Έρευνα Eteron-Aboutpeople: Δεν βλέπουν μέλλον στην τσέπη τους οι Έλληνες

Έρευνα Eteron-Aboutpeople: Δεν βλέπουν μέλλον στην τσέπη τους οι Έλληνες
Ψώνια στην Αθήνα Dimitris Kapantais / SOOC

Η δυσαρέσκεια για την ατομική οικονομική κατάσταση κυριαρχεί στην έρευνα του Eteron και της aboutpeople, όπως και η οικονομική απαισιοδοξία

Η μεγάλη έρευνα του Ινστιτούτου Eteron με τη συνεργασία της aboutpeople, η οποία παρουσιάστηκε την Πέμπτη (06/04), εγγράφεται στη συγκυρία των εκλογών 2023. Η εν λόγω έρευνα ξετάζει σε βάθος τις απόψεις των Ελλήνων για την πολιτική, τους θεσμούς, τη δημοκρατία και τα μεγάλα ιδεολογικά και αξιακά ζητήματα που απασχολούν επί μακρόν το δημόσιο διάλογο. Η ανίχνευση των προτιμήσεων των πολιτών και η παραγωγή μιας ακτινογραφίας των επιμέρους εκλογικών σωμάτων είναι το αντικείμενό της.

Το μεγάλο δείγμα της, 4182 συμμετέχοντες, καθιστά εφικτή την ανάλυση των απαντήσεων και ανά κομματική προτίμηση. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν μάλιστα οι απαντήσεις των ερωτηθέντων σχετικά με την οικονομική τους κατάσταση και τις προβλέψεις τους για το άμεσο μέλλον.

Στο σύνολο του πληθυσμού, το 15,2% δηλώνει πολύ και μάλλον ικανοποιημένο από την παρούσα οικονομική του κατάσταση, το 24,5% ούτε ικανοποιημένο ούτε δυσαρεστημένο και το 60,1% μάλλον ή πολύ δυσαρεστημένο. Η δυσαρέσκεια για την οικονομική κατάσταση των ερωτώμενων κυριαρχεί.

Σε αυτό το πλαίσιο γενικευμένης δυσαρέσκειας το εκλογικό σώμα της ΝΔ διαφέρει αποφασιστικά από αυτό του ΣΥΡΙΖΑ. Στην εκλογική ΝΔ υπερεκπροσωπείται σημαντικά η ομάδα των «ικανοποιημένων» (37% έναντι μόλις 15,2% στο σύνολο του πληθυσμού).

Επίσης, υπερεκπροσωπείται στο εσωτερικό του σημερινού εκλογικού της σώματος και η ομάδα που δεν είναι «ούτε ικανοποιημένοι ούτε δυσαρεστημένοι» (35,8% έναντι 24,5%), ενώ υποεκπροσωπείται σοβαρά η ομάδα των «δυσαρεστημένων» (μόλις 26,9% έναντι του 60,1% στο σύνολο του δείγματος).

Η αντιπαραβολή με την σύνθεση του εκλογικού σώματος του ΣΥΡΙΖΑ είναι εντυπωσιακή. Στον ΣΥΡΙΖΑ υποεκπροσωπείται σημαντικά η ομάδα των ικανοποιημένων (μόλις 5,1% έναντι 37% στη ΝΔ) όπως και η ομάδα των ούτε/ούτε (15,1% έναντι 35,8% στη ΝΔ) ενώ κυριαρχεί απόλυτα στο εσωτερικό του η ομάδα των δυσαρεστημένων (79,6% έναντι μόλις 26,9% στη ΝΔ). Συνεπώς, στο θέμα της προσωπικής οικονομικής κατάστασης των ερωτώμενων τα εκλογικά σώματα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι εξόχως διακριτά μεταξύ τους αλλά και σε σχέση με το σύνολο του πληθυσμού. Η διαφοροποίηση των δυνητικών εκλογέων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο έντονη ώστε να δικαιολογεί την εικόνα «δύο κόσμων» που αντιπαρατίθενται.

Οι απαντήσεις στο ερώτημα των προσδοκιών βελτίωσης της ατομικής οικονομικής κατάστασης στη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών επιβεβαιώνουν – και, συνεπώς, ενισχύουν – την ως άνω εικόνα. Οι «αισιόδοξοι» υπερεκπροσωπούνται σημαντικά εντός της ΝΔ (39,6% έναντι 20,1% στο σύνολο του πληθυσμού) ενώ οι απαισιόδοξοι για το οικονομικό τους μέλλον υποεκπροσωπούνται δραματικά: 11,8% εντός του εκλογικού σώματος της ΝΔ, αλλά 40% στο σύνολο του πληθυσμού. Αντίστροφης φοράς είναι η εικόνα του δυνητικού εκλογικού σώματος του ΣΥΡΙΖΑ: ισχυρότατη υποεκπροσώπηση των «αισιόδοξων» (10,3% έναντι 20,1% στο σύνολο του πληθυσμού) και σημαντική υπερεκπροσώπηση των οικονομικά απαισιόδοξων (57,3% έναντι 40% για το σύνολο των ερωτώμενων).

Εύλογα, σε ό,τι αφορά την ταξική αυτοτοποθέτηση, στο οιονεί εκλογικό σώμα της ΝΔ είναι πολύ πιο ισχυρή η παρουσία της ανώτερης και «μεσαίας προς ανώτερη» τάξης (8,6% έναντι 5,2% στον γενικό πληθυσμό) αλλά και της μεσαίας τάξης (64,7% έναντι 47,9%), ενώ υποεκπροσωπούνται η μεσαία προς κατώτερη (22,8% έναντι 35,4% στο γενικό πληθυσμό) και – κυρίως – η κατώτερη τάξη (μόλις 2,9% έναντι 9,7%). Το αντίστροφο μοτίβο υπο- και υπερ-εκπροσώπησης χαρακτηρίζει το δυνητικό εκλογικό σώμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Απέναντι στις τόσο διαφορετικές εικόνες που συνθέτουν το εκλογικό σώμα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται – και στα τρία προηγούμενα ερωτήματα – πολύ πιο κοντά στο μέσο όρο του πληθυσμού (βλ. αναλυτικά ευρήματα).

Οι συμμετέχοντες-ουσες στην έρευνα που απάντησαν ότι θα ψηφίσουν το ΚΚΕ αυτοτοποθετούνται περισσότερο από τους εκλογείς των άλλων κομμάτων στη μεσαία προς κατώτερη οικονομική τάξη (50,1%) αλλά και στην κατώτερη (20,9%). Ίσως μία ιδεολογική – ή και ρομαντική – προδιάθεση, εμπνεόμενη από την παλαιά ‘εργατική τάξη’ να εξηγεί εν μέρει αυτή την ταξική αυτοτοποθέτηση. Οι δυνάμει εκλογείς των δύο κομμάτων στα δεξιά της ΝΔ διατυπώνουν, επίσης, πολύ υψηλό βαθμό οικονομικής δυσαρέσκειας και απαισιοδοξίας. Ωστόσο, οι ψηφοφόροι της Ελληνικής Λύσης είναι εμφανώς πιο δυσαρεστημένοι και απαισιόδοξοι σε σύγκριση με εκείνους του Εθνικού Κόμματος-Έλληνες.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ETERON ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ABOUTPEOPLE:

https://www.news247.gr/download/178/https://www.news247.gr/wp-content/uploads/2023/04/erevna.pdf/643000/erevna.pdf

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα