Φυλακίζοντας τον ελεύθερο χρόνο

Φυλακίζοντας τον ελεύθερο χρόνο

Οι υπουργοί Απασχόλησης των 27, παρά τη διάσταση απόψεων, κατέληξαν σε συμφωνία για το χρόνο εργασίας και την προσωρινή απασχόληση

Οι υπουργοί Απασχόλησης των 27, παρά τη διάσταση απόψεων, κατέληξαν σε συμφωνία για το χρόνο εργασίας και την προσωρινή απασχόληση, η οποία τώρα θα πρέπει να κυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το Συμβούλιο των 27 αποφάσισε ότι οι συμβασιούχοι θα πρέπει να έχουν ίση μεταχείριση με τους μόνιμους εργαζόμενους ειδικά σε τομείς όπως οι άδειες και τα επιδόματα ασθένειας. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου από την πρώτη ημέρα εργασίας τους θα πρέπει να έχουν ίδια δικαιώματα με το μόνιμο προσωπικό μιας εταιρείας, όσον αφορά το μισθό, τις άδειες, τις άδειες μητρότητας, την εκπαίδευση, την πρόσβαση στις συλλογικές εγκαταστάσεις των εταιρειών (εστιατόρια, παιδικοί σταθμοί, μεταφορικά μέσα κλπ). Επίσης, τα κράτη – μέλη θα πρέπει να επιβάλουν ποινές στις εταιρείες που δεν συμμορφώνονται.

Σε ό,τι αφορά το ανώτατο όριο εργασίας, σε ορισμένες περιπτώσεις και εφόσον η εθνική νομοθεσία της κάθε χώρας το επιτρέπει θα μπορεί να φτάσει τις 60 ή και τις 65 ώρες την εβδομάδα. Οι υπουργοί Απασχόλησης συμφώνησαν ότι το ανώτατο όριο είναι το 48ωρο. Ωστόσο, η συμφωνία προβλέπει δυνατότητα επιλογής επιπλέον χρόνου εργασίας έως 60 ώρες την εβδομάδα, ενώ για ορισμένα επαγγέλματα το ανώτατο όριο είναι οι 65 ώρες, εφόσον το συμφωνήσουν οι κοινωνικοί εταίροι.

Διατηρείται το δικαίωμα της λεγόμενης “αυτοεξαίρεσης”, γνωστό και ως “opt-out”, το οποίο ισχύει για τους εργαζόμενους που απασχολούνται πάνω από δέκα εβδομάδες από τον ίδιο εργοδότη. Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου της Επιτροπής για θέματα απασχόλησης, “μόνο αν οι εργαζόμενοι το επιλέξουν, παρατείνεται ο χρόνος εργασίας, γι΄ αυτό η νομοθεσία προβλέπει συγκεκριμένα κριτήρια για την υπογραφή του opt out και διασφαλίζει ότι ο εργαζόμενος μπορεί να το αρνηθεί, χωρίς να υποστεί συνέπειες”.

Με την απόφαση αυτή διαφώνησαν η Ελλάδα, η Κύπρος, το Βέλγιο, η Ισπανία και η Ουγγαρία, οι οποίες εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους απέχοντας από την ψηφοφορία. Η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πετραλιά τόνισε ότι η Ελλάδα είναι πάντα προσηλωμένη στην πλήρη και ποιοτική εργασία και δήλωσε: “Δεν συζητούμε -και θα προχωρήσουμε σε αποχή από τη διαδικασία υιοθέτησης- ούτε αύξηση των ωρών εργασίας, ούτε μείωση του καθεστώτος προστασίας των εργαζομένων με βραχυχρόνιες συμβάσεις. Αυτό είναι ξεκάθαρο και πάγια θέση μας”. Σε ό,τι αφορά την πρόταση για την οργάνωση του χρόνου εργασίας, η υπουργός επεσήμανε δύο βασικά σημεία που αφορούν στο opt – out, στα οποία η Ελλάδα δεν συμφωνεί: Πρώτον, η χώρα μας επιμένει στην οριοθέτηση του εβδομαδιαίου χρόνου σε αριθμό ωρών οπωσδήποτε μικρότερο από τις 60 ώρες. Δεύτερον, η Ελλάδα δεν συμφωνεί με τη μείωση της προστασίας των βραχυχρόνιων συμβάσεων και κυρίως την επέκταση της διάρκειας των συμβάσεων στις όποιες θα εφαρμόζεται το opt-out.

Για το θέμα των συμβασιούχων, η κ. Πετραλιά τόνισε ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει ως θετικό στοιχείο το ότι διασφαλίζεται η αρχή της ίσης μεταχείρισης των προσωρινά απασχολούμενων και ανέφερε ότι στη χώρα μας η ίση μεταχείριση διασφαλίζεται ήδη από την εθνική μας νομοθεσία από την πρώτη κιόλας μέρα απασχόλησης. Ανέφερε, επίσης, ότι θα πρέπει να βρεθεί η επιθυμητή ισορροπία, ώστε η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και η ασφάλεια της εργασίας να ενισχύονται εξίσου.

Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Εύη Χριστοφιλοπούλου σε δήλωσή της για την Κοινοτική Οδηγία σχετικά με το χρόνο εργασίας, τονίζει πως “η αποχή της Ελλάδας από τη διαδικασία υιοθέτησης της Κοινοτικής Οδηγίας στο Συμβούλιο των Υπουργών Απασχόλησης δεν έχει απολύτως κανένα αντίκρισμα και είναι απλώς «στάχτη στα μάτια» των Ελλήνων πολιτών”. 

Η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε ότι “οι λεονταρισμοί και οι αφορισμοί, με μορφή δηλώσεων της υπουργού Απασχόλησης, γίνονται μόνο για εσωτερική κατανάλωση και για δημιουργία εντυπώσεων” και σημείωσε πως “όποιος διαφωνεί με μια πολιτική, την καταψηφίζει και, δεν απέχει απλά, νίπτοντας τα χείρας του, κατά την προσφιλή συνήθεια της κυβέρνησης”.

Η κα Χριστοφιλοπούλου ανέφερε πως “με τη στάση της, η κυβέρνηση «βάζει πλάτη» στην υιοθέτηση μιας Κοινοτικής Οδηγίας, που ανοίγει το δρόμο για εργάσιμη εβδομάδα 65 ωρών και, μακροπρόθεσμα, στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας”. 

“Ζητάμε από την κυβέρνηση να σταματήσει τις πρακτικές, που μόνο στόχο έχουν να «θολώσουν τα νερά» και, να αναλάβει με πράξεις να υπερασπιστεί, αντί να υπονομεύει, τα δικαιώματα των εργαζομένων, που τα τελευταία τέσσερα χρόνια πάνε από το κακό στο χειρότερο”, συμπλήρωσε.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα