'Ανάσα' για όσους θα πληρώσουν φέτος φόρο. Αυξάνονται οι δόσεις για τα εκκαθαριστικά της εφορίας

ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΟΙ ΕΦΟΡΙΕΣ ΛΟΓΩ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΕΦΟΡΙΑΚΩΝ ΠΟΥ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ (EUROKINISSI/ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ)
ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΟΙ ΕΦΟΡΙΕΣ ΛΟΓΩ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΕΦΟΡΙΑΚΩΝ ΠΟΥ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ (EUROKINISSI/ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ) EUROKINISSI

Σχέδιο για την επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης των φορολογικών επιβαρύνσεων από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών

Σχέδιο για την επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης των φορολογικών επιβαρύνσεων που θα προκύψουν από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων εξετάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με στόχο να ελαφρύνει σημαντικά τα ποσά των δόσεων που θα κληθούν να πληρώσουν στο Δημόσιο εκατομμύρια νοικοκυριά.

Το σχέδιο που μελετά η ηγεσία του υπουργείου και παρουσιάζουν τα dikaiologitika.gr, προβλέπει ότι σε όσους φορολογούμενους λάβουν χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα, μετά την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, θα δοθεί η δυνατότητα εξόφλησης του συνολικού ποσού οφειλών σε 8, 9 ή ακόμη και 10 μηνιαίες δόσεις!

Συγκεκριμένα, με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή θα ορίζεται ότι το συνολικό ποσό οφειλών που αναγράφεται στο χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα θα μπορεί να εξοφληθεί σε μηνιαίες δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων λήγει στο τέλος του επόμενου μήνα από την βεβαίωση του ποσού (την τελευταία εργάσιμη μέρα του μήνα που έπεται της έκδοσης του εκκαθαριστικού) και η τελευταία στις 30 Δεκεμβρίου 2016. Δηλαδή ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων θα είναι ίσος με τον αριθμό των μηνών που θα απομένουν από το τέλος του μήνα εκκαθάρισης της φορολογικής δήλωσης μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους!

Για παράδειγμα, αν η δήλωση υποβληθεί ηλεκτρονικά και εκκαθαριστεί τον Φεβρουάριο, το συνολικό ποσό της οφειλής του εκκαθαριστικού θα μπορεί να εξοφληθεί σε 10 μηνιαίες δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων θα λήγει στις 31 Μαρτίου και η τελευταία στις 30 Δεκεμβρίου. Αν η φορολογική δήλωση υποβληθεί και εκκαθαριστεί τον Μάρτιο, τότε η συνολική φορολογική οφειλή του εκκαθαριστικού θα μπορεί να εξοφληθεί σε 9 μηνιαίες δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων μέχρι το τέλος Απριλίου και η τελευταία μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Για όσους θα υποβάλουν τις δηλώσεις τους τον Απρίλιο (που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι και οι περισσότεροι δεδομένου ότι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής είναι φέτος η 30η Απριλίου) οι μηνιαίες δόσεις για την εξόφληση των οφειλόμενων ποσών θα είναι 8, από Μάιο μέχρι Δεκέμβριο.

Σημειώνεται ότι και στο φετινό εκκαθαριστικό της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος θα βεβαιωθούν έως και 4 διαφορετικοί φόροι: ο φόρος εισοδήματος, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης για όσους θα έχουν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα έτους 2015 μεγαλύτερο των 12.000 ευρώ, το τέλος επιτηδεύματος για όσους κατά τη διάρκεια του 2015 άσκησαν ατομικά επιχειρηματικές δραστηριότητες και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης για όσους κατείχαν κατά τη διάρκεια του 2015 ΙΧ αυτοκίνητα άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών, πισίνες ή και σκάφη αναψυχής άνω των 5 μέτρων.

Με την σημαντική επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης των παραπάνω φόρων σε 8 έως 10 μήνες, εκτιμάται ότι οι μηνιαίες υποχρεώσεις καταβολής φόρων, συμπεριλαμβανομένων και των δόσεων του φόρου ακινήτων του έτους 2016, δεν θα είναι τόσο υπέρογκες και οι φορολογούμενοι θα μπορούν πιο εύκολα να εκπληρώσουν ομαλά τις υποχρεώσεις τους.

Διαβάστε ακόμη στα dikaiologitika.gr:

Το σχέδιο για φόρους στα εισοδήματα και τα ενοίκια (πίνακες)

Ποιοι θα πληρώσουν εισφορά αλληλεγγύης και ποιοι θα έχουν απαλλαγή

SHARE:

24Media Network