Έξαρση του πληθωρισμού

Σημαντική άνοδο του πληθωρισμού και μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων διαπιστώνει έρευνα της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ
- 10 Σεπτεμβρίου 2008 17:25
Η δύσκολη οικονομική καθημερινότητα με την οποία έρχονται αντιμέτωποι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι αντικατοπτρίζεται στην έρευνα για την ελληνική οικονομία και απασχόληση, που συνέταξε το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Δεν έλλειψαν όμως και οι διιστάμενες απόψεις στους κόλπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων.
Στην έρευνα διαπιστώνεται ότι οι δυσμενείς διεθνείς οικονομικές εξελίξεις επηρέασαν αρνητικά το ρυθμό μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας κατά το 2007-2008 και οδήγησαν σε έξαρση του πληθωρισμού. Σε ό,τι αφορά το στόχο της πραγματικής σύγκλισης της Ελλάδας με τις χώρες-μέλη της ΕΕ, η έκθεση προβλέπει ότι θα μειωθεί σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αφού το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας προβλέπεται να υποχωρήσει στο 98% από 98,6% που ήταν το 2007.
Οι μέσες μηνιαίες αποδοχές για το 2007 ανέρχονται στην Ελλάδα σε 1.668 ευρώ για τους απασχολούμενους με πλήρες ωράριο, έναντι 2.366 ευρώ κατά μέσο όρο που είναι στα κράτη-μέλη της ΕΕ των “15”. Όσον αφορά στους μισθούς των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα επισημαίνεται στην έκθεση, ότι το 30% των εργαζομένων δήλωσαν ότι οι καθαρές τους αποδοχές ήταν μικρότερες των 1.000 ευρώ μηνιαίως, το 37% δήλωσαν ότι είχαν μηνιαίες αποδοχές μεταξύ 1.000 και 1.250 ευρώ.
Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα συνεχίζει να υστερεί σημαντικά έναντι των κατώτατων μισθών των πλουσιότερων χωρών-μελών της ΕΕ και ανέρχεται περίπου στο 60% του αντίστοιχου κατώτατου μισθού της πρώτης κατηγορίας χωρών, στην οποία ανήκουν η Γαλλία, η Αγγλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο.
Εξάλλου, σύμφωνα πάντα με την έκθεση του Ινστιτούτου, το 1/3 του παραγωγικού πληθυσμού της χώρας μας δεν είναι ενταγμένο στην αγορά εργασίας, ενώ δυο από τους τρεις άεργους είναι γυναίκες και τα υψηλότερα ποσοστά μη συμμετοχής στην αγορά εργασίας παρατηρούνται στις ηλικίες 15-19 χρόνων και 55-64 χρόνων.
Κάτω από δύο εκατομμύρια άτομα βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας, ενώ ένας συνταξιούχος στους τέσσερις και ένας άνεργος στους τρεις έχει εισόδημα χαμηλότερο από το όριο της φτώχειας.
Τέλος, σύμφωνα με την έρευνα οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης στην Ελλάδα, λειτουργούν ως πολιτικές ενίσχυσης της προσφοράς εργασίας, καθώς εφτά στους δέκα απασχολούμενους με επιδοτούμενα προγράμματα τέθηκαν ως άνεργοι εκτός αγοράς εργασίας μετά τη λήξη των προγραμμάτων.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλο, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τις πολιτικές που ακολουθεί επιχειρεί να ενοχοποιήσει το κόστος εργασίας αφήνοντας στο απυρόβλητο την επιχειρηματικότητα. Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος, είπε ότι μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, πολλαπλασιάστηκαν οι ανησυχίες και οι αβεβαιότητες της ζωής του. Από την παρουσίαση ωστόσο αποχώρησε ο γραμματέας της ΓΣΕΕ και πρόεδρος της ΔΑΚΕ Κώστας Πουπάκης, καταγγέλλοντας της διαδικασία, καθώς όπως είπε, υπήρξε διαρροή προς τον Τύπο μέρος της έκθεσης, ενώ αμφισβήτησε και τα στοιχεία της έκθεσης, λέγοντας ότι αν τα πράγματα ήταν έτσι, τότε όλοι οι Ελληνες θα είχαν πεθάνει από την πείνα.
(Πηγή:ΑΠΕ)