Ηχηρό “όχι” στο ευρωομόλογο

Ηχηρό “όχι” στο ευρωομόλογο
FILE - In this Dec. 10, 2010 file photo, French President Nicolas Sarkozy and German Chancellor Angela Merkel talk at a press conference during the German-French consultations in Freiburg, Germany. Chancellor Merkel travels to Paris Tuesday Aug. 16, 2011, armed with plans for a new EU body to enforce strict budget limits and fiscal policy and calls for all eurozone nations to enshrine a balanced budget in their constitution. (AP Photo/Michael Probst,File) AP

Τη δημιουργία μιας "κυβέρνησης" της Ευρωζώνης με πρόεδρο τον Ρομπάι, προτείνουν Μέρκελ και Σαρκοζί. Στο ψυγείο το ευρωομόλογο. Συμφωνία για φορολόγηση των χρηματοοικονομικών συναλλαγών και απαίτηση για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς

Πρωτοβουλίες για τη θωράκιση της Ευρωζώνης απέναντι στην πρωτοφανή κρίση χρέους που απειλεί να την διαλύσει, αποφάσισαν να αναλάβουν Γαλλία και Γερμανία, απορρίπτοντας πάντως προς το παρόν την έκδοση ευρωομολόγου.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ πρότειναν να υπάρξει “μια αληθινή οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης”.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου, η οποία συνεχίζεται, πρότειναν τον σημερινό πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ως Πρόεδρο του Συμβουλίου της Ευρωζώνης.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να προτείνουν να δημιουργηθεί η νέα αυτή θέση και ο κάτοχός της να έχει θητεία διάρκεια δυόμισι ετών. Την Τετάρτη θα θέσουν τις προτάσεις τους στον κ. Ρομπάι

“Θέλουμε να εκφράσουμε την απόλυτη βούλησή μας να υπερασπιστούμε το ευρώ, να αναλάβουμε, η Γερμανία και η Γαλλία, τις ευθύνες μας στην Ευρώπη και να έχουμε, σε όλα αυτά τα θέματα, πλήρη ταύτιση απόψεων”, σημείωσε ο Νικολά Σαρκοζί.

Είχε προηγηθεί συνάντηση στο γραφείο του Γάλλου Προέδρου στα Ηλύσια Πεδία, η οποία διήρκεσε δυο ώρες.

Στις ελληνικές καλένδες το ευρωομόλογο

Στην κρίσιμη συνάντησ, συζητήθηκε και το θέμα της έκδοσης ευρωομολόγου, με τους δύο ηγέτες να δηλώνουν ότι δεν το απορρίπτουν, ωστόσο επιθυμούν να είναι το τεθεί στο τέλος του δρόμου προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και όχι στην αρχή.

“Το να εκδοθεί ευρωομόλογο δεν είναι κάτι που θα μας βοηθούσε σήμερα”, δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ

Ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί δήλωσε από την πλευρά του πως τα ευρωομόλογα θα έθεταν σε “μεγάλο κίνδυνο” τις χώρες με την καλύτερη αξιολόγηση και ότι δεν θα αποτελούσαν “επιτυχία της διαδικασίας ολοκλήρωσης” της Ευρώπης.

“Χρυσός κανόνας”  για τους προϋπολογισμούς

Γαλλία και Γερμανία σκοπεύουν ακόμα να προτείνουν οι 17 χώρες μέλη της ευρωζώνης να υιοθετήσουν έναν κανόνα ισοσκελισμού του προϋπολογισμού τους πριν από το καλοκαίρι του 2012 και να τον εντάξουν στα Συντάγματά τους.

Μεταξύ των μέτρων που θα προτείνουν οι δύο ηγέτες τον Σεπτέμβριο είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση να υιοθετήσει ένα φόρο στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές.

“Οι υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας και Γαλλίας θα καταθέσουν μια κοινή πρόταση τον επόμενο Σεπτέμβριο”, είπε χαρακτηριστικά ο Σαρκοζί. Ο φόρος αυτός αποτελεί “προφανή αναγκαιότητα”, σημείωσε από την πλευρά της η Μέρκελ.

Ο Νικολά Σαρκοζί, δήλωσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει ανάγκη για αύξηση των πόρων του μηχανισμού βοήθειας.

Η Άγκελα Μέρκελ, ήταν ιδιαίτερα προσεκτική στις δηλώσεις της, έχοντας για άλλη μια φορά το μυαλό της στο πολιτικό κόστος στη Γερμανία.

“θέλουμε να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών” δήλωσε και πρόσθεσε ότι “δεν μπορούμε να το κάνουμε μέσω μαγικού ραβδιού, αλλά θα το κάνουμε σταδιακά με συνεργασία”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα