Επίσημα θέμα για 'μαχαίρι' στις συντάξεις βάζουν οι Θεσμοί. Τα 4 σημεία της διαπραγμάτευσης με τον Κατρούγκαλο

ΑΘΗΝΑ-Ο Υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος συναντήθηκε με την Τρόικα στο ξενοδοχείο Χίλτον.(Eurokinissi-ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)
ΑΘΗΝΑ-Ο Υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος συναντήθηκε με την Τρόικα στο ξενοδοχείο Χίλτον.(Eurokinissi-ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) EUROKINISSI

Τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά στο Ασφαλιστικό έβαλαν στο τραπέζι Θεσμοί και κυβέρνηση. Επίσημα, αίτημα των δανειστών για περικοπές επικουρικών. "Δεν ζητούν μείωση κύριων συντάξεων" δηλώνει ο Κατρούγκαλος

Καθορίστηκαν οι τέσσερις ενότητες συζήτησης Θεσμών και κυβέρνησης σχετικά με το Ασφαλιστικό, στη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των δανειστών με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών. Επίσημα στο τραπέζι θέμα περικοπής επικουρικών, με τον Έλληνα υπουργό να τονίζει από την πλευρά του πως δεν τέθηκε θέμα μειώσεων στις κύριες συντάξεις.

Οι τέσσερις θεματικές που καθορίστηκαν στην συνάντηση ήταν η Εθνική Σύνταξη και τα ποσοστά αναπλήρωσης, το θέμα των αγροτών και ελεύθερων επαγγελματιών, ο επανυπολογισμός των συντάξεων και οι επικουρικές συντάξεις. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να συζητηθούν οι τρεις πρώτες, αφήνοντας για αργότερα το "αγκάθι" των επικουρικών.

Σύμφωνα με τον υπουργό, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τέθηκε ο οδικός «χάρτης» της διαπραγμάτευσης μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών για το ασφαλιστικό, που αποτελείται από τέσσερις θεματικές ενότητες. Εξερχόμενος από τη συνάντηση, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων γι' αυτά τα θέματα.

Κατρούγκαλος: Οι Θεσμοί δεν ζητούν μείωση κύριων συντάξεων

Ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι οι θεσμοί «δεν λένε να μειωθεί η σύνταξη», αλλά τους απασχολεί το θέμα ανταποδοτικότητας παροχών-εισφορών, σε αντίθεση με την κυβέρνηση, που, όπως είπε, την ενδιαφέρει ο αναδιανεμητικός χαρακτήρας και «προσπαθεί να βρει ισορροπίες».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι δεν τέθηκε θέμα μειώσεων για τις κύριες συντάξεις. Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας εκτίμησε ότι είναι δυνατόν να υπάρξει συμφωνία άμεσα για το συνταξιοδοτικό, αλλά όπως ανέφερε «θα χρειαστεί μία απόφαση του Eurogroup, που δεν ξέρω, αν θα έχουμε νωρίτερα Eurogroup από το προγραμματισμένο».

Δεν υπάρχει συμφωνία

Πάντως φαίνεται πως κανένα από τα παραπάνω ζητήματα δεν κατέληξε κάπου στην πρώτη αυτή συνάντηση. Οι δύο πλευρές φαίνεται πως θα συναντηθούν το Σάββατο στις 11:30 το πρωί. Οι θεσμοί όσο αφορά την αύξηση των εισφορών επιμένουν στην λογική της ανταποδοτικότητας, ενώ φαίνεται πως η αντιπροσωπεία θα παραμένει και την ερχόμενη εβδομάδα για συζητήσεις. Τέλος, φαίνεται πως οι δανειστές δεν ζητούν μέτρα  πάνω από το 1,8 δισ ευρώ με το στόχο του μνημονίου να παραμένει ο ίδιος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Μνημόνιο 3
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ξυδάκης για Σύνοδο: Δεν καταλήξαμε διότι οι προτάσεις της Τουρκίας ήταν ιδιαίτερα ριζοσπαστικές

Επιστρέφουν οι δανειστές. Τι σηματοδοτεί η επίσπευση της συζήτησης για το χρέος

SHARE:

24Media Network