Έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με 30ετές ομόλογο

Διαβάζεται σε 2'
Έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με 30ετές ομόλογο
Δεδομένα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής αγοράς (φωτογραφία αρχείου) iStock

Τη δεύτερη «μεγάλη» έξοδο στις αγορές για το 2024 επιχειρεί η Ελλάδα με 30ετές ομόλογο, έπειτα από την έκδοση του νέου 10ετούς κατά τον περασμένο Ιανουάριο.

Eντολή στις BNP Paribas, BofA Securities, Deutsche Bank, Goldman Sachs Bank Europe SE, J.P. Morgan και Τράπεζα Πειραιώς έδωσε το Ελληνικό Δημόσιο να προχωρήσουν τη διαδικασία έκδοσης νέου 30ετούς ομολόγου, με λήξη στις 15 Ιουνίου του 2054.

Αυτή είναι η δεύτερη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές για το 2024, έπειτα από την έκδοση του νέου 10ετούς τον Ιανουάριο, η οποία, εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες στις αγορές, θα πραγματοποιηθεί σήμερα.

Στόχος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους -εκτός απροόπτου- είναι η άντληση 2-2,5 δισ. ευρώ, ενώ το επιτόκιο εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί πάνω από 4%.

Ουσιαστικά, ο ΟΔΔΗΧ επιδιώκει να εκμεταλλευθεί το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί ύστερα από την απρόσμενη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την S&P την περασμένη Παρασκευή, ενώ η χώρα έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Σημειώνεται ότι το νέο εγχείρημα υλοποιείται χωρίς την «ομπρέλα» της ΕΚΤ, καθώς έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα επαναγοράς κρατικών τίτλων.

Στο μεταξύ, με βάση το Reuters, η Ελλάδα σχεδιάζει πρόωρη αποπληρωμή έως και 5 δισεκατομμυρίων ευρώ δανείων διάσωσης μέσα στο 2024 σε χώρες της ευρωζώνης, καθώς επιδιώκει την επιστροφή στην κανονικότητα μετά την κρίση χρέους της προηγούμενης δεκαετίας. Μάλιστα το το πρακτορείο Reuters επικαλείται δύο κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Όπως αναφέρεται, η ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δάνεισαν στην Ελλάδα περίπου 280 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της κρίσης, υπό τον όρο ότι η χώρα θα λάμβανε σκληρά μέτρα λιτότητας προκειμένου να τιθασεύσει το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα