Το προφίλ του μέσου Έλληνα ανέργου

ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΟΑΕΔ-ΑΝΕΡΓΟΙ (EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΟΑΕΔ-ΑΝΕΡΓΟΙ (EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Ποιο είναι το προφίλ του μέσου Έλληνα ανέργου σύμφωνα με τα στοιχεία ανεργίας του Ιουλίου που έδωσε ο ΟΑΕΔ

Το προφίλ του ανέργου που σπεύδει στον ΟΑΕΔ για αναζήτηση εργασίας ή εξασφάλιση του επιδόματος προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα για την ανεργία του Ιουλίου ο Οργανισμός.

Πρόκειται για άνεργο, κυρίως, άνω των 30 ετών, αφού στην ηλικιακή ομάδα των νεοτέρων (κάτω των 30 ετών) το ποσοστό των εγγεγραμμένων ανέργων δεν ξεπερνά το 26,99%.

Αντιθέτως, στην τελευταία έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ το ποσοστό των νέων (μέχρι 24 ετών) καταγράφεται στο 58,8%, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι μόνο ο ένας στους δύο νέους ανέργους βλέπει κάποιον σοβαρό λόγο να εγγραφεί στα μητρώα του Οργανισμού.

Πάνω από τα 2/3 των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ, σε ποσοστό 62,65% (544.537 άτομα), είναι ηλικίας από 30 έως 54 ετών. Από αυτούς μόνο 1 στους 5 λαμβάνει επίδομα ανεργίας.

Ο βασικός κορμός των εγγεγραμμένων ανέργων είναι Έλληνες (κατά 93,61%) δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Από το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων (με κριτήριο την αναζήτηση εργασίας υπολογίζονται σε 869.193 άτομα) για τον μήνα Ιούλιο καταβλήθηκαν επιδόματα μόνο σε 138.142 άτομα. Από αυτά, το ποσοστό των εποχικών τουριστικών επαγγελμάτων δεν υπερβαίνει το 2,56%.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης ανεργίας τον Ιούνιο του 2013 σκαρφάλωσε στο 27,9%, αυξανόμενος με σαφώς βραδύτερους ρυθμούς λόγω της τουριστικής περιόδου.

Διαπιστώθηκε παράλληλα και αδυναμία του ΟΑΕΔ να υποστηρίξει οικονομικά με το ετήσιο επίδομα πάνω από το 15% των εγγεγραμμένων ανέργων.

Πηγή: Καθημερινή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Αύξηση και στους εγγεγραμμένους ανέργους στον ΟΑΕΔ

SHARE:

24Media Network