Εθνική Τράπεζα: Υψηλό διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για το 20%

Διαβάζεται σε 5'
Εθνική Τράπεζα
Εθνική Τράπεζα Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Η έναρξη της διαδικασίας τοποθετείται στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου. Σημεία κλειδιά είναι η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την S&P στις 20 Οκτωβρίου, και η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Εθνικής Τράπεζας για το Γ’ τρίμηνο προς τα μέσα Νοεμβρίου.

Στην Εθνική Τράπεζα και στην πώληση του 20%, από το 40% που κατέχει το ΤΧΣ περνάει πλέον η σκυτάλη των αποχωρήσεων του Δημοσίου από τις συστημικές τράπεζες, μετά και την ολοκλήρωση χθες και τυπικά της απόφασης του ΤΧΣ να διαθέσει το 1,4% των μετοχών της Eurobank στην ίδια την τράπεζα.

Κύκλοι της Εθνικής Τράπεζας αλλά και του οικονομικού επιτελείου κάνουν λόγο για αυξημένο μέχρι στιγμής επενδυτικό ενδιαφέρον, σύμφωνα με τα μηνύματα που ελήφθησαν την προηγούμενη εβδομάδα όπου και ολοκληρώθηκε στο Λονδίνο το road show που έκανε η Goldman Sachs σε υποψήφιους πελάτες – επενδυτές.

Παρά το γεγονός ότι η επιδείνωση της οικονομίας στην Ευρωζώνη και στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την αυξημένη μεταβλητότητα, δεν δημιουργούν τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για να πατηθεί το κουμπί τις απόεπένδυσης, το επενδυτικό ενδιαφέρον που καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα ενίσχυσε περαιτέρω την απόφαση να προχωρήσει σύμφωνα με τον προγραμματισμό η αποεπένδυση στην Εθνική Τράπεζα.

Σε ό,τι αφορά στον χρονικό ορίζοντας, η έναρξη της διαδικασίας τοποθετείται στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου. Σημεία κλειδιά είναι η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την S&P (στις 20 Οκτωβρίου), που θα δώσει θεωρητικά ένα ακόμη κίνητρο στους αγοραστές να προχωρήσουν και η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Εθνικής Τράπεζας για το Γ΄ τρίμηνο προς τα μέσα Νοεμβρίου, ώστε να υπάρχει καλύτερη εικόνα για την οικονομική κατάσταση της τράπεζας και να βγει μία πιο δίκαιη αποτίμηση.

Το τίμημα και οι τιμές στόχοι

Σε ό,τι αφορά στο τίμημα ουδείς παίρνει μέχρι στιγμής το ρίσκο να προδικάσει την τιμή ανά μετοχή για το placement αν και άπαντες συμφωνούν ότι θα ήθελαν η να είναι πάνω από τα 5 ευρώ. Μία αποτίμηση κοντά στα 6 ευρώ θεωρείται ένα συντηρητικό σενάριο, ενώ το βέλτιστο σενάριο να υπάρξει αποτίμηση στα 7 ευρώ.

Στα χρηματιστηριακά γραφεία πάντως λοξοκοιτούν και τι τιμές στόχοι που δίνουν οι πρόσφατες εκθέσεις των ξένων οίκων και αν μη τι άλλο κρίνονται αρκετά θετικές. Η J.P. Morgan ανέβασε πρόσφατα την τιμή στόχο στα 8,1 ευρώ (από 7,3), η Citi στα 7,6 ευρώ (από 7,3), η Goldman Sachs στα 8 (από 7,1 ), η Deutsche Bank στα 7,1 (από 6,7) και η HSBC στα 7,95.

Άρα, οποιαδήποτε τιμή κάτω από τα 6 ευρώ μπορεί να θεωρηθεί πολύ χαμηλή, συγκριτικά με το potential growth της Εθνικής Τράπεζας.

Πρώτη αμιγώς ιδιωτική τράπεζα η Eurobank

Χθες πάντως το ΤΧΣ ανακοίνωσε την επιτυχημένη μεταβίβαση του συνόλου της συμμετοχής του στη Eurobank ήτοι την πώληση 52.080.673 κοινών ονομαστικών μετοχών, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 1,401% περίπου του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Eurobank.

Η συναλλαγή-ορόσημο ολοκληρώθηκε επιτυχώς (πέρασε μέσω Χρηματιστηρίου στην έναρξη της συνεδρίασης της Δευτέρας) και η Eurobank αγόρασε το σύνολο της συμμετοχής του ΤΧΣ στην τιμή € 1,80 ανά μετοχή, η οποία αντιπροσωπεύει μια προσαύξηση (premium) 18,4% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της μετοχής στις 22.09.2023 πριν την ανακοίνωση και 27,3% προσαύξηση (premium) σε σχέση με την τιμή κλεισίματος στις 06.10.2023. Τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα του ΤΧΣ από τη συναλλαγή ανέρχονται σε €93,7 εκατομμύρια.

«Η πώληση της συμμετοχής μας στη Eurobank αποτελεί ορόσημο στην πορεία και στο έργο του ΤΧΣ και μια ιστορική στιγμή για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο» σχολιάζει σχετικά με τη συναλλαγή ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΧΣ, Ηλίας Ξηρουχάκης, επισημαίνοντας: «Η συμμετοχή μας στη Eurobank ολοκληρώνεται κλείνοντας έναν πολυετή κύκλο στενής και παραγωγικής συνεργασίας με τη Διοίκηση της Τράπεζας, που οδήγησε στην αποκατάσταση της κεφαλαιακής της ανθεκτικότητας, της ανταγωνιστικότητάς της και της αναπτυξιακής της προοπτικής. Σήμερα η Eurobank καθίσταται η πρώτη ελληνική συστημική τράπεζα με αμιγώς ιδιωτική μετοχική συμμετοχή. Ως επιστέγασμα των κοινών προσπαθειών μας, θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τη διοικητική ομάδα της Eurobank με επικεφαλής τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Φωκίωνα Καραβία, τους εργαζόμενους της Τράπεζας, καθώς και όλους τους εργαζόμενους του ΤΧΣ για την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου μας.

Παράλληλα, η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την επιτυχημένη έναρξη της Στρατηγικής Αποεπένδυσης του Ταμείου από το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Στρατηγικός μας στόχος είναι ως το τέλος του 2025 να έχουμε μεταβιβάσει το σύνολο των συμμετοχών μας, υλοποιώντας μακράν τη μεγαλύτερη αναπτυξιακή επενδυτική δραστηριότητα των τελευταίων ετών στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.

Η ανακοίνωση της Eurobank

Με αφορμή την απόκτηση του συνόλου της συμμετοχής του ΤΧΣ στη Eurobank, o κ. Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος, δήλωσε: «Η επιτυχής επαναγορά του συνόλου της συμμετοχής του ΤΧΣ στη Eurobank είναι ένα ορόσημο για την Τράπεζα, το τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία. Η Eurobank γίνεται η πρώτη συστημική τράπεζα χωρίς συμμετοχή του Δημοσίου στο μετοχικό της κεφάλαιο. Σε όλο τον πολυετή κύκλο της εγχώριας δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης, το Ταμείο δεν λειτούργησε μόνο ως μηχανισμός χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Είχαμε μια μακρά, ουσιαστική συνεργασία σε όλες τις φάσεις, ώστε να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα. Στη Διοίκηση και τους εργαζομένους του βρήκαμε έναν στρατηγικό εταίρο που επένδυσε στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της και συνεισέφερε με εμπειρία και τεχνογνωσία στο όραμα του εκσυγχρονισμού και της ανάπτυξης της Τράπεζας. Τους ευχαριστώ θερμά για τη στήριξη και τη συνεισφορά τους στην ολική ανάκαμψη του οργανισμού μας, όπως ευχαριστώ και τους ανθρώπους της Eurobank για τις άοκνες προσπάθειές τους, συχνά μέσα σε ιδιαίτερα δύσκολο και απαιτητικό περιβάλλον.

Σήμερα, η Eurobank είναι σε θέση να επιτελέσει αποτελεσματικά τον απώτερο σκοπό της: Να δημιουργεί αξία για όλους και να προωθεί την κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη ευημερία παντού όπου δραστηριοποιούμαστε και προπάντων, στην Ελλάδα, στηρίζοντας τη σταθερή πορεία της χώρας στον δρόμο της ανάπτυξης».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα