέρω τροφοδότησης του πληθωριστικού κύκλου. Σε απόγνωση τα νοικοκυριά.
Με δήλωσή της η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτή Β1’ Βόρειας Αθήνας, σχολίασετις ανακοινώσεις του Υπουργού Εργασίας κ. Κ.Χατζηδάκη για τις αλλαγές σε παροχές και επιδόματα ανεργίας.
Στα ύψη ο πληθωρισμός, ειδικά σε αγαθά που αφορούν τα λαϊκά στρώματα, όπως το ψωμί. Διπλά αρνητικός για τα νοικοκυριά, καθώς πέρα από το να μειώνει το πραγματικό τους εισόδημα εξαερώνει μισθούς και διαθέσιμα.
Την Πέμπτη 10/3, αναμένεται η ΕΛΣΤΑΤ να δώσει το στίγμα της πορείας του πληθωρισμού για τον Φεβρουάριο, όπου εκτιμάται ότι θα καταγράφεται άλμα από από το 6,2% που ήταν τον Ιανουάριο.
Σε αχαρτογράφητα νερά κινείται η οικονομία λόγω της πολεμικής σύρραξης θέτοντας τη διαδικασία επανασύνταξης του προϋπολογισμού μια πολύ δύσκολη υπόθεση.
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης γράφει για την "απογείωση" του πληθωρισμού, την αναγκαία μείωση του ΕΦΚ στα ενεργειακά προϊόντα και την εισοδηματική ανισότητα στην Ελλάδα.
Το δ’ τρίμηνο πέρυσι, ο τζίρος στις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου ανήλθε σε 15,12 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 18,4% σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2020, όπου είχε διαμορφωθεί σε 12,77 δισ. ευρώ και αύξηση 3,4% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο 2021, όπου είχε διαμορφωθεί σε 14,62 δισ. ευρώ.
Διπλάσια ποσοστά σε σχέση με τον μέσο όρο καταγράφει η ανεργία των νέων δείγμα ότι η ένταξη στην αγορά εργασίας συνεχίζει να αποτελεί ένα από τα μεγάλα προβλήματα για οικονομία και κοινωνία.
Ρεκόρ 25ετίας κατέγραψε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο με την άνοδο των τιμών σε βασικά είδη και βέβαια την ενέργεια να επιφέρουν βαριές απώλειες στις τσέπες των πολιτών, την ώρα που οι προοπτικές αποκλιμάκωσης δεν φαίνονται άμεσα.