Έπεσαν οι υπογραφές για τον αγωγό

Υπεγράφη στη Σόφια η Συμφωνία Μετόχων του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, ανοίγοντας το δρόμο για τη δημιουργία του έργου
- 18 Ιανουαρίου 2008 18:55
Υπεγράφη την Παρασκευή στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας η Συμφωνία των Μετόχων για το έργο του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης, παρουσία των προέδρων της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ και της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Τη συμφωνία υπέγραψαν ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας, ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, και διοικητικά στελέχη των ελληνικών, βουλγαρικών και ρωσικών επιχειρήσεων που συμμετέχουν στην κατασκευάστρια Διεθνή Εταιρεία Έργου.
Πριν την τελετή υπογραφής, ο Χρήστος Φώλιας είχε συνομιλίες με το βούλγαρο υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δημοσίων έργων Ασέν Γκαγκαούζοφ κατά τις οποίες συμφωνήθηκε η σύσταση διμερούς ομάδας εργασίας με αντικείμενο την από κοινού αντιμετώπιση όλων των ενεργειακών θεμάτων.
Η υπογραφή της Συμφωνίας των Μετόχων του Έργου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη δήλωσε ο κ. Φώλιας, σηματοδοτεί τη λήξη ενός κεφαλαίου που διήρκησε 14 χρόνια και την έναρξη του επόμενου, ενός κεφαλαίου προόδου, συνεργασίας, αμοιβαίων συμφερόντων, τόσο για τους λαούς της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, όσο και για τις τοπικές κοινωνίες του Μπουργκάς και της Αλεξανδρούπολης, της Θράκης μας, γενικότερα.
Σε μήνυμά του ο Κώστας Καραμανλής ανέφερε μεταξύ άλλων: ” Φτάνουμε έτσι στο αίσιο τέλος μιας μακράς διαδρομής που σηματοδοτεί ταυτόχρονα μια νέα εποχή στην ενεργειακή συνεργασία των χωρών μας. Επενδύουμε στην κοινή προσπάθεια με όραμα, με υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις των καιρών. Ο αγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη αποτελεί το θετικό παράδειγμα επάνω στο οποίο μπορούμε να συνεχίσουμε να οικοδομούμε την περαιτέρω ενεργειακή συνεργασία των χωρών μας, με αμοιβαία πολλαπλασιαστικά οφέλη για τις οικονομίες μας και τους λαούς μας”.
Βάση των πολιτικών συμφωνιών που υπεγράφησαν μεταξύ των 3 εμπλεκομένων κρατών, το άμεσο οικονομικό όφελος για τις χώρες διέλευσης του αγωγού (Ελλάδα-Βουλγαρία) θα είναι η καταβολή τελών διέλευσης ύψους 1 δολαρίου ανά τόνο για κάθε χώρα. Από ελληνικής πλευράς, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι το ποσό αυτό, θα διατίθεται για αναπτυξιακά και περιβαλλοντικά έργα στο νομό Έβρου.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)