Εθνική Τράπεζα: Έκτακτο Δ.Σ. για Εθνική Ασφαλιστική

Εθνική Τράπεζα: Έκτακτο Δ.Σ. για Εθνική Ασφαλιστική
To κτήριο της Εθνικής Ασφαλιστικής στη Λεωφόρο Συγγρού. Eurokinissi

Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας όρισε για το απόγευμα έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο όπου και θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με τη CVC CapitalPartners για την πώληση της θυγατρικής.

Ιδιαίτερα κρίσιμη για το μέλλον της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι η σημερινή μέρα, καθώς η διοίκηση της ΕθνικήςΤράπεζας όρισε για το απόγευμα έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο όπου και θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με τη CVCCapitalPartners για την πώληση της θυγατρικής.

Όπως έχει γράψει το News247.gr οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στο πλέον κρίσιμο στάδιο, με επίκεντρο το τίμημα για την εξαγορά του 80% της εταιρείας που, σύμφωνα με την επιδίωξη του Διευθύνοντος Συμβούλου Π. Μυλωνά, δεν Θα πρέπει να υποχωρήσει κάτω από το όριο των 460 – 480 εκατ. ευρώ. Ο πήχης του τιμήματος έχει τοποθετηθεί από την διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας σε αυτό το ύψος καθώς αποτελεί και την αποτίμηση της Εθνικής Ασφαλιστικής όπως την αναθεώρησε το 2019 ο όμιλος της ETE.

Πηγές με γνώστη των διαπραγματεύσεων τονίζουν στο News247.gr ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Π. Μυλωνάς έχει κλιμακώσει την πίεση για αύξηση του τιμήματος κοντά στα επίπεδα των 500 εκατ. ευρώ με το CVCCapital να μένει οχυρωμένο στην τελευταία πρότασή του επικαλούμενο το νέο businessplan, που συνέταξε η διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής λόγω του κορονοϊού θέτοντας χαμηλότερα τον πήχη των επιδόσεων της εταιρείας.

Ωστόσο η διοίκηση Μυλωνά έχει βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όρο για αύξηση του τιμήματος από πλευράς του CVC Capital, εφόσον στο μέλλον η εταιρεία επιτύχει προκαθορισμένους στόχους απόδοσης (earn-outscheme), στοχεύοντας σε ένα πιθανά υψηλότερο τίμημα σε βάθος χρόνου.

Παράλληλα στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων έχει τεθεί και όρος ότι στην περίπτωση που τα δύο μέρη καταλήξουν, η τελική σύμβαση θα προβλέπει την επιστροφή κεφαλαίου εάν δεν επιτευχθούν συγκεκριμένοι στόχοι για τις επιδόσεις του bancassurance, δηλαδή για την πώληση ασφαλιστικών προϊόντων μέσω του τραπεζικού δικτύου. Με τον τρόπο αυτό η διοίκηση της ETE στοχεύει να πετύχει το επιδιωκόμενο τίμημα και τη CVC από την πλευρά του να διασφαλίσει την επένδυσή του.

Υπενθυμίζεται πως ούτε και η δεύτερη – αναθεωρημένη πρόταση που κατέθεσε το CVC CapitalPartners για το 80%της Εθνικής Ασφαλιστικής άγγιξε το όριο των 500 εκατ. ευρώ, επιτείνοντας τον προβληματισμό της διοίκησης. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το CVCCapitalPartners δείχνει διατεθειμένο να προχωρήσει σε ορισμένες βελτιώσεις της προσφοράς του σε μια προσπάθεια να ολοκληρωθεί η συμφωνίαμε ένα τίμημα κοντά στα 450 εκατ. ευρώ.

PlanB

Είναι προφανές ότι στο σημείο που έχει περιέλθει η διαπραγμάτευση, η υπόθεση πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής θα κριθεί είτε από την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την CVC Capital είτε, σε περίπτωση αποτυχίας, με το άνοιγμα της διαδικασίας αρχικής δημόσιαςπροσφοράς για τη διάθεση του 80% της εταιρείας μέσω χρηματιστηρίου.

Στο δεύτερο σενάριο, η Εθνική Τράπεζα θα πρέπει να τρέξει μέσα στο δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου την προετοιμασία του ενημερωτικού δελτίου για το IPO, το οποίο θα μπορούσε θεωρητικά να πραγματοποιηθεί Ιανουάριο ή Φεβρουάριο του 2021 πάντα υπό την αίρεση του καλύτερου δυνατού κλίματος που θα επικρατεί στο χρηματιστήριο για την προσέλκυση επενδυτών.

Δεδομένων των συνθηκών “Covid” στις αγορές, πάντως, το plan B για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής μόνο θεωρητικά συζητείται, αφού οι συνθήκες στο χρηματιστήριο δεν ευνοούν για να προσελκύσουν επενδυτές σε ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα. Σημειώνεται ότι η Εθνική Τράπεζα οφείλει να πουλήσει το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής και καταληκτικό σημείο για να έχει οριστικοποιήσει τις αποφάσεις της είναι η 31/12/2020.

Ενδεχόμενο νέας παράτασης της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, λόγω κορονοϊού δεν υφίσταται, καθώς η πώληση έχει «κολλήσει» ήδη τρεις φορές, ενώ στο τελευταίο αίτημα της διοίκησης της ΕΤΕ να δοθεί παράταση για την πώληση της ασφαλιστικής μέσα στο 2020, η DGComp άφησε να εννοηθεί καθαρά ότι αυτό θα είναι και το τελευταίο περιθώριο για την πώληση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα