Φοροαπαλλαγές τέλος

Φοροαπαλλαγές τέλος
22-9-2011-ΑΘΗΝΑ-ΒΟΥΛΗ- συζήτηση του νομοσχεδίου για τα πιστωτικά ιδρύματα, όπου έχουν ενταχθεί οι τροπολογίες για τη φορολόγηση μέσω της ΔΕΗ και για τις αλλαγές στο ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ // Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΚΩΝ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ.(EUROKINISSI-ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

"Μαχαίρι" στις φοροαπαλλαγές βάζει το ΥΠΟΙΚ και μάλιστα αναδρομικά. Μερική "στάση πληρωμών" μέχρι νεωτέρας σε κονδύλια, επιδοτήσεις, επιστροφές φόρων

Εισοδηματικό όριο, πάνω από το οποίο θα υπάρξει πλήρης κατάργηση των φοροαπαλλαγών, εξετάζει το υπουργείο.

Όπως προκύπτει από τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών χθες Δευτέρα, οι φορολογούμενοι θα υποστούν διπλό πλήγμα για τα εισοδήματα του 2011, με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 5.000 ευρώ (από 12.000 ευρώ) και με την κατάργηση σειράς φοροελαφρύνσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλούνται τα “Νέα”, η κυβέρνηση σχεδιάζει να καθιερώσει εισοδηματικό όριο, πάνω από το οποίο θα υπάρξει πλήρης κατάργηση των φοροαπαλλαγών, ενώ για τα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια επιδιώκεται να διατηρηθούν οι λεγόμενες “φοροαπαλλαγές του φτωχού” όπως εκπτώσεις για τόκους στεγαστικών δανείων και ιατρικών δαπανών.

Το εισοδηματικό αυτό όριο, εξετάζεται να είναι περίπου στις 30.000 ή 40.000 ευρώ.

Οι φοροαπαλλαγές που μπαίνουν στο στόχαστρο

1. Δαπάνες για ενοίκια, νοσήλια, γιατρούς, δίδακτρα, ασφάλιστρα, τόκους στεγαστικών δανείων για αγορά πρώτης κατοικίας, το αφορολόγητο για προστατευόμενα τέκνα, κατοίκους παραμεθόριων περιοχών και αγρότες.

2. Απαλλαγές ειδικού φόρου κατανάλωσης.

3. Τα αφορολόγητα όρια και οι ειδικές εξαιρέσεις για μεταβιβάσεις ακινήτων, γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές.

4. Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά

5. Απαλλαγές από τα τέλη ταξινόμησης οχημάτων για ειδικές κατηγορίες πολιτών, όπως πολύτεκνοι και άλλοι.

6. Εκπτώσεις δαπανών και ειδικές απαλλαγές για τις επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται, πως ο υπουργός Οικονομικών, ανακοίνωσε σειρά νέων μέτρων, για τη συγκέντρωση 7 δισ. ευρώ, έως το τέλος του 2012.

Τα νέα μέτρα είναι τα εξής:

1. Μείωση 20% κατά μέσο όρο στους μισθούς του Δημοσίου

2. Περικοπές 4% στις συντάξεις

3. Ειδικό τέλος ακινήτων με εφαρμογή έως το 2014

4. Εργασιακή εφεδρεία για 30.000 υπαλλήλους έως το τέλος του 2011

5. Εφαρμογή του κανόνα “μία πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις” μέχρι και το 2014

6. Ψαλίδισμα φοροαπαλλαγών 1,3 δισ. ευρώ, αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου 2011.

Όπως διεμήνυσε ο κ. Βενιζέλος, η σχεδιαζόμενη περικοπή φοροαπαλλαγών θα αποδώσει στο Δημόσιο πρόσθετα έσοδα 0,6% του ΑΕΠ, που αντιστοιχούν σε περίπου 1,3 δισ. ευρώ με βάση το εκτιμώμενο για φέτος ΑΕΠ.

Μερική “στάση πληρωμών” μέχρι νεωτέρας

Όπως αναφέρει το “Βήμα”, η Τρόικα, που επιστρέφει στην Ελλάδα την Τετάρτη, αν δε λάβει εγγυήσεις για άμεση υλοποίηση των ελληνικών δεσμεύσεων, όπως προκύπτουν από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, απειλεί να μην εκταμιεύσει την 6η δόση του δανείου.

Κατά συνέπεια, το υπουργείο προχωρά σε “παύση πληρωμών” κάθε κονδυλίου, προμήθειες, επιχορηγήσεις ΠΔΕ, άλλες επιδοτήσεις, επιστροφές φόρων και ΦΠΑ σε αγροτικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις κτλ, εκτός από μισθούς και συντάξεις.

Στόχος του υπουργείου είναι να εξασφαλίσει τους πόρους, για να καταβληθούν κανονικά η μισθοδοσία και οι συντάξεις τον Οκτώβριο και ως τα μέσα Νοεμβρίου, οπότε και αναμένεται να αρχίσουν να αποδίδουν τα εισπρακτικά μέτρα (τέλος ακινήτων, έκτακτη εισφορά).

Σημειώνεται πάντως, πως μόνο για μισθούς και συντάξεις το Δημόσιο χρειάζεται κάθε μήνα 1,7 δισ. ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα