Φορέας Ακινήτων: Μεγαλώνει το χάσμα με τους επενδυτές

Φορέας Ακινήτων: Μεγαλώνει το χάσμα με τους επενδυτές
Ακίνητα στην Αθήνα George Vitsaras / SOOC

Σε "τεντωμένο" σκοινί συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις της ΕΓΔΙΧ με τους επενδυτές για τον Φορέα Ακινήτων. Συνεχείς καθυστερήσεις και μειούμενο επενδυτικό ενδιαφέρον. Τα σημεία τριβής. Για το β’ εξάμηνο του 2024 η νέα αναβολή για την λειτουργία του Φορέα.

Με μειωμένο επενδυτικό ενδιαφέρον και με συνεχείς αναβολές σε ότι αφορά τον ορίζοντα λειτουργίας, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές για τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων ο οποίος θα αγοράζει τα ακίνητα που είναι πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών και θα τους επιτρέπει να μένουν σε αυτά έναντι ενοικίου.

Ενδεικτικό της νέας σημαντικής καθυστέρησης που καταγράφεται στο χρονοδιάγραμμα του Φορέα είναι η διαπίστωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σύμφωνα με την οποία καταγράφονται καθυστερήσεις που σχετίζονται με τον εν εξελίξει ανταγωνιστικό διάλογο γεγονός που οδηγεί σε νέα μετάθεση την επίσημη λειτουργία και πιο συγκεκριμένα για το β’ εξάμηνο του 2024.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τη 2η Έκθεση Μεταπρογραμματικής Εποπτείας για την Ελλάδα, η διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου αναμένεται να διαρκέσει περισσότερο από τον αρχικό προγραμματισμό λόγω των παρατάσεων που ζητήθηκαν από τους πλειοδότες. «Η όλη διαδικασία, συμπεριλαμβανόμενης της επικύρωσης της σύμβασης από τη Βουλή, αναμένεται να ολοκληρωθεί το νωρίτερο έως τα τέλη Ιουνίου του 2024, γεγονός που σημαίνει ότι η νέα οντότητα θα τεθεί σε λειτουργία αργότερα εντός της χρονιάς», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Μειώνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον

Υπενθυμίζεται πως καταρχήν ενδιαφέρον για τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων είχαν εκδηλώσει έξι επενδυτές (Fortress, Davidson Kempner, Bain, Bracebridge, Bayview και CRC). Ωστόσο στις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησε με τους ενδιαφερόμενους η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) συμμετείχαν τελικά τέσσερις επενδυτές, θέτοντας μάλιστα μία σειρά από ζητήματα, όπως, μεταξύ άλλων, την απαλλαγή τους από την πληρωμή των φόρων που σχετίζονται με το ακίνητο (όπως π.χ ο ΕΝΦΙΑ) ή του κόστους νομιμοποίησης σε περίπτωση ύπαρξης αυθαίρετων κατασκευών, αλλά και την έκπτωση στην τιμή αγοράς των ακινήτων από πλειστηριασμούς.

Παρά τις καθυστερήσεις πάντως, κύκλοι του οικονομικού επιτελείου επισημαίνουν ότι σε κάθε περίπτωση, η ολοκλήρωση των συνομιλιών θα ανοίξει τον δρόμο για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών, με την ΕΓΔΙΧ και το υπουργείο Οικονομικών στη συνέχεια, να προχωρούν στην αξιολόγησή τους, προκειμένου να αναδειχθεί ο προτιμητέος επενδυτής και να υπογραφεί η Σύμβαση Παραχώρησης.

Βελτιωτικές νομοθετικές παρεμβάσεις

«Εδώ και λίγες εβδομάδες έχουν ξεκινήσει οι διά ζώσης συναντήσεις με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές» τονίζουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν σε αυτές τίθενται επί τάπητος όλες οι παρατηρήσεις από πλευράς τους, με σκοπό στη συνέχεια, να υπάρξουν – εφόσον είναι απαραίτητο – τυχόν παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο και εν γένει, να καταλήξουμε στον τρόπο, με τον οποίο θα λειτουργήσει ο Φορέας, προκειμένου ο διαγωνισμός να περάσει στην επόμενη φάση», σχολιάζουν χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα θέματα που φέρεται να απασχολούν τους επενδυτές είναι, μεταξύ άλλων:

  • η τιμή αγοράς και επαναπώλησης του ακινήτου στον οφειλέτη,
  • τα «βάρη» του ακινήτου
  • και η επιδότηση του ενοικίου, με την ένσταση από πλευράς των επενδυτών να είναι διπλή: έχει να κάνει αφενός, με το ύψος και τη διάρκεια της επιδότησης και αφετέρου, με τον τρόπο καταβολής της στον Φορέα.

Υπενθυμίζεται πως το ύψος της κρατικής επιδότησης επί του μισθώματος που θα πρέπει να καταβάλει ο ευάλωτος ώστε να συνεχίσει να στεγάζεται στο ακίνητο – πρώτη κατοικία κυμαίνεται από 70 ευρώ έως και 210 ευρώ (αναλόγως της οικογενειακής κατάστασης). «Το συγκεκριμένο ποσό ορίστηκε σε μία εποχή, όπου τα ενοίκια ήταν πολύ χαμηλά. Πλέον η αγορά έχει ανέβει, ενώ τα πρώτα δείγματα συντείνουν πως εφέτος η κτηματαγορά θα ενισχυθεί περαιτέρω», εξηγούν πηγές της αγοράς. Αυτό, λοιπόν, που επιδιώκουν τα funds είναι το επίμαχο ποσό να αυξηθεί, αλλά και να επεκταθεί χρονικά, έτσι ώστε να καλύψει το διάστημα μέχρις ότου το ακίνητο περάσει στο δανειολήπτη.

Κριτήριο ανάθεσης της σύμβασης παραχώρησης είναι η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά, η οποία εκτιμάται βάσει κριτηρίων, όπως:

  1. Το ύψος ανάληψης κινδύνου από πλευράς του Δημοσίου.
  2. Τον τρόπο υπολογισμού του τιμήματος επαναγοράς της κύριας κατοικίας κατά τη λήξη της μίσθωσης και
  3. Την αξιοπιστία, ειδική τεχνογνωσία και την εμπειρία του υποψήφιου παραχωρησιούχου.

Αναιμικό το ενδιαφέρον για ενδιάμεσο πρόγραμμα

Στο μεταξύ, αναιμικό χαρακτηρίζει η Ευρωπαική Επιτροπή το ενδιαφέρον από πλευράς των ευάλωτων νοικοκυριών για το ενδιάμεσο πρόγραμμα. «Το ενδιαφέρον για το καθεστώς προσωρινής στήριξης για την προστασίας της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών, ώστε να γίνει ομαλή μετάβαση μέχρι τη λειτουργία του Φορέα είναι ανεμικό και στο τέλος Μαρτίου μόλις 64 οφειλέτες έχουν ενταχθεί», τονίζει χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα