Eπίδομα θέρμανσης με ρεύμα: “Εκπνέει” η προθεσμία

Διαβάζεται σε 3'
Eπίδομα θέρμανσης με ρεύμα: “Εκπνέει” η προθεσμία
ISTOCK

Λήγει σήμερα η προθεσμία των αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης. Τα κριτήρια, τα ποσά και οι δικαιούχοι.

Μέχρι σήμερα, θα μπορούν, όσοι χρησιμοποιούν ηλεκτρικά μέσα για θέρμανση να καταθέσουν την αίτησή τους, προκειμένου να λάβουν το επίδομα θέρμανσης που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. Η παράταση που έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, λήγει, δηλαδή, σήμερα και έτσι τελειώνει η “κλεψύδρα” για τη διεκδίκηση της επιδότησης που κυμαίνεται από 45 έως 480 ευρώ.

Πάντως, οι αιτήσεις που έχουν γίνει μέχρι αυτήν την ώρα μόλις ξεπερνούν στις 460.000, αν και η αρχική εκτίμηση του ΥΠΕΝ παρέπεμπε σε αριθμούς κοντά στα 1,2 εκατ. δικαιούχων.

Yπενθυμίζεται ότι το επίδομα αφορά όσα νοικοκυριά χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα για θέρμανση (π.χ. air condition, ηλεκτρικές σόμπες, αερόθερμα κ.α.). Ωστόσο, για να υποβάλλει αίτηση ένα νοικοκυριό θα πρέπει να εμπίπτει στα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που έχουν τεθεί και είναι ίδια με το επίδομα θέρμανσης από άλλες πηγές όπως πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο, καυσόξυλα, πέλλετ κ.α.

Από τη χορήγηση της έκτακτης ενίσχυσης θέρμανσης με ηλεκτρισμό εξαιρούνται οι δικαιούχοι επιδόματος θέρμανσης άλλων πηγών (π.χ. πετρέλαιο, φυσικό αέριο, κ.λπ.), στους οποίους έχουν εγκριθεί οι αιτήσεις που υπέβαλαν για τη χειμερινή περίοδο 2023-2024, και του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) οι οποίοι υπολογίζονται σε περίπου 700.000.

Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, θα πρέπει να ανέρχεται σε :

  • έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει
  • έως 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο.
  • έως 29.000 ευρώ για τη μονογονεϊκή οικογένεια, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο, μετά το πρώτο.

Για τον προσδιορισμό της οικογενειακής κατάστασης, του αριθμού των τέκνων, καθώς και των εισοδηματικών κριτηρίων, χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, του φορολογικού έτους 2022.

Επιπλέον, εφόσον πρόκειται για ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα, τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτωμένων δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 80.000 ευρώ.

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ του έτους 2023 δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ για άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και αντιστοίχως το ποσό των 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Κατά την υποβολή του αιτήματος οι ενδιαφερόμενοι δηλώνουν, υπεύθυνα, τον αριθμό παροχής που αντιστοιχεί στην κύρια κατοικία τους -κατά τον χρόνο υποβολής του αιτήματος, ενώ η εν λόγω δήλωση δεν δύναται να μεταβληθεί εντός του χρονικού διαστήματος παροχής της έκτακτης ενίσχυσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα