Ινστιτούτο ΓΣΕΕ: Το πρόβλημα των χαμηλών μισθών και η βελτίωση των δεικτών της φτώχειας

Ινστιτούτο ΓΣΕΕ: Το πρόβλημα των χαμηλών μισθών και η βελτίωση των δεικτών της φτώχειας
Το κτίριο της ΓΣΕΕ Eurokinissi

Την ώρα που πολλοί μισθοί παραμένουν εξαιρετικά χαμηλοί, οι δείκτες της φτώχειας στην Ελλάδα βελτιώνονται, έστω και οριακά. Τα συμπεράσματα της έκθεσης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.

Τα συμπεράσματά της από την ετήσια έκθεση του 2019 για την ελληνική οικονομία και απασχόλησε παρουσίασε την Τρίτη το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΣΕ.

Τα κυριότερα εξ’ αυτών αναφέρουν τα εξής:

Το χρηματικό κόστος από την απώλεια μίας θέσης εργασίας για ένα έτος ανήλθε κατά το 2018 σε 8.126 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 50% του μέσου καθαρού εισοδήματος από εργασία. Το υψηλό κόστος απώλειας εργασίας αποτυπώνει τις αδυναμίες της κοινωνικής πολιτικής και την περιορισμένη διαπραγματευτική ισχύ της εργασίας στην Ελλάδα.΅

Το 2018 στον ιδιωτικό τομέα 571 χιλιάδες άτομα αμείβονταν με μισθό κάτω των 500 ευρώ, ενώ 251 χιλιάδες άτομα αμείβονταν με μισθό κάτω των 250 ευρώ.

Από το 2014 και μετά οι δείκτες φτώχειας και οικονομικής ανισότητας σημειώνουν βελτίωση. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο δείκτης φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού εμφανίζει σταθερή υποχώρηση επί τρία συναπτά από 36% το 2014 σε 34,8% το 2017.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα