Έξυπνες πόλεις, έξυπνη ενέργεια

Η ΕΕ θα επιλέξει 30 πόλεις της για να εξασφαλιστεί η ευρωπαϊκή πρωτοπορία στην κούρσα για την "έξυπνη" ενέργεια
- 16 Σεπτεμβρίου 2009 17:45
Τριάντα ευρωπαϊκές πόλεις ως σκαπανείς στα “έξυπνα” δίκτυα ηλεκτρισμού και τις μονώσεις διαστημικής εποχής θα επιλέξουν οι Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της επιδίωξής τους να τεθεί η Ευρώπη επικεφαλής στην παγκόσμια κούρσα για την “πράσινη” τεχνολογία, σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το οποίο περιήλθε σε γνώση του βρετανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters.
Στο προσχέδιο του εδώ και καιρό αναμενόμενου Στρατηγικού Σχεδίου Ενεργειακής Τεχνολογίας (SET-Plan) σημειώνεται ότι ο τομέας της αιολικής ενέργειας πρέπει να προσανατολιστεί σε υπεράκτιες εγκαταστάσεις και να προσπαθήσει να παράγει το ένα πέμπτο της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη μέχρι το 2020.
Το SET-Plan εκθέτει τη στρατηγική της ΕΕ για την προώθηση εξελιγμένων τεχνολογικών λύσεων με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ώστε να αποκτήσουν προβάδισμα οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις καθώς ο κόσμος αναπροσανατολίζεται προς ενεργειακές λύσεις με χαμηλό ίχνος άνθρακα.
Δισεκατομμύρια θα πρέπει να διατεθούν στην έρευνα για να αποφευχθεί ενδεχόμενο προβάδισμα των ΗΠΑ – οι οποίες επενδύουν σε ενεργειακή έρευνα 700 εκατ. δολάρια – σημειώνεται στο προσχέδιο του SET-Plan, το τελικό κείμενο του οποίου θα δοθεί στη δημοσιότητα τον επόμενο μήνα.
“Οι ανεπαρκείς επενδύσεις στην έρευνα είναι χρόνιο πρόβλημα στην ΕΕ. Πρέπει να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον και να δώσουμε κίνητρα στους καλύτερους εγκεφάλους μας για να ωθήσουν πιο πέρα τα σύνορα της επιστήμης”, τονίζεται στο προσχέδιο.
Το πρόγραμμα προβλέπει 25 με 30 “έξυπνες” πόλεις, με ιδιαίτερα υψηλή μόνωση, στις οποίες η ενέργεια από λύματα, ήλιο και άνεμο θα διοχετεύεται στα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, τραμ και λεωφορεία που θα διασχίζουν τους δρόμους.
“Αυτές οι ‘Εξυπνες Πόλεις’ θα είναι οι πυρήνες από τους οποίους τα έξυπνα δίκτυα, μια νέα γενιά κτιρίων και εναλλακτικές μεταφορές θα εξελιχθούν σε πανευρωπαϊκής κλίμακας πραγματικότητες”, σημειώνεται στο προσχέδιο.
Για τη μετάβαση στη νέα πραγματικότητα θα χρειαστούν δισεκατομμύρια ευρώ και οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες εξετάζουν ακόμη το κόστος. Επιπλέον, καθώς εκτιμάται ότι στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης θα τεθεί η αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας, αναμένεται να τείνει χείρα βοηθείας η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία.
“Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη μεταφορά στον ενεργειακό τομέα των εξελιγμένων μονωτικών υλικών και των συστημάτων εξαιρετικής ενεργειακής απόδοσης που χρησιμοποιούνται στην αεροδιαστημική”, υπογραμμίζεται στο προσχέδιο.
(Πηγή: AΠΕ)