Βρούτσης: "Πάνω από 1 δισ. ευρώ το κόστος των εργατικών ατυχημάτων. Η πρόληψή τους ενισχύει την ανταγωνιστικότητα"

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗ ΒΡΟΥΤΣΗ  ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΔΑΔΕ--ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗ ΒΡΟΥΤΣΗ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΔΑΔΕ--ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI EUROKINISSI

Τι δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης για τα εργατικά ατυχήματα και για την ανάγκη επένδυσης στην ασφάλεια και την υγεία, ώστε, μεταξύ άλλων, να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα

Πάνω από 1 δισ. ευρώ τον χρόνο ανέρχεται το άμεσο κόστος των εργατικών ατυχημάτων στην Ελλάδα, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. Μάλιστα στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται οι δαπάνες περίθαλψης και τα επιδόματα μόνιμης ανικανότητας.

"Αλλά και σε διεθνές επίπεδο, το κόστος από εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες υπολογίζεται στο 4% του παγκόσμιου ΑΕΠ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας. Εκτός από τον ανθρώπινο πόνο, το κόστος αυτό είναι απαράδεκτα υψηλό, με άμεση αρνητική επίπτωση στις δαπάνες κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και μετρήσιμες απώλειες στην παραγωγικότητα. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κάθε χρόνο πάνω από 4.000 εργαζόμενοι πεθαίνουν λόγω ατυχημάτων που συμβαίνουν στην εργασία και πάνω από τρία εκατομμύρια εργαζόμενοι έχουν ένα σοβαρό ατύχημα στην εργασία τους, που έχει ως αποτέλεσμα την απουσία τους από αυτήν για διάστημα μεγαλύτερο των τριών ημερών" δήλωσε ο υπουργός, μιλώντας στο ευρωπαϊκό συνέδριο "Πολιτικές για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία στο μέλλον", που διεξάγεται στο Ζάππειο.

Και συμπλήρωσε: "Η επένδυση στην ασφάλεια και την υγεία της εργασίας, ενισχύει την ανταγωνιστικότητα και είναι οικονομικά αποδοτική, καθώς οι "επενδύσεις" στον τομέα αυτόν μπορούν να αποφέρουν πολύ υψηλές αποδόσεις, που ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 2,2 φορές τους πόρους που διατέθηκαν".

Συνεχίζοντας, ο κ. Βρούτσης επεσήμανε ότι η πρόληψη των κινδύνων στην εργασία αποτελεί στρατηγικό στόχο για την Κομισιόν και θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα "στις τρεις μείζονες προκλήσεις που προσδιορίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την περίοδο 2014- 2020. Στην εφαρμογή των κανόνων για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία, στην πρόληψη των επαγγελματικών ασθενειών και στη διαμόρφωση πολιτικών που θα συνεκτιμούν τη γήρανση του εργατικού δυναμικού της Ευρώπης".

"Η Ευρώπη εξέρχεται σταδιακά από την κρίση και το 2014 αναμένεται να είναι μία καλύτερη χρονιά. Η ελληνική οικονομία και η κοινωνία κατόρθωσαν να επιτύχουν βασικούς στόχους, ακολουθώντας ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και, πολλές φορές, ανατρέποντας δυσμενείς προγνώσεις. Μεγάλο μέρος αυτής της προσπάθειας ανέλαβε το υπουργείο Εργασίας με την αποφασιστική βούληση της πολιτικής ηγεσίας του, τόσο του υφυπουργού, Βασίλη Κεγκέρογλου, όσο και τη δική μου» κατέληξε ο υπουργός.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

SHARE:

24Media Network