Τα τρία πράγματα που σε κάνουν πιο αποδοτικό στη δουλειά σου

Τα τρία πράγματα που σε κάνουν πιο αποδοτικό στη δουλειά σου

Οι καταστάσεις που κάνουν την παραγωγικότητά σου να “χτυπά” κόκκινο.

Έστω ότι έχεις βρει το dream job. Έστω ότι η δουλειά που κάνεις είναι αυτή που ονειρευόσουν από μικρός/ή. Όσο και να σου αρέσει το αντικείμενό σου, σίγουρα θα υπάρξουν φορές που η ρουτίνα της καθημερινότητας θα σε επηρεάσει τόσο ψυχολογικά, όσο και σε θέμα απόδοσης. Συμβαίνει πάντα, συμβαίνει σε όλους. Υπάρχουν όμως κάποια πράγματα, καταστάσεις ή συνθήκες που μπορούν να κάνουν τις ημέρες σου καλύτερες και να ανεβάσουν κατακόρυφα την απόδοσή σου. Ενδεικτικό παράδειγμα η British American Tobacco Hellas, η εταιρεία που κέρδισε - δικαίως θα πούμε εμείς - το βραβείο για το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα, ακριβώς επειδή ανταποκρίνεται σε όλα αυτά που θα περιγράψουμε στη συνέχεια. Δες και θα καταλάβεις.

Τα τρία πράγματα που σε κάνουν πιο αποδοτικό στη δουλειά σου

Το εργασιακό περιβάλλον

Το Νο1, αυτό που παίζει το μεγαλύτερο ρόλο στη δουλειά είναι το εργασιακό περιβάλλον. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να εργάζεσαι σε ένα ιδανικό περιβάλλον. Το “ιδανικό περιβάλλον” μπορεί να περιλαμβάνει πολλά. Τις εγκαταστάσεις, τις αμοιβές, τους ανθρώπους, από εκείνους που βρίσκονται πιο ψηλά στην ιεραρχία μέχρι τους τελευταίους, την ευκαιρία ισορροπίας μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής καθώς και τις πρακτικές που χρησιμοποιείται από μια εταιρία, για παράδειγμα, για να αξιοποιεί τους εργαζομένους της.

Όταν όλα τα παραπάνω ή έστω τα περισσότερα βρίσκονται σε ένα καλό επίπεδο, αυτό σημαίνει αυτομάτως ότι και οι εργαζόμενοι θα είναι περισσότερο ευχαριστημένοι με τις συνθήκες εργασίας και αυτομάτως πιο αποδοτικοί στη δουλειά τους. Και αυτό συμφέρει και τους δύο: τόσο τους εργαζόμενους όσο και τα αφεντικά τους.

Τα τρία πράγματα που σε κάνουν πιο αποδοτικό στη δουλειά σου

Η επιβράβευση και οι παροχές

Αυτό μπορεί να μεταφραστεί πιο απλά ως το “μπράβο” που πολλές φορές θες να ακούς. Δεν πρόκειται για εγωισμό, αλλά καθαρά για μια ανάγκη για επιβράβευση, για να ξέρεις εσύ ο ίδιος ότι αυτό που κάνεις αναγνωρίζεται. Κάτι που βοηθά εξαιρετικά για να είσαι πιο αποδοτικός στη δουλειά σου, λοιπόν, είναι και η έννοια της επιβράβευσης. Επιβράβευση του ταλέντου σου, επιβράβευση της εργατικότητάς σου, επιβράβευση της συνέπειάς σου. Ένα “μπράβο”, ένα “καλή δουλειά” μπορεί να κάνει θαύματα και να σου δώσει την ενέργεια που χρειάζεσαι για να συνεχίσεις τη μέρα σου.

Υπάρχει η επιβράβευση, υπάρχουν και οι παροχές που είναι εξίσου σημαντικές. Ιδιωτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα, προγράμματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, καθώς και πλήθος άλλων παροχών λειτουργούν ως κίνητρο για να συνεχίζεις να κάνεις με το ίδιος πάθος και τον ίδιο ζήλο τη δουλειά σου, όπως την πρώτη μέρα.

Οι προοπτικές εξέλιξης

Όταν ξεκινάς μια δουλειά ενδεχομένως να μην το σκέφτεσαι. Όσο όμως ο καιρός περνά θες διαρκώς να εξελίσσεσαι. Να κάνεις το “κάτι παραπάνω” που θα βοηθήσει και τον εαυτό σου και τον οργανισμό ή την εταιρεία στην οποία εργάζεσαι. Για να είσαι πιο αποδοτικός στη δουλειά σου, θες να ξέρεις ότι κάπου, κάπως κάποτε, υπάρχει η δυνατότητα να φτάσεις ακόμα πιο ψηλά. Να εξελίξεις τον τομέα πάνω στον οποίο δραστηριοποιείσαι, να μάθεις περισσότερα και γιατί όχι, να μεταδώσεις αυτά που ξέρεις και σε άλλους. Κανείς δεν μένει σε μια δουλειά για πάντα, πόσω μάλλον στην ίδια ακριβώς θέση, χωρίς καμία προοπτική.

Υπάρχει μια εταιρεία που έχει όλα αυτά που περιγράψαμε πιο πάνω. Απόδειξη αυτού είναι το γεγονός πως κατέκτησε το βραβείο για το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα. Ο λόγος για την British American Tobacco Hellas, μια από τις κορυφαίες εταιρείες στην ελληνική αγορά προϊόντων καπνού και προϊόντων Επόμενης Γενιάς με δυνητικά μειωμένο κίνδυνο, η οποία ανακηρύχθηκε πρώτη στην κατηγορία των κορυφαίων επιχειρήσεων που απασχολούν από 50 έως 250 εργαζομένους. Η συγκεκριμένη διάκριση είναι η 14η που κατακτά η εταιρεία τα τελευταία 8 χρόνια.

Τα τρία πράγματα που σε κάνουν πιο αποδοτικό στη δουλειά σου

Οι λόγοι πίσω από το συγκεκριμένο βραβείο είναι πολλοί και περιλαμβάνουν αυτά που αναλύσαμε πιο πάνω. Είναι ενδεικτικό ότι μέσα στο 2018, συνολικά, το 21% των εργαζομένων της επιχείρησης πήρε προαγωγή, με το 65% εξ αυτών να είναι γυναίκες. Οι παροχές στο ανθρώπινο δυναμικό της, καθώς και οι πρακτικές που αξιοποιεί για την εξέλιξη και την επιβράβευση του, ανταποκρίνονται πλήρως σε αυτά που θέλει κάθε εργαζόμενος για να μπορεί να είναι όσο το δυνατόν πιο αποδοτικός και σωστός στη δουλειά του. Είτε για προσωπική ικανοποίηση, είτε γιατί αυτό θα ληφθεί σοβαρά υπόψιν από τα αφεντικά του στο μέλλον.

SHARE: