Ευρωπαϊκή Ένωση: Μειώσεις δαπανών για το 2008

default image

Τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), συμπίπτουν στην αναγκαιότητα να μειωθούν οι δαπάνες στο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2008

Τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), συμπίπτουν στην αναγκαιότητα να μειωθούν οι δαπάνες στο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2008, που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν και αφήνει αρκετά θέματα “αναπάντητα”, παραδείγματος χάρη τον τρόπο χρηματοδότησης του προτεινόμενου διαδικτυακού συστήματος με παράλληλη χρήση δορυφορικού κυκλώματος, τον “Γαλιλαίο”. Πρόκειται, άλλωστε, για ένα ζήτημα, που προκαλεί διαιρέσεις στους κόλπους των κρατών μελών.

Αλλο ζήτημα σε εκκρεμότητα είναι πώς ακριβώς θα χρηματοδοτηθεί το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας, που είναι προσφιλές στον πρόεδρο της Επιτροπής των Βρυξελλών, Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο. 

Η Λιθουανή Επίτροπος αρμόδια για τον Προϋπολογισμό, Ντάλια Γκρυμπαουσκάιτας, εξέφρασε την αντίθεσή της που οι 27 διαφωνούν με το κονδύλι 53 εκατομμυρίων ευρώ, ειδικώς για να χρηματοδοτηθεί η στελέχωση των διευθύνσεων της Επιτροπής με προσωπικό από τα νεότερα κράτη μέλη της Ενωσης. Από την πλευρά τους, οι 27 ανέφεραν πως απέρριψαν μόνον 28 από τις 853, συνολικώς, θέσεις εργασίας που προτείνονται από την Επιτροπή. 

Ο πορτογάλος υφυπουργός αρμόδιος για θέματα προϋπολογισμού, Εμανουέλ Σάντος-η χώρα του από αυτόν τον μήνα έχει την εναλασσόμενη προεδρία της ΕΕ-σχολίασε πως “στην πραγματικότητα δεν υπάρχει αισθητή μείωση δαπανών, αλλά διανύοντας μία καλή οικονομική περίοδο, είμαστε αντιμέτωποι με μιάν αύξηση του ΑΕΠ της ΕΕ”. Ο πορτογάλος αξιωματούχος αναφερόταν στο στοιχείο που προέκυψε με την παρουσίαση του σχεδίου προϋπολογισμού της Επιτροπής των Βρυξελλών, δηλαδή ότι οι συνολικές δαπάνες, που διαμορφώνονται στα 119,4 δισ.ευρώ, “αντιστοιχούν” πλέον σε ποσοστό στο 0,95% του ΑΕΠ της 27μελούς ΕΕ.

Εκ μέρους της Επιτροπής καταβλήθηκε προσπάθεια το σχέδιο προϋπολογισμού να είναι εναρμονισμένο με τις “οικονομικές προοπτικές” που χάραξε το Ευρωπαϊκό συμβούλιο (αρχηγοί κρατών και πρωθυπουργοί) τον Δεκέμβριο 2005 για τον χρονικό ορίζοντα 2007-2013.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα