Εθνική Τράπεζα: Είσοδος πανίσχυρων επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο

Διαβάζεται σε 4'
Εθνική Τράπεζα
Εθνική Τράπεζα (ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ ÃÉÙÑÃÏÓ EUROKINISSI) ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISS

Στα 8,1 δισ. ευρώ ανήλθαν οι προσφορές που συγκεντρώθηκαν στην ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό και στα 480 εκατ. ευρώ προσφορά στην Ελλάδα για την διάθεση μετοχών του ΤΧΣ. Στα 5,3 ευρώ η τιμή διάθεσης

Προσφορές άνω των 8 δις. ευρώ συγκέντρωσε τελικά το βιβλίο προσφορών της Εθνικής Τράπεζας που ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα με την τιμή διάθεσης των μετοχών να ορίζεται στα 5,30 ευρώ ενώ ισχυροί και μακροπρόθεσμοι επενδυτές εισέρχονται στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας.

Συγκεκριμένα το βιβλίο προσφορών της Εθνικής Τράπεζας σημείωσε υπερκάλυψη πάνω από οκτώ φορές, συγκεντρώνοντας προσφορές 8,1 δισ. ευρώ, έναντι ζητούμενου 1 δισ. ευρώ για τη διάθεση ποσοστού μετοχών 21,99. Η τιμή διάθεσης διαμορφώθηκε στα 5,30 ευρώ ανά μετοχή, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από το 22% των μετοχών της Εθνικής το 4,4% θα πάει στο ελληνικό βιβλίο.

Εξίσου εντυπωσιακή κρίνεται και η συμμετοχή των Ελλήνων μικροεπενδυτών καθώς το εγχώριο κομμάτι της έκδοσης σημείωσε υπερκάλυψη πάνω από 3 φορές συγκεντρώθηκαν περί τα 480 εκατ. ευρώ έναντι ποσού διάθεσης περί τα 164 εκατ. ευρώ.

Στο σύνολό του το εγχώριο πιστωτικό σύστημα κάνει λόγο για μεγάλη επιτυχία του book building της Εθνικής Τράπεζας, η οποία δεν περιορίζεται στο ποσό της υπερκάλυψης ή στην τιμή διάθεσης που διαμορφώθηκε πολύ λίγο χαμηλότερα του ανώτατου εύρους που είχε οριστεί (5,44 ευρώ) και αφού το ΤΧΣ αποφάσισε χθες το πρωί να θέσει ως μίνιμουμ επίπεδο των προσφορών τα 5,30 ευρώ, απορρίπτοντας όλες τις προσφορές που είχαν κινηθεί από το κατώτατο εύρος των 5 ευρώ μέχρι τα 5,30.

Η ουσιαστική επιτυχία τόσο της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας όσο και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας συνίσταται στο μέγεθος και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των επενδυτών που συμμετείχαν καθώς πρόκειται για μακροπρόθεσμους και ισχυρούς διεθνείς κολοσσούς .

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις πρώτες θέσεις των νέων μεγάλων διεθνών επενδυτών που πλέον λαμβάνουν θέση στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΤΕ βρίσκονται η Fidelity, η BlackRock, η Capital, η Norges, η Lazard, η Allianz, το GIC (μεγάλο fund με έδρα την Σιγκαπούρη), η Wellington, το RWC, μεγάλο αμερικανικό επενδυτικό fund και η Robeco, μεγάλη ολλανδική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.

Σημειώνεται ότι λόγω της τεράστιας ζήτησης για μετοχές της Εθνικής Τράπεζας, τo Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΧΣ συνεδρίασε την Τετάρτη και κατόπιν ενημέρωσης από τους Διαχειριστές της Διεθνούς Προσφοράς (αναφορικά με τη ζήτηση που είχε εκδηλωθεί έως τώρα στο πλαίσιο της Διεθνούς Προσφοράς), εξέφρασε την πρόθεσή του να ασκήσει το Δικαίωμα Επιλογής Αύξησης Μεγέθους Προσφοράς (σ.σ. διάθεση επιπλέον ποσοστού 1,99% από το αρχικά 20% μετοχών της ΕΤΕ προς διάθεση), ώστε ο συνολικός αριθμός των Προσφερόμενων Μετοχών να αυξηθεί από 182.943.031 σε 201.237.334. Επίσης, το ΔΣ του ΤΧΣ αποφάσισε και κάλεσε τους Διαχειριστές να ενημερώσουν τους επενδυτές που συμμετείχαν στην Διεθνή Προσφορά, ότι προσφορές κάτω του ποσού των 5,30 ευρώ ανά μετοχή, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα λαμβάνονταν υπόψιν στην κατανομή Προσφερόμενων Μετοχών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΧΣ συνεδρίασε χθες το απόγευμα για την έγκριση του αποτελέσματος της δημόσιας προσφοράς και ενόψει των σημερινών επίσημων ανακοινώσεων. Ειδικότερα, σήμερα αναμένεται η ανακοίνωση της τιμής προσφοράς στο Ημερήσιο Δελτίο Τιμών του Χ.Α. και στις ιστοσελίδες της Εθνικής Τράπεζας και του ΤΧΣ, όπως και η δημοσίευση της αναλυτικής ανακοίνωσης σχετικά με το αποτέλεσμα της Ελληνικής Δημόσιας Προσφοράς. Η νέα ισχυρή μετοχική σύνθεση της Εθνικής Τράπεζας θα φανεί την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς την Τρίτη 21 Νοεμβρίου οι μετοχές θα πιστωθούν στις Μερίδες Eπενδυτών και στους Λογαριασμούς Αξιογράφων.

Σε κάθε περίπτωση η επενδυτική φρενίτιδα για την διάθεση των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας στέλνει ηχηρό μήνυμα για την δυναμική και τις προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και επισφραγίζει την «ολική επαναφορά» της ελληνικής οικονομίας στις διεθνείς αγορές, μετά και την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα